Online privacy: Zet dataverzamelaars op een dwaalspoor

© PXimport

Online privacy: Zet dataverzamelaars op een dwaalspoor

Geplaatst: 11 februari 2020 - 04:08

Aangepast: 14 december 2022 - 11:05

Toon van Daele

Bedrijven als Google en consorten proberen ons op allerlei slinkse manieren persoonlijke gegevens te ontfutselen. In dit artikel stellen we een aantal tools voor, niet zozeer om de datastroom te blokkeren dan wel door nepdata te injecteren om zo dataverzamelaars op het verkeerde spoor te zetten. Zo krijg je weer grip op je online privacy.

Er zijn tig manieren waarop dataverzamelaars je internetactiviteiten proberen te traceren. Dat maakt het mogelijk van je een profiel op te stellen waarna ze je zoveel mogelijk gerichte advertenties inlepelen.

In dit artikel trachten we al te nieuwsgierige dataverzamelaars, Google op kop, een beentje te lichten door foutieve data te injecteren. Je zal trouwens merken: soms kan zo'n manipulatie ook andere nuttige bedoelingen of bijwerkingen hebben.

Gebruik een VPN

Je hebt wellicht al een foutmelding als "Deze app is niet compatibel met je apparaat" zien voorbij komen bij een poging om een app uit de Google Play Store te installeren. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je apparaat met een verouderde Android-versie is uitgerust, maar ook het land waar je je bevindt kan er voor iets tussen zitten. De Play Store werkt namelijk op basis van regio's en Google bepaalt je regio op basis van je ip-adres.

Door een vpn-service in te schakelen kun je dat adres aanpassen zodat je Google en andere aanbieders als Netflix, Amazon Instant Video of Hulu Plus laat geloven dat je je in een ander land, zoals de US, bevindt. Je omzeilt hiermee met andere woorden een zogenoemde 'geo-blokkade'. Bijkomend voordeel is dat een vpn-verbinding versleuteld is, wat mobiel internetten meteen een stuk veiliger maakt, ook en vooral via een publieke hotspot.

Er zijn diverse degelijke vpn-aanbieders, waar we eerder al een artikel over hebben geschreven. Dit zijn volgens ons de beste vpn-diensten.

Gebruik een proxyserver

Wanneer je naar een website surft, stuurt je browser steevast allerlei informatie over jesysteem mee. Een bezoekje aan webkay.robinlinus.com maakt dat meteen duidelijk. Daar zitten onder meer je ip-adres, je browser en wellicht ook je locatie tussen.

Met behulp van een browserextensie als NoScript kun je al heel wat informatie blokkeren maar je kunt ook bewust bepaalde informatie faken.

Via een zogenoemde proxyserver kun je er alvast voor zorgen dat de webbrowser niet je eigen ip-adres maar wel dat van de tussenliggende proxyserver ontvangt. Voorwaarde is dat het om een anonimiserende proxy gaat die wel degelijk uje ip-adres vervangt. Voor sporadisch gebruik kun je een gratis dienst als Free-Proxy overwegen. Je hoeft hier slechts de beoogde url in te vullen en op Go te drukken.

Proxyserver bewerken

© PXimport

Op proxynova.com/proxy-server-list/elite-proxies vind je nog meer proxies terug die zich sterk maken je ip-adres niet door te spelen. Op proxynova.com/proxy-articles vind je de nodige instructies om (tijdelijk?) een proxyserver in te stellen in diverse browsers.

Om snel uit te vissen of er wel degelijk een ander ip-adres wordt doorgegeven, volstaat het even te surfen naar bijvoorbeeld whatismybrowser.com/detect/ip-address-location.

User agent wijzigen

Het kan soms ook handig zijn een webserver wijs te maken dat je met een andere browser ofte 'user agent' surft, bijvoorbeeld om na te gaan hoe een website er op bepaalde mobiele apparaten uitziet of als je op je laptop liever afgeslankte siteversies bekijkt, eigenlijk bedoeld voor mobiel gebruik, wanneer je het tijdelijk met een dure of trage internetconnectie moet stellen.

