Je locatiegeschiedenis niet langer met Google delen

Door: Chwhynny Overbeeke | 12 januari 2016 11:49

Algemeen

Als je van bepaalde diensten van Google gebruik maakt, wordt je locatiegeschiedenis door Google bijgehouden. Hier leggen we uit hoe je dit kunt uitschakelen.

Maak je gebruik van diensten van Google zoals bijvoorbeeld Google Maps, Google Now, of Google+, dan wordt je locatie door Google bijgehouden om anonieme analyses uit te voeren. Deze analyses zijn bedoeld om de diensten van Google te verbeteren. Zo wordt locatiedata bijvoorbeeld gebruikt om te analyseren hoe druk het ergens is, zodat er nauwkeurigere reistijden aangeboden kunnen worden. Lees ook: Huis- of werklocatie opslaan in Google Maps.

Locatiegeschiedenis niet meer delen

Als je liever niet wilt dat je locatiegeschiedenis door Google wordt bijgehouden, dan kun je deze functie uitschakelen. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen via je Google account.

Ga op je computer naar de locatie-instellingen van Google en log in op je Google account. Zet de schakelaar bij Places you go op grijs en klik op Pause om de dienst te pauzeren. Je locatiegeschiedenis wordt dan voortaan niet meer vastgelegd.

Als je dit liever vanaf je iOS apparaat doet, moet je de Google app openen en naar Instellingen > Privacy > Locatie > Locatiegeschiedenis gaan. Selecteer hier de optie Niet opslaan. Ga vervolgens naar Instellingen > Privacy > Locatie > Locatiemelding en zet een vinkje in het vakje bij Niet melden om de informatie niet meer met Google te delen.

Als je gebruik maakt van een ander type smartphone, moet je naar een app met de naam Google Instellingen zoeken of binnen de instellingen van je apparaat naar de header Google scrollen. Druk op Locatie > Locatiegeschiedenis van Google voor de account die je wilt wijzigen. Om de locatiegeschiedenis voor je account uit te schakelen moet je op alle apparaten die aan je Google account gekoppeld zijn de schakelaar bij Locatiegeschiedenis op grijs zetten. Als je alleen op het apparaat in kwestie je locatiegeschiedenis niet langer wilt delen, moet je de schakelaar naast een apparaat in de lijst op grijs zetten.

Locatiegeschiedenis verwijderen

Om je locatiegeschiedenis geheel weg te gooien, moet je in Locatie > Locatiegeschiedenis op Locatiegeschiedenis verwijderen drukken. Deze actie kan niet worden teruggedraaid, en kan tot gevolg hebben dat bepaalde apps, zoals bijvoorbeeld Google Now, niet meer goed functioneren.

Je kunt ook delen van je locatiegeschiedenis weggooien. Ga op je computer naar deze instellingen en log in op je Google account. Hier kun je kiezen of je de geschiedenis van een bepaalde dag of periode wilt verwijderen, de geschiedenis voor een bepaalde locatie, of de gehele geschiedenis.

4 Reactie(s) op: Je locatiegeschiedenis niet langer met Google delen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2016 12:39 MarkS90
  Google begon lang geleden erg goed met zijn zoekmachine maar inmiddels is het eerder een marketingbedrijf geworden die alleen maar reclame wil verkopen.
  En daar doen veel mensen dus blijkbaar niet meer aan mee. Zoeken via Google doe ik al niet meer en de software die zijn altijd aanbevelen gebruik ik ook niet: want alles in dienst van de reclame.

  Dank u wel Google.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2016 14:15 Anoniem
  Microsoft, Apple, Facebook… Ze doen allemaal hetzelfde als Google.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2016 18:17 Oscar
  Tja, op het internet is niets echt gratis…..zelfs de gratis aangeboden applicaties….zijn niet echt gratis….ook op het ogenschijnlijk gratis internet,…..gaat voor niks……alleen de zon op…..Je betaald namelijk met het opgeven van je privacy…..Het moment dat (voordat de applicatie start) je met een muisklik, akkoord gaat met de geldende opgelegde gebruikersvoorwaarden. (die niemand leest)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2016 07:36 Anoniem
  @Oscar

  Dai ja in dit geval onzin. Google biedt deze diensten ook betaald aan. Omdat goed te kunnen doen hebben ze veel data nodig. Daarom kan je gratis van deze diensten gebruik maken, omdat je bijdraagd. Zoals vermeld in het artikel, het wordt geanonimiseerd verwerkt. Dat wil zeggen dat de data op 2 plaatsen is. 1 set in jouw eigen omgeving, om jou te helpen, en een anonieme kopie om BigData en de Artificiële Intelligentie te voeden. Niets engs aan.

  Overigens is ook bij de advertentie engine de anoniemisering goed geregeld.

  Volgende keer geen mening maar feiten posten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.