Apple iPad Pro: Groot, sterk en snel

Door: De Telegraaf | 14 september 2015 10:04

Algemeen

Trends in de techindustrie zijn cyclisch. Wilden we eerst een steeds kleinere telefoon, nu lijkt het alsof groter gelijk staat aan beter. Hetzelfde lijkt nu te gaan gelden in de tabletwereld, zeker nu Apple zijn nieuwe iPad Pro, met een scherm van maar liefst bijna 13 inch groot, heeft onthuld.

De eerste kennismaking met de iPad Pro is even schrikken: dat ding is echt gróót. Met 12,9 inch is het apparaat net zo groot als het scherm van een gemiddelde laptop. Wel knap van Apple dat hij met 6,4mm en 713 gram nog behoorlijk handzaam is. Hij is lichter dan de eerste iPad, wat overigens destijds al een vrij log ding werd genoemd. Hij is wellicht nog iets te zwaar om lang in één hand te houden, maar daar is hij ook niet echt voor gemaakt. Lees ook: Hebbes! De iPhone 6s en 6s Plus in handen

Nee, de iPad Pro is echt bedoeld voor mensen die iets productiefs willen doen op hun tablet. Het grote scherm is dan ook precies twee iPad Air-schermen breed, waardoor je dankzij de nieuwe multitasking-mogelijkheden van besturingssysteem iOS 9 twee volwaardige applicaties naast elkaar kunt draaien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een tekstverwerker links en een webbrowser rechts. Als iemand die al een tijdje zo werkt op de iPad Air 2 met een bèta-versie van iOS 9 kan ik zeggen dat het grote scherm van de Pro hierbij wel een verademing is.

Voor de rest gedraagt het apparaat zich letterlijk als een grote iPad, wat natuurlijk geen verrassing mag heten. De tablet komt pas echt tot zijn recht met twee accessoires: de Apple Pencil en het Smart Keyboard.

Apple Pencil

De optionele stylus is voornamelijk bedoeld voor mensen die veel grafisch werk op een iPad willen doen. Het apparaat wordt via bluetooth verbonden met de tablet en vervolgens is het mogelijk om te schetsen, tekenen en Photoshoppen. Uiteraard is het ook mogelijk om de Pencil als soort van muis te gebruiken, maar een vinger volstaat in die gevallen natuurlijk ook gewoon.

De gadget is drukgevoelig, dus harder drukken tijdens het tekenen levert bijvoorbeeld dikkere lijnen op. Ook kan hij zien hoe schuin je hem houdt, waardoor je brede vegen kunt maken. Tijdens de korte testperiode kon ik vaststellen dat de Pencil erg vlot en accuraat werkt. Grafisch ontwerpers die nu een tablet van bijvoorbeeld Wacom van enkele honderden of duizenden euro's gebruiken, zullen er de neus voor ophalen, maar het werkt prima.

Smart Keyboard

Alsof een stylus de iPad Pro nog niet genoeg op de Surface-tablets van Microsoft laat lijken, heeft Apple ook een speciale hoes ontwikkeld met daarin een ingebouwd toetsenbord. Deze kan via een speciale magnetische connector bevestigd worden, waarmee data van en stroom naar het toetsenbord wordt gevoerd. Ook kan de hoes zo gevouwen worden dat de iPad Pro netjes rechtop staat, al is het niet mogelijk om hem te verstellen, zoals bij de Surface wel kan.

Het typen gaat - voor zover dat in een paar zinnen getest kan worden - ok. De textuur van het toetsenbord voelt wat zacht aan en is even wennen. De toetsen zelf gaan niet heel diep en doen denken aan die van de nieuwe Macbook. Niet een ultiem toetsenbord dus, maar voor onderweg zal het wel voldoen.

Andere foefjes

Wat tenslotte nog opvalt aan de iPad Pro is hoe razendsnel hij is. Je kunt bijvoorbeeld in iMovie zonder problemen drie video's in 4K-resolutie in één filmpje kan monteren. Ook het multitasken ging erg vlot en zonder haperingen. Zonder problemen kon ik een video afspelen en met de kaartenapp wat spelen.

Conclusie

Met de iPad Pro mikt Apple duidelijk op een nichemarkt. Het apparaat is simpelweg te groot om voor 'gewone' consumenten interessant te zijn. Desalniettemin zullen mensen die productief willen zijn op hun tablet veel aan deze nieuwe iPad kunnen hebben. Vooral het feit dat je twee apps in iPad Air-grootte naast elkaar kunt draaien, zal voor veel mensen erg handig zijn.

5 Reactie(s) op: Apple iPad Pro: Groot, sterk en snel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 september 2015 17:08 Anoniem
  De Surface is al waardeloos. Waarom zou een slechte kloon beter zijn?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 september 2015 18:07 Anoniem
  met een laptop heb je meer geheugen, meer pk's, en een betere software voor professioneel gebruik
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2015 02:23 Anoniem
  Die prijs…..!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 september 2015 09:18 darknessblade
  vergeet niet dat de ipad pro met alle accesoires net zo duur is als een macbook air
  en slechtere hardware heeft.

  de hardware is trouwens niet krachtig genoeg om echt true4K te bewerken, aangezien andere telefoons met betere hardware nog maar net 4K ondersteunen.

  wat voegt het toetsenbord trouwens echt toe, is het beter dan een 30EURO keyboard van de (mediamarkt)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 september 2015 09:48 Sponk
  Zo knap, dat er altijd van die mensen zijn die al alles van een product denken af te weten zelfs voor dat het op de markt is verschenen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.