7 opvallende Apple-patenten en conceptdesigns

Door: jeroen-kuiper | 15 augustus 2015 08:33

Blog

Apple vraagt regelmatig patenten aan en er zijn ook diverse conceptdesigners die Apple een handje willen helpen of het gewoon leuk vinden om een 'Apple-product' te ontwerpen. Wellicht zien we de volgende zeven producten en/of features wel een keer verschijnen, maar misschien ook wel niet.

De patenten die Apple heeft aangevraagd lekken nog wel eens uit, maar zijn meestal al wat jaren oud. Het bedrijf vraagt ze regelmatig aan en doet daar zeker niet altijd wat mee. De conceptdesigns zijn daarnaast over het algemeen niet veel meer dan een wensenlijstje of gewoon een leuke kronkel in het brein van de ontwerper. Toch is het leuk om er over na te denken en eventueel bij weg te dromen.

Apple Flipphone

De inmiddels bekende ontwerper Martin Hajek heeft de Apple Flipphone ontworpen. Een iPhone die je dicht kunt klappen. De kans is vrij klein dat Apple zo'n iPhone op de markt gaat brengen maar het is wel leuk om te zien hoe zo'n iPhone er uit zou kunnen zien. Doordat de iPhone is in te klappen is de smartphone ook een stuk kleiner en op het onderste gedeelte zie je een groter toetsenbord. Klap je de iPhone dicht dan is er een kleiner display te zien waarin notificaties te zien zijn en je bijvoorbeeld kunt zien wie je belt.

De Apple Flipphone open-en dichtgeklapt.

Patent: Telefoon van een ander voor backups gebruiken

In een redelijk recent patent uit 2014, dat deze week uitlekte, beschrijft Apple hoe je de telefoon van een vriend of familielid kunt gebruiken om een backup van jouw iPhone te maken. Je iPhone zoek via bluetooth, NFC en WiFi naar andere devices in de buurt. Je kunt het device selecteren en de gegevens worden via AirDrop naar de iPhone de desbetreffende persoon verstuurd en versleuteld bewaard op het device. De andere persoon kan, als het goed is, niet bij de data.

Patent: Foto's delen via gezichtsherkenning

Een ander Apple-patent dat deze week uitlekte is een patent voor het delen van foto's via gezichtsherkenning. Het patent beschrijft de functie waarmee je direct foto's kunt delen met je contactpersonen als je iPhone ze herkent op de foto. Als je een foto maakt van een persoon die in je contactenlijst staat wordt zijn of haar gezicht herkend en verschijnt er een lijst met de namen van de desbetreffende persoon of personen. Als de namen kloppen kun je met een druk op de knop de foto versturen naar alle mensen die op de foto staan. Gezichtsherkenning is al aanwezig in de Foto-app en dus is het niet ondenkbaar dat deze functie wordt toegevoegd.

Foto's delen doordat je device de gezichten van de contactpersonen herkent.

iPhone 8

De iPhone 6s en 6s Plus moeten nog komen, de iPhone 7 is nog niet eens besproken maar ontwerper Jermaine Smit vond het al tijd voor de iPhone 8. Voor het ontwerp is hij dicht bij de iPhone-ontwerpen gebleven maar voegt wel iets totaal nieuws toe: een tweede scherm aan de achterkant. Doordat de iPhone twee schermen heeft is de FaceTime-camera overbodig geworden en dus is die weggehaald. Daarnaast wordt ook het draadloos opladen geïntroduceerd en is de iPhone volgens Smit ook in blauw verkrijgbaar. Tot slot komt Apple in 2018 ook met een laser-toetsenbord die vanaf de zijkant wordt geprojecteerd, zo denkt Smit. Bekijk de video hieronder voor de, zo goed als echte, reclame voor de iPhone 8.

[youtube]5P-bFmrzEvA[/youtube]

Patent : Zonnepanelen op je Apple-device

Apple is een milieubewust bedrijf. Zo heeft het twee zonneparken gebouwd in China en is het bedrijf ook bewust bezig met recycling. Niet gek dus dat Apple een patent heeft aangevraagd voor zonnepanelen op bijvoorbeeld de iPhone en iPad. De zonnepanelen zouden het mogelijk moeten maken om je device op te laden met zonne-energie.

De zonnepanelen maken het mogelijk om je device op te laden via de zon.

Heads Up Display - Scherm te besturen met gebaren

Volgens analist Trip Chowdhry zou Apple bezig zijn met een glazen scherm dat met gebaren te besturen zou zijn. Het gebogen scherm zou gaan lijken op een autoruit en er zijn diverse sensoren weggewerkt in het glas. Door middel van gebaren zou het 27 tot 50 inch scherm te besturen zijn. Chowdhry denkt dat het om een soort computer zal gaan en dat Apple, om het project geheim te houden, tests uitvoert op geheime locaties in Sunnyvale-Santa Clara. Chowdhry voorspelde eerder dat er bij de launch van de Apple Watch maar liefst 100.000 Watch-apps beschikbaar zouden zijn, en dat waren er toch echt 3000. Waarvan akte.

iSaber - Let the Force be with you

Een erg gaaf conceptdesign, maar het zal er waarschijnlijk niet van komen: de iSaber. Zeker voor fans van bijvoorbeeld Star Wars zou dit een erg leuk Apple-product zijn. Ontwerper Martin Hajek heeft het 'elegante wapen voor een nog beschaafder tijdperk' tot in detail uitgewerkt en je kunt zelfs de sterkte van de lichtstraal instellen.

Een elegant wapen voor een nog beschaafder tijdperk.

Eerder meldden we op MacWorld ook al dat Apple patenten had aangevraagd voor een AMOLED-scherm voor de Apple-devices en nieuwe features voor iMessage. Daar lees je hier meer over.

0 Reactie(s) op: 7 opvallende Apple-patenten en conceptdesigns

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.