Om de user agent in Chrome aan te passen kun je gebruik maken van de browserextensie User-Agent Switcher. Na de installatie hoef je de bijhorende knop maar in te drukken en een van de beschikbare user agents te selecteren. Controleer het effect door vervolgens te surfen naar whatsmyua.info; let er op de pagina te verversen na elke wijziging.

User agent

© PXimport

Voor wie graag zelf onder de motorkap duikt: zo'n aanpassing kan ook 'manueel' gebeuren. Start Chrome en open het Hulpprogramma voor ontwikkelaars (Ctrl+Shift+I). Klik rechtsboven op de knop met de drie puntjes en kies More tools, Networkconditions. Onderaan verwijder je naast User agent het vinkje bij Select automatically en stip je de gewenste user agent aan.

Via Custom kunt je (voor de grap?) zelfs een eigen user agent-string invullen. Laat het venster geopend wanneer je de webpagina ververst.

Controle over locatiegeschiedenis

De kans is groot dat Google de locaties van uw mobiele apparaat bijhoudt. Je kunt jezoek- en locatiegeschiedenis verwijderen. Het kan echter ook wel leuk en zelfs nuttig zijn je locatie te vervalsen. Is het niet om je dating app wijs te maken dat je je ergens anders bevindt of om een app als Pokémon GO te misleiden, dan misschien wel om je in te checken bij een fancy-place-to-be op een of andere exotische locatie .

Laten we opnieuw Chrome als voorbeeld nemen. Open het Hulpprogramma voor ontwikkelaars en kies deze keer More tools, Sensors. Onderaan kun je nu de Geolocation naar wens instellen, hetzij door een beschikbare locatie aan te duiden, hetzij door Other… te selecteren en zelf de geografische coördinaten in te geven. Kijk intussen wat er gebeurt wanneer je naar where-am-i.net surft. Beetgenomen!

Je locatie faken op een mobiel apparaat is lastiger, vooral wanneer je toestel niet is geroot. We nemen hier Android als voorbeeld. Je kunt het hier proberen met de app Fake GPS Free (de gratis versie toon advertenties tijdens het gebruik). Start de app na de installatie en geef de app je toestemming om de locatie van het apparaat te openen. Selecteer Enable mock locations en zorg dat de ontwikkelaarsopties op je toestel zijn geactiveerd, alwaar jede optie App voor neplocatie selecteren aantikt en de app FakeGPS Free selecteert. Als het goed is kun je nu het vizier op de gewenste kaartlocatie positioneren en de afspeelknop indrukken, waarna Fake GPS de geografische 'aanpassing' doorvoert.

Locatiebrowser

© PXimport

Make some noise!

Je profiel 'vervuilen' door willekeurige zoektermen of tweets aan je browser door te spelen kan bijvoorbeeld via een gratis webapp als Internet Noise. Hier druk je op de knop Make some noise waarna je browser ongeveer om de 20 seconden vanzelf naar (willekeurig gekozen) andere sites surft, vooral dan Google en YouTube. Lukt het niet, dan moet je via het icoontje rechts op de adresbalk eerst nog aangeven dat je 'pop-ups en omleidingen' van deze site wilt toestaan. Met de knop STOP THE NOISE! zet je het proces weer stop.

De website Track this, een initiatief van Mozilla Firefox, pakt het nog wat drastischer aan. Je kiest hier het profiel waar je dataverzamelaars mee wilt opzadelen (zoals Filthy Rich of Influencer), je bevestigt met de knop Track This en je geeft eventueel aan dat je pop-ups voor deze site wilt toestaan. Houd je vast, want er duiken nu 100 tabbladen in je browser op, geladen met sites die mooi aansluiten bij het door jouw gekozen profiel. Track this!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000