De camera van de toekomst

Door: Kees Krick | 15 juni 2015 16:28

Algemeen

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Ik droom al een tijd van een superkleine camera die ik altijd in mijn jaszak of broekzak kan meenemen, eentje met een superieure beeldkwaliteit. Dat leek altijd onmogelijk, want een kleine camera heeft beperkte mogelijkheden. Je hebt er een grote dure spiegelreflexcamera voor nodig. Of toch niet?

Door de snelle opmars van digitale camera's vond en vindt er nog steeds een revolutie plaats in fotografieland. Ooit, lang geleden, toen we nog met filmpjes liepen te klungelen, had je veel technisch inzicht nodig om een goede foto te maken. Je zag niet wat je deed. Er zat geen scherm op de camera, dus je kon niet meteen controleren of de foto gelukt was. Behalve dat je oog moest hebben voor al het fotogenieke om je heen, moest je daarom vooral ook een halve techneut zijn om iets goed vast te leggen. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Dankzij digitale fotografie is alles drastisch veranderd. Nu zie je op het scherm of je goed bezig bent. Omdat je meteen feedback krijgt, tover je binnen de kortste keren leuke plaatjes tevoorschijn. Hierdoor hoef je geen techneut meer te zijn. Het gaat er nu vooral om dat je fotografisch inzicht hebt: wat zie je en hoe krijg je dat op de foto?

Hoe ziet jouw camera van de toekomst eruit?

Spiegelreflex

De beste beeldkwaliteit krijg je als consument nog altijd met een digitale spiegelreflexcamera. Deze toestellen zijn behoorlijk prijzig, al zijn er betaalbare instappers te koop. Het nadeel is dat je er met alleen een camera nog niet bent; er moet ook nog een lens op. Vaak heb je bij een spiegelreflex meerdere lenzen voor verschillende situaties, en dan zijn er nog een flitser, statief en allerlei andere handige accessoires.

Voor je het weet loop je met een rugzak rond die vele kilo's weegt. Mijn vrouw noemt het altijd liefkozend mijn rugzak vol bakstenen. Dat ik er beroepsmatig mee rondloop vind ik nog niet eens het grootste probleem. Maar je raad het al, tijdens vakanties gaat die hele fotowinkel natuurlijk ook mee. En daar loop je dan, in de brandende zon, met korte mouwen, korte broek en het zweet op onder andere je voorhoofd. Je ploetert voorovergebogen voort met een enorme fotoknobbel op je rug, terwijl de rest van het gezin lekker licht bepakt lustig om je heen fladdert en van de prachtige natuur geniet. Is hij dan uiteengespat, mijn droom van een superieure camera in mijn broekzak?

Perfecte beeldkwaliteit, maar waarom zijn veel camera's zo groot en zwaar.

[image id=35237 align=left size=full caption=

Nieuwe generatie fotografen

Dankzij digitale fotografie is een totaal nieuw soort fotograaf opgestaan. Hoewel het misschien wat denigrerend klinkt, is wat in het Engels 'momtographer' heet een goed voorbeeld. Jonge moeders kopen een eenvoudige camera om hun pasgeboren kinderen vast te leggen. Binnen de kortste keren maken ze fraaie baby- en kinderfoto's. Die laten ze aan familie en vriendinnen zien. Waarop gevraagd wordt of ze ook hun kinderen willen vastleggen. Eerst doen ze dat nog gratis, als vriendendienst, dan beginnen ze er bij vage kennissen en onbekenden geld voor te vragen. Er komt een betere camera, ze schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel, zeggen hun baan op en plotseling zijn ze fulltime fotograaf. Weer anderen (vrouwen én mannen) fotograferen graag architectuur, auto's, concerten, maken portretten en doorlopen een soortgelijk traject. Opmerkelijk is dat fotografie niet hun eerste beroepskeuze was. Als digitale camera's niet hadden bestaan, waren deze mensen waarschijnlijk nooit fotograaf geworden.

Ook de lenzen van een systeemcamera zijn kleiner.

4 Reactie(s) op: De camera van de toekomst

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 juni 2015 16:47 probeertehelpen
  Och het is fantastisch, die peperdure dingen. Maar het menselijk oog vind een foto van een smartphone ook al fantastisch genoeg. Omdat het een tijdlang een belangrijk verkoopargument was. Maar dat was in de tijd dat 1 of 2 megapixels de standaard was. Consumenten zijn toen gevoelig geworden voor dit argument en dat heeft geleid tot de megapixelhype. Veel megapixels hebben voor professionele fotografie ontegenzeggelijk voordelen, maar een consument heeft aan 5 of 6 megapixles echt voldoende. Sommige verkopers houden de mythe levend door te overdrijven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2015 20:10 darknessblade
  er zijn ook al camera atatchments voor de telefoon waardoor je andere
  hoeken en grootes kan crearen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2015 21:06 Anoniem
  je kunt ook voor zo'n 70 euro van lumix een camera (ongeveer zo groot als een bankkaart) kopen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 november 2015 18:04 Anoniem
  werkstuk: geschiedenis van de fotografie.
  - de toekomst
  ????????????????????????????????????????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.