Met de introductie van de Apple Watch, de iPhone 6s en 6s Plus, de nieuwe Apple TV en de iPad Pro was 2015 een belangrijk jaar voor Apple. De Watch lanceerde een nieuwe productcategorie, met de iPhone 6s en 6s Plus zag 3D Touch het levenslicht, en de iPad Pro is het grootste iOS device ooit.

Ook softwarematige had Apple een goed jaar. iOS 9 en OS X 10.11 El Capitan maakten alle bestaande apparaten een stuk stabieler, en tvOS introduceerde een App Store voor de Apple TV. Met 2015 achter de rug, is het tijd om vooruit te kijken naar wat 2016 te bieden heeft. Lees ook: 'Apple gaat in 2016 voor virtual reality'.

Vrijwel zeker zal Apple in 2016 iOS 10, OS X 10.12 en watchOS 3 uitbrengen. Apple zal waarschijnlijk werken aan het verbeteren van diensten als HomeKit, Apple Pay en Apple Music.

Apple Watch 2: maart 2016

Geruchten gaan dat de opvolger van de huidige Apple Watch gepresenteerd zal worden rond maart 2016, een jaar na de release van de eerste Apple Watch. De Apple Watch 2 heeft wellicht een deel van de sensors die misten in de eerste versie, zoals een bloeddrukmeter, een sensor die de zuurstofwaarde in je bloed meet, en eentje die kan meten hoeveel energie je huid kan geleiden.

De nieuwe Apple Watch zou dunner worden, een camera voor FaceTime hebben en beschikken over een verbeterde wifi-chip die de Watch meer kan laten doen zonder een iPhone.

© PXimport

De Apple Watch 2 wordt waarschijnlijk dunner en krijgt meer sensoren.

Of Apple dezelfde bandjes aan gaat bieden is niet bekend maar, omdat Apple afgelopen jaar de line-up al een paar keer heeft geüpdatet, sluiten we niet uit dat de tweede Apple Watch met een stel nieuwe bandjes zal komen.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus: herfst 2016

De afgelopen jaren werden nieuwe iPhones gelanceerd in september, dus we verwachten dat Apple dit patroon aanhoudt. De schermformaten van 4.7- en 5.5 inch zouden hetzelfde blijven, maar het design van de rest van de iPhone zal waarschijnlijk veranderen, zoals ook gebeurde bij de iPhone 4, 5 en 6. Geruchten zijn nog schaars, maar we kunnen waarschijnlijk rekenen op een dunner ontwerp, verbeterde processor en een betere camera.

Bestaande functies zoals Touch ID en 3D Touch zullen blijven bestaan, maar worden wellicht ook verbeterd. Apple werkt zonder twijfel ook aan nieuwe functies om de nieuwe iPhone uniek te maken ten opzichte van zijn voorgangers. Het werkgeheugen zou in de 'gewone' iPhone 7 twee gigabyte blijven, maar om de grotere iPhones meer uniek te maken zou de iPhone 7 Plus drie gigabyte krijgen.

© PXimport

Elke twee jaar krijgt de iPhone een nieuw ontwerp.

Geruchten die oorspronkelijk voor de iPhone 6s de ronde deden, kunnen doorgeschoven zijn naar de iPhone 7. Zo heeft Apple het Israëlische camerabedrijf LinX overgenomen in 2015, en wellicht werpt dit in 2016 zijn vruchten af.

Vroege geruchten specifiek over de iPhone 7 suggereren dat de nieuwe iPhone een waterdichte behuizing krijgt, en dat deze geen 3.5mm-headphonehjack meer heeft. Dit laatste kan de iPhone 7 nog dunner maken dan de iPhone 6 en 6s (Plus).

iPhone 6c: begin 2016

De grotere schermen van de iPhone 6s en 6s Plus zijn niet voor iedereen weggelegd. Daarom zou Apple werken aan een kleinere iPhone met hetzelfde schermformaat als de 'oude' iPhone 5s. De "iPhone 6c" lanceert waarschijnlijk begin 2016, wellicht tijdens hetzelfde evenement van de Apple Watch 2 in maart. Als dit waar is, zal het de eerste iPhone zijn sinds 2011 die niet in de herfst is gelanceerd.

