Haal meer uit YouTube: tips voor verborgen extra's

© PXimport

Haal meer uit YouTube: tips voor verborgen extra's

Geplaatst: 18 juni 2021 - 12:43

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

Dennis Gandasoebrata

Of je nu video’s bekijkt met YouTube Premium of gewoon met de gratis versie: de dienst heeft meer in huis dan alleen het afspelen van video’s. Welke verborgen extra’s heeft YouTube en hoe zorg je ervoor dat je alles uit de videodienst haalt? We laten het zien met dit artikel waarmee we gaan voor het ultieme kijkplezier.

YouTube wordt elke maand door meer dan twee miljard ingelogde gebruikers bezocht. Elke dag wordt er meer dan een miljard uur aan video’s bekeken, waarmee miljoenen weergaven worden bereikt. Op YouTube kun je je dus urenlang (eigenlijk jarenlang) vermaken. En niet alleen door naar de geüploade video’s te kijken. Je kunt er nog veel meer mee doen. YouTube heeft een groot aantal extra’s dat door veel mensen nog niet is ontdekt. Het is tijd om daar verandering in te brengen, want die extra’s, zoals het maken van gif-bestanden of afspeellijsten, maken het wereldwijde videokanaal alleen maar aantrekkelijker.

Zoeken voor pro’s

Het zoeken naar de juiste video’s op YouTube kan nauwkeuriger dan op het eerste gezicht lijkt. Je kunt een video zoeken op basis van sleutelwoorden en daarbij specifieke woorden uitsluiten. Typ de sleutelwoorden waarop je wilt zoeken, gevolgd door de sleutelwoorden die je wilt uitsluiten. Die laatste laat je voorafgaan door een minteken. Bijvoorbeeld: Natuur bomen -strand. In die zoekactie wordt ‘strand’ uitgesloten. Andersom kan ook: wil je dat de zoekresultaten een specifiek woord bevatten, dan gebruik je juist het plusteken. Bijvoorbeeld: Natuur +bomen -strand. Nog interessanter is de mogelijkheid om gebruik te maken van filters. Eerst typ je de zoekopdracht en laat je YouTube zoeken. In het zoekvenster klik je linksboven op Filters. Bij Uploaddatum kun je filteren op wanneer de gezochte video is geüpload, bijvoorbeeld Deze maand.

De kolom ernaast (Type) biedt de mogelijkheid om te sorteren op soort content, bijvoorbeeld Tv-programma of Film. Tot slot zijn er de filters categorieën Lengte en Functies. Via Lengte bepaal je of een video kort (korter dan 4 minuten) of lang is (langer dan 20 minuten). Bij Functies kun  sorteren op aanvullende eigenschappen van een video, bijvoorbeeld als je alleen 360 graden-video’s wilt zien of beelden in 4K-resolutie.

Vergroot de kans dat je de juiste video vindt met behulp van filters.

© PXimport

Nog meer zoekopties

Je kunt het zoekvak gebruiken voor aanvullende opties en hiermee de kans vergroten dat je de juiste video vindt. Zoek je een video waarin een van de twee sleutelwoorden moet terugkomen (bijvoorbeeld óf regen óf zon), dan gebruik je de volgende opdracht: regen | zon.

Je kunt ook op zoek gaan naar sleutelwoorden die alleen in een videotitel voorkomen. Gebruik hiervoor de opdracht: Intitle:. Bijvoorbeeld Intitle:zomer. Als je de titel deels kent, kun je een asterisk (*) gebruiken om het ontbrekende woord weg te laten.

Meldingen onder controle

Gelukkig kun je de regie houden over de meldingen die YouTube toont. Je bepaalt zelf op welke manier de meldingen verschijnen en welk type melding wordt getoond. Open het hamburgermenu linksboven in het venster en kies Instellingen. Klik nu op Meldingen. Bij Algemeen schakel je de meldingen uit die je niet meer wilt zien.

Wil je juist wel meldingen ontvangen, ook als YouTube niet is geopend in de browser? Activeer de optie Meldingen ontvangen in deze browser. In het vak eronder (E-mailmeldingen) bepaal je of YouTube berichten naar je e-mailadres mag sturen. Schakel alle opties uit om niet meer per e-mail te worden benaderd.

Open hierna de sectie Privacy. Wil je dat alle afspeellijsten die je zelf hebt opgeslagen, altijd privé blijven en niet op je eigen kanaal worden gedeeld? Activeer dan de optie Alle playlists die ik heb opgeslagen privé houden. Ook kun je ervoor kiezen om niet met de buitenwereld te delen op welke videokanalen je je hebt geabonneerd: activeer de optie Al mijn abonnementen privé houden.

Houd controle over de meldingen die YouTube je stuurt.

© PXimport

Even doorlezen

Op zoek naar specifieke informatie, bijvoorbeeld in een studievideo, maar geen tijd om de hele video te bekijken? In dat geval kun je slim gebruik maken van de transcriptfunctie: deze geeft weer wat er in de video wordt uitgesproken en op welke momenten.

Klik op de knop met de drie puntjes en kies Transcript openen. Rechts verschijnt de tekst. Klik op een zin om daarnaartoe te spoelen in de video. Gaat het je alleen om de tekst, dan kun je de tijdcode ook uitschakelen. Klik op de knop met de drie verticale puntjes en kies Tijdstempels in-/uitschakelen. Je kunt de tekst ook selecteren en kopiëren, bijvoorbeeld naar een Word- of kladblok-bestand.

Lees wat er wordt gezegd in de video en schakel snel naar het juiste fragment.

