Gamen op de Apple TV... Is dat nou de moeite waard?

Door: Patrick Rijnders | 19 oktober 2015 11:33

Blog

Heeft Apple met Apple TV een console in handen die de strijd aan kan gaan met giganten als de PS4, Xbox One en Wii U? Of is de Apple TV louter bedoeld voor mensen die even een spelletje willen spelen tussen twee tv-programma's door?

Apple's interesse in games en consoles mag bekend zijn. In het begin van de jaren negentig ontwikkelde Apple een eigen ontwikkelplatform, Pippin genaamd, dat door andere bedrijven kon worden gebruikt voor spelcomputers. Pippin werd nooit een succes en Apple hield zich een beetje afzijdig van de gamesmarkt, tot het gamen op iOS een doorslaand succes bleek te zijn. Lees ook: Moet ik nu een Apple TV kopen of niet?

De Nieuwe Apple TV

Sindsdien wordt Apple gezien als een grote speler op de gamesmarkt, wat alleen nog wordt ondersteund door de release van de nieuwe versie van Apple TV. Hier kunnen namelijk ook spelletjes op gespeeld worden. Dit zijn voornamelijk versies van bekende iOS-titels, maar er worden ook nieuwe spellen ontwikkeld die specifiek voor Apple TV zijn bedoeld. De intenties van Apple mogen duidelijk zijn, alhoewel het bedrijf met de Apple TV wel een model heeft ontwikkeld dat redelijk faal-proof is.

Mocht gamen op de Apple TV onverhoopt geen succes zijn, dan heeft Apple door de andere functionaliteiten van het apparaat waarschijnlijk toch genoeg machines verkocht. En als het gamen op Apple TV wel succesvol wordt, dan is er een nieuwe geldboom geplant waar Apple nog vele jaren plezier aan kan beleven. Maar wordt Apple TV nu echt een spelcomputer met andere functionaliteiten, of is het gamen niet meer dan een leuke extra feature? En moeten Sony, Microsoft en Nintendo zich zorgen gaan maken?

Nog even en AppleTV is meer dan zomaar een settop box.

Onrust in gameland

Om met het laatste punt te beginnen: naar alle waarschijnlijkheid zullen de hoge heren van de traditionele gamebedrijven Microsoft, Sony en Nintendo zich wel even achter de oren hebben gekrabd na het horen van de aankondiging van Apple. Om vijf minuten later de schouders op te halen en verder te gaan met waar ze mee bezig waren. Natuurlijk is Apple een geduchte concurrent voor de grote gamebedrijven, maar ze richten zich niet helemaal op dezelfde markt. De meeste games die je straks op je Apple TV kunt spelen zijn versies van games die het ook goed doen op iPad en iPhone, en dat zijn traditioneel geen games die bedoeld zijn voor de zogenaamde hardcore gamers.

Zelfs de spellen die exclusief gemaakt gaan worden voor AppleTV zijn toch vooral spellen om af en toe te spelen.

De fanatieke gamer die interesse heeft in een console, is toch ook iemand die spellen wil spelen waar hij zich helemaal in vast kan bijten. Shooters waar tientallen uren in gaan zitten en die online in teams gespeeld kunnen worden. Racegames met open werelden waar een enkele race langer duurt dan een halve minuut (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het recente Need for Speed No Limits, dat exclusief voor tablets en smartphones is verschenen).

Geen Angry Birds of Crossy Road

Deze hardcore gamer zit niet te wachten op een spelletje als Angry Birds of Crossy Road, of het moet zijn voor een spelletje tussendoor. Dit zijn de gamers die zo 60 euro neertellen voor een nieuw spel, en die bij het woord freemium al hun mobiele telefoon het raam uit willen gooien. Nintendo zou je misschien aan kunnen wijzen als enige bedrijf van de drie dat problemen kan ondervinden aan de opmars van Apple TV. Nintendo richt zich toch meer op een jonger, minder fanatiek publiek, dat zich ook prima vermaakt met spelletjes op een tablet of mobieltje.

Crossy Road op je tv.

Wordt AppleTV nu een echte spelcomputer?

Blijft de vraag: wordt dat Apple TV nu echt een spelcomputer, of is het gamen slechts een van de vele opties die je straks met een Apple TV hebt? Waarschijnlijk wordt het een combinatie van de tv. Er zijn straks genoeg mensen die een nieuwe Apple TV willen hebben om mee te Netflixen. Maar zelfs de mensen die niet zo zijn gericht op games, zullen vast over te halen zijn om af en toe een spelletje te spelen als Apple dat leuk weet te verpakken. Zo wordt er een hele nieuwe markt voor casual games aangeboord.

Dat Apple een aantal gamemakers heeft gevonden die bereid zijn games te maken die exclusief zijn voor Apple TV, laat zien dat er vertrouwen is in het vernieuwde apparaat. Eerdere pogingen om van settop boxen ook succesvolle gameconsoles te maken zijn eigenlijk niet echt succesvol geweest. Kijk maar naar de apparaten die Nvidia en Amazon op de markt hebben gebracht. Op zich zijn dit technisch heel competente machines, maar ze kunnen simpelweg niet bogen op de enorme hoeveelheid games die Apple al klaar heeft staan dankzij hun App Store. Dit wordt de grootste kracht van Apple's 'is-het-een-console-of-niet', de enorme hoeveelheid beschikbare spellen, en de goede naam die Apple met haar App Store heeft opgebouwd.

Er zijn honderden, misschien wel duizenden gamemakers die goed hebben verdiend aan de App Store en die hierdoor best bereid zijn om ook voor AppleTV spellen te gaan maken.

Beat Sports, een van de AppleTV exclusives.

Maar wordt het echt een succes, die AppleTV?

Alles wijst erop dat Apple met de Apple TV een nieuw succes in handen heeft. Nu de bestaande functionaliteiten van Apple TV zo sterk zijn uitgebreid, is de Apple TV een begeerlijk apparaat geworden. Criticasters wijzen dan naar het feit dat eerdere settop boxes op gamegebied geen potten konden breken. Ze wijzen er ook op dat echte gamers al een Xbox, Playstation of Wii U hebben, en dat casual gamers dat gamen waarschijnlijk toch het liefst op hun mobiele apparaten blijven doen. Er is ook wat gerommel onder de spelontwikkelaars.

Zo heeft Apple bedongen dat alle spellen die gemaakt worden helemaal afgestemd moeten zijn op de afstandbediening van de Apple TV, en niet op eventuele 3rd party controllers. Dit kan bij het spelen van eventuele serieuzere games toch wel wat beperkingen opwerpen. En het succes van de Apple TV staat of valt ook een beetje met de kwaliteit van de aangeboden games. Zijn die freemium games wel leuk om op een televisiescherm te doen? Of lenen ze zich toch meer voor een kleiner scherm? Allemaal vragen die in de nabije toekomst beantwoord zullen gaan worden.

0 Reactie(s) op: Gamen op de Apple TV... Is dat nou de moeite waard?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.