De iPhone 6c wordt omschreven als een mix tussen de iPhone 5s en 6, met een aluminium behuizing en een uiterlijk dat lijkt op dat van de iPhone 6. Er zijn wat kleine gehuchtjes geweest die suggereerde dat hij beschikbaar zou komen in verschillende kleuren, zoals de nieuwste iPod Touch, maar deze zijn niet door betrouwbare bronnen bevestigd.

© PXimport

Geruchten rondom de iPhone 6c suggereren een mix tussen de iPhone 5s en 6.

Geruchten zijn het niet eens over de processor van de iPhone 6c: dit zou een A8 (van de iPhone 6) of een A9 (van de iPhone 6s) zijn. Ook is het niet duidelijk of Apple twee gigabyte RAM in de telefoon stopt, wat hem qua prestaties op hetzelfde niveau zou brengen als de iPhone 6s.

Andere features die genoemd worden in geruchten zijn een 1,642 mAh batterij (iets groter dan de iPhone 5s), een 8.0 megapixel camera met een diafragma van f/2.2, een 1.2 megapixel FaceTime camera, 802.11ac wifi, en Bluetooth 4.1. 3D Touch zal de iPhone 6c waarschijnlijk niet hebben, maar een NFC-chip voor Apple Pay en Touch ID zijn waarschijnlijk.

iPad Air 3: begin-midden 2016

Sinds de eerste iPad in 2010 heeft Apple elk jaar een nieuwe iPad uitgebracht. Behalve in 2015. De iPad mini werd wel geüpdatet, en de iPad Pro zag het levenslicht, maar een update voor de iPad Air 2 uit 2014 bleef uit. Wellicht stapt Apple langzaam over op een twee-jarige update cyclus voor de iPad, wat zou betekenen dat een iPad Air 3 in 2016 uit moet komen.

© PXimport

Apple lijkt een update-cyclus van twee jaar aan te houden voor iPads.

Er is weinig bekend over de nieuwe iPad Air, maar de processor zal een update krijgen wat de iPad krachtiger en sneller maakt. Wellicht worden ook het werkgeheugen en de camera verbeterd. 3D Touch is onwaarschijnlijk, omdat de functie momenteel lastig uit te bereiden is op een groter scherm.

Apple zal de iPad Air 3 waarschijnlijk genoeg laten veranderen ten opzichte van de iPad Air 2, maar hoe is niet bekend.

MacBook Air: begin-midden 2016

Na de introductie van de extreem dunne Retina MacBook in 2015, was de toekomst van de MacBook Air onzeker. Het leek erop dat Apple de verouderde, maar nog steeds erg populaire, MacBook Air uit zou faseren. Maar recente geruchten brachten hier verandering in. Apple zou plannen hebben de MacBook Air de nodige update te geven, en hem te laten bestaan naast de huidige Retina MacBook en Retina MacBook Pro.

Ondanks dat het de kracht en snelheid van de Retina MacBook Pro mist en niet zo dun is als de nieuwe Retina MacBook, blijft de MacBook Air populair omdat het een relatief goedkope MacBook is.

Apple zou plannen hebben een 13- en 15-inch MacBook Air uit te brengen in het derde kwartaal van 2016. Deze zouden onthuld worden op WWDC 2016.

© PXimport

Of Apple in 2016 een nieuwe MacBook Air uitbrengt, is nog onzeker.

Het ontwerp van de MacBook Air is vrijwel gelijk gebleven sinds 2010, dus een redesign dat focust op een dunner ontwerp en een groter scherm behoort zeker tot de mogelijkheden. Apple heeft de laatste jaren schermformaten vergroot, zoals bij de iPhone en de iPad Pro. Hierdoor lijkt een 15-inch MacBook Air een logische stap. Het gerucht noemt geen 11-inch MacBook Air, wat suggereert dat Apple deze wel uit gaat faseren.