© PXimport

Gif’s

Gif’s (bewegende plaatjes) gaan al heel wat jaren mee en zijn nog steeds mateloos populair, bijvoorbeeld voor gebruik op Instagram of in een blog. Met een slimme truc kun je ook snel van je favoriete video een gif maken.

Open de video die je (gedeeltelijk) in een gif wilt veranderen. Ga nu naar de adresregel in de browser en verander het gedeelte www.youtube.com in www.gifyoutube.com. De rest van het adres laat je intact. Een nieuwe pagina wordt geladen en je kunt je video direct bewaren als gif-bestand of vooraf nog bewerken.

Een YouTube-video direct gebruiken als gif.

© PXimport

Starten maar

Video’s kun je eenvoudig delen, maar soms is niet de volledige video interessant of wil je juist verwijzen naar een specifiek gedeelte binnen video. Zorg ervoor dat de video automatisch start op het juiste tijdstip. Open de video en spoel deze door naar het moment dat interessant is.

Kies hierna voor Delen. Een nieuw venster wordt geopend. Plaats een vinkje bij Beginnen bij. De juiste tijdcode is al ingevuld. Je kunt deze bovendien nog aanpassen. Klik hierna op Kopiëren om de koppeling te kopiëren of deel direct met een ander netwerk via de sectie Delen.

Deel de momenten die ertoe doen.

© PXimport

Zonder internet

Later bekijken

Als je een interessante video tegenkomt, maar geen tijd hebt om deze meteen te bekijken, kun je de video bewaren voor een later moment. Op de pagina waarop de video speelt, klik je op de knop Opslaan. Je kunt de video vervolgens toevoegen aan een afspeellijst of opslaan om op een later moment af te spelen (kies Later bekijken). Voor toegang tot deze video’s, klik je op het hamburgermenu en kies je Later bekijken.

Selecteer een video om deze later te bekijken.

© PXimport

Geschiedenis beheren

YouTube houdt bij welke video’s je bekijkt. Ook hierover heb je zelf de controle. Open het hamburgermenu (linksboven in het venster) en kies Geschiedenis. In de lijst Kijkgeschiedenis vind je een overzicht van alle bekeken items. Om de gehele lijst te verwijderen, klik je rechts in het venster op Volledige kijkgeschiedenis wissen. Je kunt de geschiedenis ook tijdelijk pauzeren: er wordt dan niet bijgehouden wat je hebt bekeken, maar je hebt de mogelijkheid om de geschiedenisfunctie later weer in te schakelen. Kies voor Kijkgeschiedenis onderbreken.

Klik op Alle geschiedenis beheren voor de volledige set aan opties. Hier kun je onder meer bepaalde tijdvakken van geschiedenis verwijderen en automatische verwijdering instellen. Klik op Activiteit verwijderen op basis van en kies Automatische verwijdering instellen. Kies vervolgens de gewenste optie, bijvoorbeeld Activiteit ouder dan 18 maanden automatisch verwijderen.

Je hebt de controle over het vastleggen van je kijkgedrag.

© PXimport

Snelle sneltoetsen

Afspeellijsten

Interessant is de mogelijkheid om afspeellijsten te maken. Hierin plaats je bijvoorbeeld video’s van eenzelfde thema of groepeer je video’s die je later nogmaals wilt bekijken. Klik rechtsboven op de afbeelding van je account en kies YouTube Studio. Een nieuw venster wordt geopend. Links in het venster kies je voor Playlists. Klik rechtsboven op Nieuwe playlist. Geef deze een naam bij Titel en bepaal hierna voor wie de afspeellijst zichtbaar is.

In het vak Zichtbaarheid kies je voor Openbaar als iedereen de afspeellijst mag bekijken of Privé als je de lijst voor uzelf wilt houden. Tot slot is er de optie Verborgen: kies deze als je de lijst alleen wilt delen met specifieke gebruikers die over de directe koppeling beschikken. Als je een video kijkt die je graag toevoegt aan een lijst, klik je op Opslaan. Plaats een vinkje bij de gewenste afspeellijst. Via dit menu kun je overigens ook een nieuwe lijst maken: kies Nieuwe playlist maken.

Groepeer de video’s in afspeellijsten.

© PXimport

Afspeellijsten samen maken

Je kunt de afspeellijsten zelf beheren, maar ook andere gebruikers kunnen bijdragen aan de lijst. In de YouTube Studio klik je bij de afspeellijst waaraan je wilt samenwerken op de knop met de pen (Bewerken in YouTube). Klik hierna op de knop met de drie puntjes en kies Samenwerken.

Activeer de optie Bijdragers kunnen video’s aan deze playlist toevoegen. Kies ook voor Nieuwe bijdragers toestaan. Een koppeling verschijnt: klik op Kopiëren en stuur de koppeling naar de personen die je aan de afspeellijst wilt laten samenwerken. Het aantal gebruikers wordt naderhand aangegeven in de sectie Bijdragers. Bevestig door te klikken op Klaar.

Statistieken bekijken

YouTube houdt verschillende statistieken bij voor elke video, waaronder de resolutie, kwaliteit van de verbinding en welke resolutie het meest optimaal is. De statistieken worden standaard verborgen. Klik met de rechtermuisknop op het videobeeld en kies voor Statistieken voor nerds. Linksboven in het videovenster verschijnt de aanvullende informatie. Klik op het kruisje rechtsboven om het informatievenster weer te sluiten zodat je de volledige video ziet.

Vraag aanvullende statistieken over de video op.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten