Pagina’s herschikken in Word

Door: Dirk Schoofs | 05 juli 2021 09:07

How To

Bij een lijvig Word-document gebeurt het vaak dat je op het einde de documentstructuur nog wilt aanpassen. Deel 5 komt misschien toch beter na deel 2 en deel 6 moet helemaal naar het einde. Word beschikt over krachtige functies om de opbouw van een goed opgemaakt document aan te passen. Pagina’s herschikken doe je zo.

Stap 1: In het navigatiedeelvenster

Veel mensen gebruiken de functie kopiëren en plakken terwijl ze door Word bladeren om de structuur te veranderen. Maar dat is arbeidsintensief en op die manier is het lastig om een consistente opmaak te behouden. Als het document op de juiste manier is opgemaakt, waarbij elke pagina of sectie begint met een koptekst, dan is het erg gemakkelijk om secties te verplaatsen. Ga naar het tabblad Beeld en zet een vinkje bij Navigatiedeelvenster. In dit deelvenster lees je de opbouw van het document. Klik op de koptekst die je wilt verplaatsen, hou de muisknop ingedrukt en sleep die omhoog of omlaag in het navigatiedeelvenster. Deze methode werkt bij ons alleen in de Windows-versie van Word. De twee volgende methodes doen het ook in macOS.

In Windows kun je de secties in het navigatievenster verslepen.

Stap 2: Pagina-einde toevoegen

Gebruik vooral consequent pagina-einden. Een pagina-einde markeert het einde van een pagina en de daaropvolgende tekst begint altijd op een nieuwe pagina. Om dit juist te doen plaats je de muisaanwijzer aan het begin van de sectie waar je de nieuwe pagina wilt laten beginnen. In het tabblad Invoegen klik je linksboven op de knop Pagina’s en daar kies je de optie Pagina-einde. Je zult zien dat het volgende gedeelte van de tekst naar een nieuwe pagina wordt geduwd. Als je in het tabblad Start op de knop klikt om de onzichtbare tekens te zien, zul je gemakkelijk de markering voor het pagina-einde herkennen. Door pagina-einden te gebruiken, blijft de tekst zijn oorspronkelijke opmaak behouden, ook als je pagina’s opnieuw rangschikt.

Gebruik altijd pagina-einden.

Stap 3: Via het navigatiedeelvenster

Ook de laatste truc werkt alleen als je de tekst hebt georganiseerd met kopteksten. Ga naar het tabblad Beeld en klik op Overzichtsweergave. Hierdoor zie je het overzicht van het document met kopteksten en tussenkoppen. Voor alle koppen en tussenkoppen staat een plusteken in een cirkel. Ga met de muisaanwijzer over dit pictogram, dan wijzigt de cursor in een verplaatsingsaanwijzer. Klik op dit pictogram en sleep die naar de plaats waar je de sectie wilt hebben. Er zal een lijn verschijnen waar de sectie naartoe gaat zodra je de muisknop loslaat.

Houd de cursor boven het kruisje en dan kun je de sectie verslepen.

0 Reactie(s) op: Pagina’s herschikken in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.