Als Apple een nieuwe MacBook Air introduceert in 2016, bevat deze waarschijnlijk Intel's nieuwe Skylake chips. Deze zorgen voor 10 procent snellere prestaties, 34 procent snellere Intel HD graphics en 1.4 uur extra batterijduur ten opzichte van de huidige Broadwell chips van Intel. De Skylake chips die voor de MacBook Air geschikt zouden zijn, zijn begin 2016 beschikbaar.

Retina MacBook Pro: begin-midden 2016

Problemen bij Intel hebben invloed gehad op het uitbrengen van nieuwe MacBook Pro's, maar daar kan dit jaar verandering in komen. Met name het 15-inch model had hier last van. Vorig jaar werd het 13-inch model geüpdatet met een nieuwe Intel Broadwell chip, maar het 15-inch model bleef een verouderde Intel Haswell processor houden.

Afgelopen juni kwamen nieuwe Broadwell chips beschikbaar die gebruikt kunnen worden in een 15-inch MacBook Pro, dus een update zou een volgende stap kunnen zijn. Maar wat wellicht logischer is, is waneer Apple Broadwell helemaal overslaat en meteen een nieuwere Intel Skylake chip in de 15-inch MacBook Pro stopt. Een Skylake chip voor zowel de 13- als 15-inch MacBook Pro zijn begin 2016 beschikbaar.

© PXimport

Een nieuwe MacBook Pro is welkom, maar verre van zeker.

Buiten een nieuwe chip en de daarbij komende verbeteringen qua prestaties, is er weinig bekend over een nieuwe MacBook Pro. Het feit dat het uiterlijk vier jaar geleden voor het laatst is aangepast, is een dunner en beter Retina scherm waarschijnlijk als er een update komt.

Retina MacBook: begin-midden 2016

In 2015 bracht Apple een nieuwe 'gewone' MacBook uit: de dunste MacBook ooit. Nieuwe Skylake Core M chips van Intel die geschikt zijn voor deze MacBook zijn al beschikbaar, dus zou een update logisch zijn. Deze geven tot 10 uur batterijduur en 10 tot 20 procent snellere prestaties, vergeleken met de huidige Broadwell chips. Vooral grafische prestaties zouden hierdoor aanzienlijk beter worden: volgens Intel tot wel 40 procent sneller.

© PXimport

De Retina MacBook uit 2015 is de dunste MacBook ooit.

Naast nieuwe chips, is ook over deze MacBook weinig bekend. Het ontwerp zal waarschijnlijk niet veranderen, omdat Apple de laptop pas in 2015 lanceerde. Wellicht is wel een roségouden variant een mogelijkheid.

iMac: herfst 2016

Net als de MacBook, heeft ook de iMac last gehad van Intel's problemen. De huidige iMacs komen uit oktober 2015, dus een update zal niet eerder komen dan herfst 2016. Welke chips Apple zal gebruiken is onduidelijk. Intel is niet van plan een Skylake chip uit te brengen met geïntegreerde Iris of Iris Pro graphics, welke perfect zouden zijn voor een low-end iMac.

© PXimport

De laatste iMacs, met 4K- en 5K schermen, komen uit oktober 2015.

Zonder oog op welke chips Apple in hun iMacs móet hebben, is het onduidelijk wat Apple van plan is op het gebied van de processor van de iMac. Hierdoor is het bijna onmogelijk om te voorspellen waneer een nieuwe iMac uit zal komen.

Software-updates

iOS 10

De jaarlijkse iOS-update voor iPhone, iPad en iPod Touch in september - gelijk met de nieuwe iPhones - kan dit jaar weer wat aanpassingen in het design brengen. iOS 8 en 9 waren namelijk beide updates die zich focusten op functies en stabiliteit. Nieuwe features zijn nog niet bekend, mede doordat iOS 9 pas drie maanden geleden uitkwam.

