Maak je eigen QR codes

Door: Ronald Smit | 21 augustus 2018 12:02

How To

Smartphones en tablets kunnen alweer een tijdje rechtstreeks vanuit de camera-app QR codes lezen. Kwestie van de camera openen, op een QR code richten en vervolgens (als daar om gevraagd wordt) de gekoppelde link openen. Je kunt deze QR codes echter ook zelf maken!

QR-codes zijn blokjes met pixels. Voor het menselijk oog zeggen ze niets, maar voor een digitaal apparaat is het een eenvoudig te decoderen code met informatie. Die informatie kan bestaan uit een simpele weblink, maar ook adressen of andere teksten vormen geen probleem. Je kunt zelfs verbazingwekkend veel tekst kwijt in een QR-code. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onderstaand exemplaar. Daar hebben we een flinke lap tekst afkomstig van de Nederlandse Wikipedia-pagina met uitleg over de code erin geplaatst. En dat werkt gewoon! Kortom: die QR-codes zijn ook prima bruikbaar om offline-informatie te verspreiden. In de praktijk gebeurt dat niet heel veel, verspreiders van de code hebben liever dat je hun website bezoekt. Dat levert meetbare gegevens en statistieken op. En mogelijk weer een registratie van een nieuwe klant.

Een QR code met daarin een flinke lap Wikipedia-tekst

Zelf maken

Het zelf maken van een QR-code is een eitje als je gebruik maakt van de gratis iOS-app QR Code Maker. De werking is simpel. Allereerst tik je op Add en geef je de code een naam. Tik dan op de toegevoegde - nog lege - code in het lijstje en selecteer het gewenste type door op het bovenste blok te tikken. Wil je bijvoorbeeld een webadres verwerken in de code, selecteer dan URL. Ook visitekaartjes en - zoals hierboven bewezen - complete lappen tekst zijn mogelijk. Om dat laatste voor elkaar te krijgen kies je voor de optie Text. Tik de gewenste boodschap in het veld onder Your Text. Of kopieer en plak een tekst van elders. Klaar? Tik dan op Generate en je QR-code wordt gemaakt. Tik op Save To Gallery en je QR wordt bewaard op de filmrol. Druk 'm af of mail hem naar iemand anders. Met name afdrukken is een interessante optie, want zo sla je een brug tussen de aloude analoge wereld van papier en de digitale wereld. Over het algemeen hoeft een QR niet groot afgedrukt te worden, al moet je wellicht een beetje experimenteren met de extreme exemplaren zoals uit ons voorbeeld.

0 Reactie(s) op: Maak je eigen QR codes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.