Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers

Door: Richard Veenstra | 27 juni 2016 11:22

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Mobiele speakers zijn er in allerlei vormen en maten en kunnen een goed alternatief zijn voor conventionele luidsprekers. Er zijn een aantal dingen waar je over na moet denken bij het kopen van één of meer speakers. Met deze checklist kan je zo naar de winkel.

Tip 01: Allerlei soorten

Luidsprekers zijn er in verschillende afmetingen, vormen en types. Voor je tot aanschaf over gaat, is het belangrijk te weten waar je precies naar op zoek bent. Er zijn namelijk allerlei soorten en maten speakers. Je hebt simpele luidsprekers die je in je badkamer of werkkamer neerzet en waar je muziek naartoe kunt streamen, maar er zijn ook complete draagbare 5.1-surround-systemen die voor een thuisbioscoop geschikt zijn. Lees ook: De 5 beste speakers van 2015.

Vervolgens heb je nog multiroom-oplossingen waarbij je in meerdere kamers dezelfde muziek kunt luisteren of zelfs verschillende muziekstukken in alle vertrekken kunt afspelen. Wil je compleet mobiel zijn, dan zijn er luidsprekers verkrijgbaar die op batterijen werken. En tot slot zijn er uiteraard de traditionele luidspreker-setjes die je met een kabel aan je pc hangt.

Voor de verschillende luidspreker-types zijn vervolgens ook weer talloze opties in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, dus het is taak om eerst eens orde in de luidsprekerchaos aan te brengen.

Tip 01 Hoe draagbaar moet je nieuwe luidspreker zijn?

Tip 02: Functie

Kijk eerst waarvoor je de luidsprekers wilt gebruiken. Ben je een muziekliefhebber en wil je 's avonds na het eten genieten van een album in je woonkamer, dan zijn je eisen hoger dan wanneer je af en toe eens wat muziek wilt horen tijdens het koken. Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke ruimte de luidsprekers komen te staan. Een ruimte van 50 m2 heeft krachtigere luidsprekers nodig dan een ruimte van 10 m2. Heb je geen zin in grote luidsprekers in je woonkamer, maar wil je wel genieten van een stevige bassen, dan kun je een aparte subwoofer aanschaffen en deze ergens in de ruimte zetten. Is esthetiek voor jou belangrijk of vind je een paar plastic luidsprekers goed genoeg? En hoe groot mogen de luidsprekers eigenlijk zijn? Allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je naar de winkel rent.

Tip 02 De hoeveelheid opties maakt het kiezen van een luidspreker geen gemakkelijke opgave.

Tip 03: Draagbaar

Als je aan draagbare luidsprekers denkt, zul je automatisch aan draadloze varianten denken. Maar ook luidsprekers met een draadje kunnen wel degelijk mobiel zijn. Denk aan de klassieke luidsprekersetjes die je op je laptop of desktop-pc aan kunt sluiten. Deze hebben vaak een geïntegreerde kabel voor de doorvoer van audio of doen dit via een usb-kabel. Sommige modellen werken op batterijen, andere halen hun stroom uit de usb-poort van je computer. Heb je krachtigere luidsprekers voor je pc nodig, dan zul je een setje moeten kopen met een stroomsnoer. Het voordeel van luidsprekers met een kabel is dat ze in veel gevallen veel goedkoper zijn dan draadloze versies. Maar een draagbare of draadloze luidspreker of luidspreker-set is vele malen flexibeler.

Tip 03 Deze luidspreker-set voert audio door de usb-kabel naar de luidsprekers.

Tip 04: Bluetooth

De technologie die door verreweg de meeste draadloze luidsprekers wordt gebruikt, is bluetooth. Het voordeel van bluetooth is dat het op vrijwel elk hifi-apparaat en elke smartphone te vinden is. Het is daardoor het makkelijkste protocol om muziek door de lucht te streamen. Inmiddels is bluetooth bij versie 4.2 aanbeland en de stabiliteit is ten opzichte van een paar jaar geleden enorm verbeterd. Om een luidspreker via bluetooth aan te kunnen sturen, mag je niet te ver van de speaker verwijderd zijn. Zo'n tien meter wordt over het algemeen aangegeven als wenselijk.

