Mooie foto's van eten maken? Zo doe je dat!

© PXimport

Mooie foto's van eten maken? Zo doe je dat!

Geplaatst: 14 december 2015 - 07:12

Aangepast: 24 november 2022 - 11:43

Chwhynny Overbeeke

We doen het allemaal wel eens; foto's maken van ons eten. Een groot deel van die foto's verschijnt ook op Facebook, alleen is het jammer dat ze er niet altijd even mooi uitzien. En is ook lastig om gerechten er smakelijk uit te laten zien op de foto. Hier geven we een paar slimme tips!

Iedereen kent wel iemand die constant heel erg slechte foto's van allerlei gerechten op sociale media plaatst. Een viezige, bruine drab die totaal niet op eten lijkt, of een foto waarop het geheel er gewoon niet appetijtelijk uitziet. En met de feestdagen in aantocht zul je zelf waarschijnlijk ook wel een aantal mooie foto's van je creaties of die van anderen willen maken. Wat kun je doen om het eten mooi tot zijn recht te laten komen? Lees ook: Fotograferen met je smartphone.

We weten allemaal wel dat de foto's van etenswaren in reclames helemaal gestileerd zijn en in veel gevallen is wat er op de foto staat niet eens eetbaar. IJs is vaak een klei- of deegachtig materiaal omdat het anders onder de hete lampen smelt, vlees wordt aan de buitenkant wat gebrand terwijl het binnenin vaak nog rauw is, en hamburgers worden met een pincet zo opgebouwd dat alle vulling perfect zichtbaar is en er mooie waterdruppels op de tomaat te zien zijn.

Maar in het echte leven werkt dat niet zo. Hoe kun je zonder het te faken toch hele mooie foto's van je gerechten maken?

Beginselen

Zorg dat het bord mooi opgemaakt is, zonder druppels saus of vegen langs de randen en andere ongelukjes die tijdens het opscheppen of serveren gebeurd kunnen zijn. Als er brood bij zit, zorg dan dat je de kruimels netjes wegveegt. Begin ook niet alvast te snijden of iets te proeven voordat je de foto gemaakt hebt, want dan ziet het er al meteen een stuk minder lekker uit.

Als je eetgerei in je foto wilt opnemen, controleer dan of er geen vingerafdrukken of andere vette vegen of opgedroogde waterdruppels op zitten. Veeg messen, vorken en lepels even schoon met een servetje.

Over servetten gesproken, fotografeer deze alleen mee als ze nog brandschoon zijn.

De hoek

De hoek die je gebruikt kan een enorme invloed hebben op het eindresultaat. Sommige gerechten zien er van de ene kant beter uit dan de andere, en soms is het mooier om het bord van bovenaf te fotograferen in plaats van de voorkant.

Als je een hele dikke dubbele hamburger hebt met kaas, tomaat, sla, uitjes, gefrituurde uienringen en dergelijke wil je misschien laten zien hoe enorm het gevaarte wel niet is. In dat geval wil je natuurlijk juist van de voorkant fotograferen, zodat de hoogte van de hamburger goed zichtbaar is.

Als je een heleboel verschillende dingen op je bord hebt liggen, zoals bijvoorbeeld bij een Engels ontbijt, is het vaak juist beter om een foto van bovenaf te maken zodat alles goed zichtbaar is.

Van dichtbij

Je kunt ook een mooi artistiek resultaat krijgen door een detail op het bord van dichtbij te fotograferen, vooral als je op een bepaald punt scherpstelt terwijl je de rest wat onscherp laat. Zo breng je degene die de foto bekijkt ook dichter bij het gerecht.

Witbalans

Voedsel ziet er al gauw smerig uit als de witbalans verkeerd is. Een gelige of blauwige foto zorgt ervoor dat het eten er onnatuurlijk of verkeerd klaargemaakt uitziet, of soms zelfs bedorven.

Als je met meerdere lichtbronnen te maken hebt die mogelijk ook nog verschillen, dan kun je met sommige camera's de witbalans handmatig instellen. Je kunt vaak achteraf ook nog wat trucjes uithalen door de foto te bewerken.

Licht

Zorg dat er voldoende licht op het bord schijnt, het liefst daglicht zodat de kleuren mooi tot hun recht komen. Als het te donker is lijkt je gerecht al gauw somber en saai. Als je zorgt dat het licht van achter het bord komt, kun je tevens de stoom die van het warme eten afkomt fotograferen.

Als het al donker is, wat in de winter al gauw het geval is, of als je in een restaurant zit, moet je de belichting verhogen, tussen de 400-1600 ISO of zelfs hoger als het erg donker en knus is. Zorg ook dat de sluitertijd langer is, zodat je nog meer licht krijgt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten