Google's Eddystone versus Apple's iBeacon

Door: Chwhynny Overbeeke | 21 augustus 2015 07:51

Algemeen

Digitale bakens bestaan al een aantal jaar, maar nu heeft Google haar eigen digitale baken, Eddystone, gelanceerd. Wat is het, en wat kun je ermee?

Bakens zijn objecten die via Bluetooth met een laag vermogen (Bluetooth Low Energy, of BLE) nabije smartphones, tablets of andere mobiele apparaten kunnen detecteren. Elk baken zendt een uniek eenrichtingssignaal uit (een Universally Unique Identifier, of UUID) waarmee dat specifieke baken geïdentificeerd kan worden. Dit signaal wordt vervolgens opgepikt door een compatibele app die op het apparaat geïnstalleerd is. In tegenstelling tot GPS is de bakentechnologie tot op een aantal centimeters nauwkeurig. Lees ook: Apple negeert NFC, komt met alternatief iBeacons.

Als een iOS app van iBeacon gebruik wil maken moet je hiervoor toestemming geven.

De gebruiker moet hiervoor wel eerst toestemming geven, dus het is niet zo dat je apparaat zomaar zonder je medeweten getraceerd kan worden door bakens waar je toevallig langs loopt. In de instellingen van je apparaat kun je kiezen welke apps van de technologie gebruik kunnen maken.

Toepassingen

De UUID van een baken kan gebruikt worden om de fysieke locatie van een mobiel apparaat te bepalen of een locatie-gebaseerde actie op het apparaat teweeg te brengen, zoals inchecken op sociale media of het ontvangen van een notificatie.

Zo zou je als je op een station arriveert een melding kunnen krijgen met informatie over de treinen en bussen die spoedig vanaf dat station zullen vertrekken, of kun je als je op een specifiek perron staat te zien krijgen welke treinen er op dat perron aankomen of vertrekken.

Als je in een warenhuis op de kledingafdeling aan het rondkijken bent, zou bijvoorbeeld je een notificatie kunnen krijgen met aanbiedingen op kleding, terwijl je op de muziekafdeling een notificatie krijgt met aanbiedingen op CD's. De XL winkels van Albert Heijn en warenhuis De Bijenkorf in Rotterdam maken al gebruik van bakens om de klantenservice te verbeteren.

Op toeristische plekken zou je achtergrondinformatie kunnen ontvangen, en vanwege de nauwkeurigheid van de nabijheidsdetectie van de bakens zou het zelfs mogelijk zijn om in een museum informatie te krijgen over het museumstuk waar je op dat moment naar aan het kijken bent.

iBeacon

Dergelijk bakens zijn sinds 2013 beschikbaar in de vorm van iBeacons. Dit zijn hardware-objecten van verschillende fabrikanten en met uiteenlopende vormfactors die compatibel zijn met Apple's iBeacon technologie. Deze technologie kan door verschillende ontwikkelaars in hun iOS apps geïmplementeerd worden, zodat deze de iBeacons kunnen identificeren.

Je nabijheid bij een iBeacon wordt in drie categorieën onderverdeeld: Immediate (binnen enkele centimeters), Near (binnen enkele meters) en Far (verder van 10 meter). Je apparaat kan op basis van het signaal van het baken inschatten wanneer je een gebied binnenkomt en verlaat en of je er blijft rondhangen. Afhankelijk van je nabijheid tot een baken kunnen apps verschillende soorten interacties versturen voor elk van deze drie nabijheden.

Zo is er bijvoorbeeld een spel geïntroduceerd waarbij er gebruik gemaakt wordt van iBeacons. Met Stampions kun je deze zomer op bepaalde plekken langs de Zaan stempels verzamelen, zoals bij musea, monumenten en restaurants. Je krijgt binnen de app aanwijzingen waar de stempels te vinden zijn. Degene die de meeste stempels verzameld heeft krijgt een pakket met Zaanse streekproducten.

De invloed van obstructies op het bereik van iBeacons.

Het bereik van iBeacons hangt af van de specificaties van de hardware van het baken en eventuele obstructies van je apparaat (als het bijvoorbeeld in een tas met een dikke voering zit of als je je op een plek met veel mensen bevindt).

Om iBeacon te kunnen gebruiken moet je een compatibel apparaat hebben waarop iOS 7 of hoger geïnstalleerd is en Bluetooth is ingeschakeld: iPhone 4s of hoger, 3de generatie iPad of hoger, iPad mini of hoger, 5de generatie iPod touch of hoger.

Eddystone

Onlangs heeft Google haar nieuwe concurrent van iBeacon aangekondigd, Eddystone genaamd. Eddystone is een open formaat dat via GitHub verkrijgbaar is onder de open source Apache v2.0 licentie.

Bij zowel iBeacon als Eddystone gaat het vooral om het bieden van contextuele informatie. Maar het is veel meer dan alleen iBeacon voor Android: Bakens die gebruikmaken van het Eddystone formaat kunnen communiceren met zowel apps als webbrowsers op Android en iOS apparaten. Ze kunnen URL's versturen, zodat het niet nodig is om de app van een bepaalde winkel of attractie te downloaden om relevante informatie te krijgen. Het is echter nog niet duidelijk of Eddystone in staat zal zijn om ingebouwde iOS apps te instrueren om een bepaalde actie uit te voeren of een notificatie weer te geven.

Eddystone biedt crossplatform ondersteuning en extra beveiliging. Zo kunnen ontwikkelaars voor hun bakens gebruik maken van Ephemeral Identifiers (EID's) die regelmatig veranderen en alleen door geautoriseerde apparaten gedecodeerd kunnen worden. Dit zou bijvoorbeeld handig zijn voor het produceren van bagagelabels of sleutelhangers die een baken bevatten waarmee gebruikers hun spullen kunnen traceren.

Maps-integratie

Bovendien kan Eddystone locatiegegevens weergeven in lengte- en breedtegraden, wat bijvoorbeeld handig is als je je in een natuurgebied bevindt met een slecht telefoonsignaal.

Google is van plan om de standaard te integreren in Google Maps en Google Now om betere real-time OV-informatie te kunnen bieden.

Eddystone kan ook op bestaande BLE apparaten geïmplementeerd worden, dus er hoeft niet per se nieuwe hardware aangeschaft te worden om naast iBeacon ook Eddystone te ondersteunen. Er is alleen maar een firmware update voor nodig.

Bovendien kan Eddystone op ieder Bluetooth Smart apparaat gebruikt worden. Zo zou een koffiezetapparaat met Bluetooth kunnen leren wat je patroon van koffiezetten is en dit patroon automatisch voor je overnemen zodat de koffie al klaar is wanneer je de keuken binnenloopt. Het zou zelfs mogelijk zijn om je apparaat een melding te laten versturen wanneer je koffie moet kopen - het apparaat berekent op basis van analyses wanneer je koffie op zal raken.

Het nadeel is wel dat Google altijd weet waar je bent, wanneer je er bent en war je vervolgens naartoe gaat.

0 Reactie(s) op: Google's Eddystone versus Apple's iBeacon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.