OS X 10.12

OS X is het besturingssysteem van de Mac. Samen met iOS 10 brengt Apple hoogstwaarschijnlijk OS X 10.12 uit. De laatste update, OS X 10.11 El Capitan, focuste vooral op stabiliteit en bug-fixes van OS X 10.10 Yosemite. Deze update zal wellicht weer wat nieuwe functies naar de Mac brengen.

watchOS 3

watchOS is de software waarop de Apple Watch draait. watchOS lanceerde met de Apple Watch in april, waarna watchOS 2 in september uitkwam gelijk met iOS 9. Apple kan watchOS 3 dus uitbrengen met de nieuwe Apple Watch 2 in maart, of met iOS 10 in september. Omdat een nieuwe Apple Watch waarschijnlijk nogal wat software updates nodig heeft, lijkt maart waarschijnlijker.

Nieuwe iPhones komen met een nieuwe versie van iOS, dus het is logisch als een nieuwe Apple Watch ook met een nieuwe versie van watchOS komt.

tvOS 10?

De nieuwe Apple TV draait op tvOS en dit systeem heeft nog geen grote update gehad. Wanneer dit plaatsvindt is dan ook onduidelijk.

Nog meer mogelijkheden

Nog een nieuwe Apple TV

Vlak na de vierde generatie Apple TV in 2015 te koop was, doken er alweer geruchten op over een vijfde Apple TV met een verbeterde CPU waar Apple mee bezig was. Het is mogelijk dat Apple een nieuwe Apple TV uitbrengt in 2016, maar het is erg onwaarschijnlijk dat deze al in productie is omdat Apple deze niet uit zal brengen voor de herfst van 2016.

© PXimport

De huidige Apple TV is de vierde generatie, en werd geïntroduceerd in 2015.

Voor de vierde Apple TV uitkwam, hadden we vier jaar geen nieuwe Apple TV gehad. Het is daarom erg onduidelijk of Apple wel jaarlijks een nieuwe Apple TV uit wilt brengen.

iPad Pro 2

De iPad Pro was te koop in november, dus een tweede generatie iPad Pro zal niet verschijnen voor de herfst van dit jaar. Als Apple een tweejaarlijkse update-cyclus aanhoudt voor iPads, zoals bij de iPad Air, is het mogelijk dat we dit jaar helemaal geen nieuwe iPad Pro zien verschijnen.

iPad mini 5

In 2015 verscheen ook een nieuwe iPad mini: de iPad mini 4. We zien, net als bij de iPad Pro, waarschijnlijk geen update als Apple zijn tweejaarlijkse update-cyclus voor iPads aan lijkt te houden.

Mac Pro

De huidige Mac Pro lanceerde aan het eind van 2013, en is sindsdien niet meer geüpdatet. Het is best mogelijk dat we in 2016 een nieuwe Mac Pro gaan zien, omdat referenties naar een nieuwe Mac Pro zijn gevonden in OS X 10.11 El Capitan.

© PXimport

De huidige Mac Pro komt uit 2013.

Grantley Xeon E5 V3 Haswell-EP chips geschikt voor de Mac Pro kwamen uit in 2014, maar Apple zou kunnen wachten tot de E5 V4 Broadwell-EP chips voor high-end Macs beschikbaar zijn tijdens de eerste helft van 2016. Als dit zo is, wordt een nieuwe Mac Pro gelanceerd (waneer de chips beschikbaar zijn) tijdens zomer of herfst van 2016.

Mac mini

Net als de Mac Pro, is de Mac mini voor het laatste geüpdatet in 2014. Twee jaar later is het heel goed mogelijk dat Apple een nieuwe Mac mini introduceert met Intel Skylake chips in 2016. Twee jaar is de langste periode die de Mac mini ooit gehad heeft zonder updates.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten