© PXimport

Doe meer met Adobe Reader DC

Geplaatst: 8 januari 2019 - 04:10

Aangepast: 14 december 2022 - 13:33

Ronald Smit

Adobe Reader DC - voor zowel Windows, Linux als macOS gratis beschikbaar - is een complete PDF-viewer met annotatie-extraatjes aan boord. Kortom: je kunt er meer mee dan alleen pdf'jes bekijken.

PDF is ooit ontwikkeld als universeel bestandsformaat dat er op iedere computer hetzelfde uit moet zien. En ook bij afdrukken altijd hetzelfde resultaat moet geven. Dat is aardig gelukt en het is dan ook het standaardformaat geworden voor het delen en archiveren van documenten. Vrijwel ieder zichzelf respecterend programma dat gebruikersbestanden als teksten, afbeeldingen en combinaties daarvan produceert beschikt over een PDF-exporteermogelijkheid. Ook hebben de meeste besturingssystemen tegenwoordig een universele 'pdf-printer' aan boord. Wat betekent dat je virtueel af kunt drukken naar een pdf-bestand. Kortom: het moet wel heel raar lopen als je op jouw computer geen pdf's kunt maken. Blijft over het lezen. Ook hier geldt dat de meeste besturingssystemen wel een basale viewer aan boord hebben. In Windows is dat bijvoorbeeld de ietwat slaapverwekkende browser Edge. En in macOS is eveneens een viewer aanwezig. Die standaardviewers zijn vaak niet de meest veelzijdige. Uitvinder van het PDF-formaat Adobe heeft al sinds jaar en dag een gratis PDF reader voor je klaarstaan. Het is zeker niet de meest slanke viewer, maar ongetwijfeld wel de meest compatibele. Na installatie kun je PDF-bestanden openen in de reader. En lezen. Maar ook nog wat meer!

Annoteren

Aan de rechterkant van je geopende PDF-bestand vind je een menu met allerlei opties. Helaas geldt voor veel wel dat je en duur betaald abonnement moet nemen op Adobe DC. Eigenlijk is dat gezien de prijsstelling alleen interessant voor 'documenttijgers' in grote bedrijven, zeker ook nu het alleen nog maar in de vorm van een abonnement verkrijgbaar is. Maar annoteren - ofwel het toevoegen van opmerkingen, krabbels en meer - kan wel in Acrobat Reader (of zoals de software anno nu heet Reader DC). Klik daarvoor rechts op Opmerking. Je ziet nu boven je geopende document (je had een PDF'je geopend toch...?) een nieuwe knoppenbalk verschijnen. Hierin zitten flink wat gereedschappen verborgen. Om bijvoorbeeld een opmerking toe te voegen, klik je op de knop met het tekstballonnetje (de eerste aan de linkerkant). Tik een opmerking. Plaats het gele ballonnetje op de gewenste plek en tik een opmerking in het paneel rechts. Klik op - ietwat onlogisch wellicht - Verzenden om de opmerking te bewaren. Ontvangers van jouw geannoteerde PDF kunnen desgewenst ook weer antwoorden op jouw toegevoegde opmerkingen, of zelf nieuwe opmerkingen toevoegen. Erg handig om samen aan een of ander project te werken!

Annoteren is geen probleem met Adobe Reader DC

© PXimport

Tekenen en meer

Je ziet in de knoppenbalk ook diverse andere gereedschappen. Zo kun je geselecteerde tekst doorhalen, opmerkingen bij doorgehaalde tekst toevoegen en zelfs tekst toevoegen aan een PDF. Dat laatste doe je door op de knop T te klikken en dan een tekst te tikken. Zelfs lettertype, grootte en kleur zijn dan naar wens aan te passen. Let wel: je bent hier niet de PDF zelf aan het aanpassen, je werkt nog steeds in de 'opmerkingenlaag'. Maar voor het oog maakt dat niet zo veel uit. Met de tekenpen voeg je schetsen - gemaakt met bijvoorbeeld de muis of trackpad - toe. Ook aardig zijn de stempels en via de paperclipknop zijn bijlagen en geluidsopnamen toe te voegen. Praktisch is de vormenknop, zeker als je geen al te vaste (muis)tekenhand hebt. Alle annoteergereedschappen samen leveren een prima basis voor samenwerking op.

Voeg tekstopmerkingen toe in Adobe Reader DC

© PXimport

Andere extraatjes

Je vindt in Reader DC aan de rechterkant ook nog de optie Invullen en ondertekenen. Hiermee vul je snel en efficiënt PDF-formulieren in en onderteken je ze met een handtekening. Het zijn zomaar wat extraatjes die het programma een stuk veelzijdiger in gebruik maken. En dat zonder dat je er een cent voor hoeft te betalen. Na een tijdje weet je welke knoppen in de knoppenbalk rechts zonder meer gratis zijn te gebruiken. En klik je niet meer mis op een knop die je tot aankoop van een bepaalde functie probeert te verleiden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000