Platenmaatschappijen zeggen 'nee' tegen Apple

Door: jared-newman | 07 mei 2015 07:38

Algemeen

Platenmaatschappijen zijn naar verluidt sterk tegen Apple's plan voor de introductie van een muziekstreamingdienst die $8 per maand kost, en ze overwegen zelfs nieuwe beperkingen voor het luisteren naar Spotify.

Verwijzend naar niet nader genoemde ingewijden vermeldt Billboard dat platenmaatschappijen de waarde van streamingmuziek aan het heroverwegen zijn, nu diensten zoals Spotify zo populair zijn geworden. Lees ook: Spotify-alternatieven.

Labels stonden aanvankelijk te popelen om nieuwe inkomstenbronnen te vinden na de daling in de verkoop van cd's, maar nu maken sommige labels zich zorgen dat de diensten niet genoeg geld binnenbrengen. Het is een gevoel dat gedeeld wordt door artiesten zoals Radiohead, Björk en Taylor Swift, die een deel van hun nummers (of alles) van Spotify af hebben gehaald.

De platenmaatschappijen lijken geen probleem te hebben met streamingdiensten van $10 zoals Spotify Premium, Deezer en Rhapsody, maar vragen zich af of ze luisterbeperkingen moeten opleggen voor de gratis versie van Spotify om meer Premium-abonnementen te verkopen. Spotify had oorspronkelijk luisterbeperkingen in Europa en er waren plannen om in de VS het luisteren na zes maanden te beperken, maar deze beperkingen werden in de Verenigde Staten nooit opgelegd. Vorig jaar werden ze wereldwijd afgeschaft.

De labels zijn ook fel tegen Apple's plannen voor een iTunes-dienst van $8 per maand, gebaseerd op Beats Music, de dienst die Apple afgelopen mei heeft overgenomen. Als Apple haar dienst voor minder dan $10 per maand wil aanbieden, zal het de kosten moeten opvangen, aldus Billboard. Eerder werd er geclaimd dat de nieuwe dienst op schema ligt voor lancering in juni.

Het verhaal achter het verhaal

De muziekindustrie begeeft zich hier op dun ijs. Strengere luisterbeperkingen op Spotify moedigen onvermijdelijk meer piraterij aan, maar iedereen lijdt verlies wanneer populaire artiesten in opstand komen tegen gratis streamen. Wat goedkopere abonnementen betreft: het is in het belang van de platenmaatschappijen dat ze Apple niet in staat stellen om Spotify te onderbieden. Spotify is een belangrijke concurrent van iTunes, maar is nog altijd niet winstgevend. Met dit alles in gedachten lijkt het onwaarschijnlijk dat er in de nabije toekomst veel zal veranderen, ondanks al het gemopper onder ingewijden.

0 Reactie(s) op: Platenmaatschappijen zeggen 'nee' tegen Apple

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.