Ook al hoef je een apparaat niet te richten op een bluetooth-luidspreker, het zendende en het ontvangende apparaat moeten zich wel in dezelfde ruimte bevinden. Wanden, plafonds en andere obstakels reduceren de verbindingskwaliteit enorm. Voordat je een signaal van bijvoorbeeld je smartphone naar een luidspreker kunt zenden, moet je beide apparaten koppelen. Hoe dit werkt, lees je in de gebruiksaanwijzing van de luidspreker. Een bluetooth-verbinding is overigens niet altijd actief, het kan zijn dat je bij nieuw gebruik de apparaten even weer draadloos met elkaar moet verbinden. Dit is iets anders dan koppelen, dat hoef je slechts één keer te doen.

Tip 04 Een draadloze bluetooth-luidspreker is zeer flexibel in gebruik.

Tip 05: Wifi

Een wifi-netwerk leent zich uitermate voor het draadloos verzenden van informatie, een aantal fabrikanten gebruiken dan ook het wifi-netwerk voor het draadloos afspelen van muziek. Waar bluetooth een gestandaardiseerd protocol is, is dit in het geval van streamen via een wifi-netwerk niet zo. Er zijn meerdere fabrikanten die elk hun eigen protocol hebben om muziek via een wifi-netwerk af te spelen. Zowel het verzendende als het ontvangende apparaat moeten dit protocol begrijpen. Apple heeft de technologie AirPlay ontwikkeld. Als je een Apple-apparaat zoals een iPhone, iPad, Mac of Apple TV hebt, dan kun je muziek via dit protocol naar een AirPlay-compatibele luidspreker sturen. Andere fabrikanten hebben andere systemen die via je wifi-netwerk informatie verzenden. Bekende fabrikanten als Sonos, Teufel en Samsung hebben allemaal hun eigen protocollen en luidsprekers van deze fabrikanten zijn niet zomaar door elkaar te gebruiken, tenzij ze het protocol van de andere fabrikant ondersteunen.

Tip 05 De luidsprekers van Teufel Raumfeld bedien je over je wifi-netwerk via een app.

Tip 06: Multiroom

Er zijn ook systemen op de markt die het mogelijk maken om meerdere luidsprekers in verschillende vertrekken aan te sturen, dit worden multiroom-systemen genoemd. Een bekend voorbeeld zijn de producten van Sonos. Je kunt meerdere luidsprekers op je wifi-netwerk aanmelden en via de Sonos Controller-app bepaal je welke muziek je over de luidsprekers wilt horen. Het mooie van zo'n systeem is dat je op elke luidspreker andere muziek kunt afspelen. De luidspreker-configuratie is heel flexibel en kun je via de app veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld twee luidsprekers met de app combineren tot een stereopaar of luidsprekers in verschillende vertrekken tot groepen samenvoegen. Sonos is niet de enige speler op de markt, Teufel heeft met zijn Raumfeld-systeem een vergelijkbare optie en ook fabrikanten als Philips, Samsung, LG en Bang & Olufsen bieden multiroom-systemen aan.

Tip 06 Met een multiroom-systeem zoals dat van Sonos kun je in elk vertrek andere muziek luisteren.

1 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij het kopen van mobiele speakers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 juni 2016 13:43 Kasander
  Voor de mensen met een hele kleine beurs maar die toch het idee van behoorlijk geluid willen hebben is er de Maxxter ACT-SPK-BT-03, te koop bij de Action.
  http://maxxter.biz/repository/8551/ACT-SPK-BT-03_hires_photo—2438c16e-d08b-4ae5-b2e5-56e0ec29805d.JPG
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.