Kaspersky Lab: Apple misbruikt machtspositie met App Store

Door: Randolf Bouwma | 20 maart 2019 12:17

Nieuws

Apple stelt strenge regels aan apps die in de App Store worden aangeboden, wat het goed recht van het bedrijf is. Maar hoever kan Apple hier in gaan voordat er sprake is van een monopoliepositie? Die vraagt werpt Kaspersky Lab vandaag op met het indienen van een klacht rond de Safe Kids-app voor ouderlijk toezicht.

Het bedrijf stapt in zijn thuisland naar de Russische mededingingsautoriteit FAS, omdat er met de voorwaarden van de App Store sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. De stap wordt gezet nadat Apple aandrong op aanpassingen van de Kaspersky Safe Kids-app. Die applicatie laat ouders onder meer bepalen welke apps toegankelijk zijn voor hun kinderen; waaronder ook het blokkeren van Apple's eigen Safari-browser. En dat staat Apple niet meer toe.

Volgens Kaspersky is de timing van dat besluit opmerkelijk, omdat de Safe Kids-app al drie jaar zonder problemen aangeboden werd. Maar sinds iOS 12 beschikbaar is, biedt Apple soortgelijke functies aan onder de naam Schermtijd. Dat kan geen toeval zijn, aldus Kaskersky.

In de voetsporen van Spotify

Het bedrijf beticht Apple nu van machtsmisbruik. Op het gebied van ouderlijk toezicht zou Apple het heft in eigen handen nemen, door belangrijke onderdelen in apps van derden te verbieden. Eerder deze week klopte Spotify bij de Europese Commissie aan met een vergelijkbaar verhaal.

De streamingdienst is het ermee oneens dat Apple 30 procent van Spotify's abonnementskosten voor zichzelf houdt. Als Spotify geen inkomsten wil mislopen, moet het op iPhones en andere Apple-apparaten duurdere abonnementen aanbieden. En dat maakt Apple Music dan weer een stuk aantrekkelijker...

Reactie Apple

In het geval van Spotify is Apple het niet eens met de aantijgingen. Het bedrijf stelt onder andere dat Spotify alle voordelen wil van de App Store, zonder financieel bij te dragen aan het platform. In het geval van Kaspersky is het nog afwachten op een reactie.

0 Reactie(s) op: Kaspersky Lab: Apple misbruikt machtspositie met App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.