Dit weet Google allemaal van je

Door: Robbin Ooijevaar | 28 oktober 2017 08:32

How To

Google is meer dan een zoekmachine, ‘advertentie-kanon’ en aanbieder van filmpjes op YouTube. De zoekgigant houdt veel gegevens van je bij. Dit weet Google allemaal van je.

Stap 1: Geschiedenis

De sleutel van alle Google-diensten is je Google-account of Gmail-adres. Hiermee maak je optimaal gebruik van Google, worden instellingen gesynchroniseerd en werken de vele Google-diensten het prettigst. De keerzijde is dat er veel persoonlijke informatie wordt bewaard. Ruim je bijvoorbeeld keurig je cookies op van je browser? Google onthoudt elke zoekopdracht die je geeft van alle bekende diensten. Klinkt ongeloofwaardig? Surf hiernaartoe en bekijk je gedrag. Gegevens van al je apparaten worden verzameld. Het maakt niet uit of je op je tablet, smartphone of computer met een van de Google-diensten werkt. Klik op Activiteit verwijderen op basis (…) om verzamelde gegevens te wissen. Kijk ook bij Activiteitopties om aan te geven wat Google mag bewaren (of juist niet). Hiermee kun je ook je locatiegeschiedenis (volgende tip) beheren.

Google vergeet niets, alle zoekopdrachten die je hebt ingetypt zijn terug te vinden.

Stap 2: Locaties

Google biedt met de kaartendienst Maps een handige tool om te navigeren en je kunt de wereld verkennen vanuit je luie stoel met Google Earth. Google verzamelt hiermee (en met andere apps) automatisch locatiegegevens, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om jou specifieke advertenties voor te schotelen. Nieuwsgierig wat Google van jouw locaties weet? Bezoek www.google.com/maps/timeline. De locatiegeschiedenis gaat jaren terug. Er zijn allerlei manieren om er doorheen te bladeren, bijvoorbeeld via een landkaart of tijdlijn. Je ziet waar je op vakantie bent geweest en routes van autoritten of wandelingen. Bij populaire locaties zie je favoriete tankstations en restaurants, maar ook ziekenhuisbezoekjes blijven niet onopgemerkt. Via Settings kun je deze locatiegeschiedenis verwijderen.

Google onthoudt je locatiegeschiedenis automatisch en weet tot vele jaren terug waar je geweest bent en welke routes je gereden/gewandeld hebt.

Stap 3: Wachtwoorden

Google Chrome bewaart standaard je wachtwoorden. De opgeslagen wachtwoorden kun je op elk apparaat gebruiken om automatisch in te loggen bij diensten en websites. Ze belanden in een ‘kluis’. De inhoud daarvan kun je hier bekijken. Wil je één of meerdere wachtwoorden verwijderen? Dat kan met het kruisje. Controleer ook de instellingen van Google Chrome. Deactiveer Wachtwoorden bij de opties voor synchronisatie.

Handig dat Google je wachtwoorden bewaart, maar vergeet vooral niet om je Google-account extra te beveiligen, bij voorkeur met tweestapsverificatie!

0 Reactie(s) op: Dit weet Google allemaal van je

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.