Impulse GP - Race door de toekomst op je iPad

Door: Patrick Rijnders | 21 augustus 2015 10:08

Algemeen

Impulse GP is een futuristische racegame voor de iPad die de gloriedagen van WipeOut probeert terug te halen. Het is de eerste game van ontwikkelaar EcoTorque, dat met zijn debuut een behoorlijk indrukwekkend spel neerzet.

None

Impulse GP

Prijs:

€2,99

Ontwikkelaar:

Eco Torque

Website:

EcoTorque

Beschikbaar voor:

iPhone en iPad, vanaf iOS 6.0

Download:

Impulse GP

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Mooie game
  • Impulse GP heeft een lekker snelheidsgevoel
  • Stuurt lekker soepel
  • Origineel boostsysteem
  • Minpunten
  • Er had meer variatie in de circuits mogen zitten

Er zijn van die archetypen in de gamesindustrie die altijd weer terug blijven komen. Platformgames, racegames, shooters... In de wereld van het tabletgamen hebben de afgelopen jaren allemaal nieuwe soorten games de kop opgestoken. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de talloze Match-3 spelletjes en Angry Birds klonen die de App Store bevolken. Het is dan leuk als je af en toe eens een spel tegenkomt dat uit een vroegere tijd lijkt te komen, een genre dat afgeschreven leek maar in de AppStore een nieuwe kans krijgt. Want waar je een heel tijdschrift kunt vullen met leuke puzzelspelletjes voor iPhone en iPad, daar zijn bijvoorbeeld de goede futuristische racegames op een hand te tellen. Gelukkig komt er dan af en toe zomaar een spel als Impulse GP tevoorschijn.

Je racet met een behoorlijke snelheid over de circuits.

WipeOut returns

Futuristische racers, laten we ze voor het gemak maar WipeOut-klonen noemen, zijn games waarin je met een futuristisch voertuig razendsnel over bochtige, heuvelachtige circuits raast. De games zijn gebaseerd op de oude Playstation-game WipeOut, een spel dat voor een ware revolutie zorgde toen het in de jaren negentig werd uitgebracht. Het was een game die snelheid en speelbaarheid koppelde aan stijl, waarbij de funky soundtrack de wereld van de gamemuziek op zijn kop zette.

Als je dan voor de bescheiden, beginnende iOS-ontwikkelaar EcoTorque werkt en besluit om voor je eerste spel een hommage aan WipeOut te gaan maken, dan heb je je werk wel voor je klaarstaan. Het resultaat van het harde werk van de ontwikkelaars is van verrassend hoge kwaliteit. Dat het daarbij ook nog wat originele elementen aan het genre toevoegt maakt ons oordeel eigenlijk alleen nog maar positiever.

Racegame voor professionals

Impulse GP is onderverdeeld in twee verschillende spelmodi: Quick Race en Pro Race. Voordat je denkt dat de game geen carrièremodus heeft, in essentie is de Quick Race dit. Je begint met een race tegen de klok op een nieuw circuit. Ben je hier snel genoeg, dan open je de echte race. In deze race moet je dan weer bij de eerste drie eindigen om het volgende circuit te openen. De Pro Race heeft veel overeenkomsten met Quick Race, maar de eisen die gesteld worden aan je prestaties zijn een stuk hoger.

In Pro Race zul je echt vol aan de bak moeten. Zoals het een WipeOut-kloon betaamt, is het racen sowieso niet heel erg eenvoudig. De snelheden zijn hoog, de bochten scherp en de andere coureurs maken het je ook niet veel makkelijker. Gelukkig dan maar dat er in het spel allerlei elementen zijn ingebouwd die het racen wat makkelijker maken. Zo word je in lastige bochten waar je met te hoge snelheden op afkomt subtiel bijgestuurd. Het is een toevoeging waar puristen misschien hun neus voor optrekken, maar die eigenlijk zeer welkom is. Zeker in de latere tracks kun je alle hulp gebruiken die je maar kunt krijgen. Die hulp wordt ook aangeboden in de vorm van speciale boost-pads.

Het boostsysteem in Impulse GP is behoorlijk origineel.

Een ingenieus boostsysteem

Verspreid over de verschillende circuits heb je zogeheten boost-pads, vlakken op het circuit die je snelheid een extra injectie geven. Er zijn drie verschillende soorten pads. De blauwe zijn redelijk standaard. Race over een blauwe pad en je krijgt een boost tot je beschikking, die je met een druk op de knop kunt activeren. Rode pads remmen je juist af. Die kun je dan ook het beste ontwijken, alhoewel ze ook te gebruiken zijn om vlak voor een scherpe bocht extra af te remmen.

De meest speciale pads zijn de groene pads. Deze vlakken op de weg zijn langer dan de andere, en vragen een extra vaardigheid. Als je namelijk over deze vlakken racet, en de boostknop precies lang genoeg inhoudt (tot de teller op 100 procent staat), dan krijg je een korte extra boost. Doe je dit te kort of te lang, dan gaat de boost niet door, je zult er dan ook goed op moeten letten. Het boostsysteem is een leuke toevoeging aan het genre en het blijft mooi dat de mogelijkheden die het AppStore systeem biedt kleine ontwikkelaars in staat stelt bestaande genres te verfrissen.

Drag racen in de toekomst

Een andere originele toevoeging aan het genre is de mogelijkheid om ook dragraces te rijden. De AppStore staat vol met racespellen waarmee je met gewone wagens dragraces kunt houden, maar dit is de eerste keer dat we dit in een futuristische racegame tegenkomen. Iedere keer dat je in Quick Race een circuit hebt uitgespeeld krijg je de mogelijkheid om op deze baan ook te Drag Racen. Dit heeft op zich niet veel om het lijf, maar is een leuke extra. Je doet in deze races niet veel meer dan op het juiste moment schakelen, heel veel eer valt er dan ook niet aan te behalen.

Lekker racen zonder paywall

De ontwikkelaars van deze game hebben zich op Internet uitgelaten over het uitblijven van verkoopsucces voor hun spel. Het is namelijk een van de spaarzame zogeheten 'premium' games die tegenwoordig nog worden uitgebracht. Dit zijn games waar je van tevoren voor betaalt en waar je dan geen extra onderdelen meer voor hoeft bij te kopen.

De meeste gamesbedrijven hebben dit model losgelaten omdat premium spellen erg gevoelig zijn voor piraterij, iets wat ook EcoTorque nu meemaakt. Zonde, want het is een verademing om weer eens een keer een goede nieuwe game te kunnen spelen zonder steeds tegen een 'paywall' aan te lopen, filmpjes te hoeven bekijken of extra diamanten/munten/sleutels te moeten kopen. Het is ook eigenlijk moeilijk te begrijpen waarom niet meer mensen bereid zijn een kleine 3 euro te betalen voor een spel als Impulse GP. De game zit goed in elkaar, stuurt lekker en ziet er gelikt uit. We kunnen het dan ook absoluut aanraden voor gamers die zich de tijd nog wel kunnen herinneren dat ze voor de originele WipeOut zo'n 60 euro moesten neertellen.

Conclusie

Impulse GP is een lekkere racegame, waar je een goed snelheidsgevoel bij krijgt. Het ziet er mooi uit en de vele verschillende circuits zitten goed in elkaar. Het is een premium game, wat inhoudt dat je het hele spel tot je beschikking hebt zonder dat je in game aankopen hoeft te doen. Hopelijk zullen we snel meer horen van deze ontwerpstudio.

0 Reactie(s) op: Impulse GP - Race door de toekomst op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.