Checklist Spotify: De juiste apparatuur voor je online muziek

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 juli 2015 07:54

Algemeen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Steeds meer apparaten ondersteunen het gebruik van Spotify. Met het juiste gereedschap is deze populaire muziekdienst altijd en overal bereikbaar. We leggen de voor- en nadelen van verschillende Spotify-ontvangers bloot, zodat je precies weet welk apparaat het beste past bij jouw muziekconsumptie.

Tip 01: Desktoptool

Hoewel er in de afgelopen jaren steeds meer online muziekdiensten zijn bijgekomen, is Spotify nog altijd marktleider. Inmiddels bestaat de catalogus uit meer dan twintig miljoen nummers. Veruit de meeste bekende artiesten zijn via hun platenlabels bij deze online muziekdienst aangesloten. Omdat steeds meer apparaten beschikken over een (draadloze) netwerkaansluiting, komen er in rap tempo mogelijkheden bij om muziek via Spotify te beluisteren.

Wanneer je goede speakers op een pc hebt aangesloten, loont het de moeite om het desktopprogramma van Spotify te downloaden. Handig voor het geval je bijvoorbeeld op kantoor van goede muziek wilt genieten. Tegelijkertijd biedt het je de gelegenheid om vrijblijvend kennis met deze muziekdienst te maken. Je downloadt de software gratis vanaf www.spotify.com. Via Facebook log je eenvoudig in of je maakt een nieuw account aan. Je hebt met een gratis account weliswaar onbeperkt toegang tot alle muziek, maar je hebt dan wel te maken met (gesproken) radio. In de gratis versie staat het je vrij om afspeellijsten van je favoriete nummers te maken en via gepersonaliseerde radiostations nieuwe muziek te ontdekken. Leuk is verder dat je meteen ziet naar welke liedjes je online vrienden luisteren. Geen zin om een programma te installeren? Spotify werkt ook rechtstreeks vanuit de browser.

Tip 01 De gratis desktoptool van Spotify is een ideale manier om de muziekdienst eens uit te proberen.

Tip 02: Onderweg luisteren

Wanneer je een smartphone met mobiel internetabonnement gebruikt, luister je ook onderweg naar muziek via Spotify. Het Zweedse bedrijf heeft namelijk apps ontwikkeld voor Android, iOS en Windows Phone. Je kunt deze apps met een gratis abonnement gebruiken, maar de mogelijkheden zijn hiervan wel beperkt. Zo kan je op een smartphone alleen een artiest selecteren waarvan de muziek vervolgens in willekeurige volgorde wordt afgespeeld (shuffle-modus). Het is dus niet mogelijk om losse nummers te kiezen of afspeellijsten in de gewenste volgorde af te spelen. Hiervoor heb je namelijk Spotify Premium nodig. De kosten hiervan bedragen 9,99 euro per maand (zie kader). Op een tablet is het wel mogelijk om losse nummers af te spelen met een gratis account. Je downloadt de app vrijblijvend via de applicatiewinkel van je toestel. Bedenk wel dat het streamen van muziek op plekken zonder wifi-dekking ten koste gaat van je databundel.

Spotify Premium

Als Spotify goed bevalt, kan je overwegen om een betaald account te nemen. Spotify Premium kost 9,99 euro per maand en biedt diverse voordelen. Zo heb je geen last meer van advertenties en download je muziek voor offline gebruik. Laatstgenoemde optie is vooral handig wanneer je met een smartphone naar Spotify luistert. Je voorkomt hiermee hoge datakosten. Verder biedt een Premium-abonnement de mogelijkheid om muziek in een hogere kwaliteit te streamen. De bitrate bedraagt in dat geval 320 Kbit/s tegenover 160 Kbit/s in de gratis versie. Een gratis Spotify-abonnement is alleen te gebruiken in combinatie met een computer, tablet en smartphone. Wil je bijvoorbeeld via een geschikte receiver, smart-tv of draadloze speaker inloggen bij de online muziekdienst, dan heb je een betaald account nodig. Bij twijfel is het slim om Spotify Premium gratis dertig dagen uit te proberen. Indien je het abonnement niet binnen een maand stopzet, wordt het abonnement stilzwijgend verlengd.

Spotify Premium probeer je een maand lang gratis uit.

Tip 03: Receiver

Wil je graag in de woonkamer via het stereosysteem genieten van Spotify? Dat is begrijpelijk, want deze speakers zijn waarschijnlijk van hogere kwaliteit dan de compacte luidsprekers van je pc. Veel recente receivers (en home-cinemasets) hebben ondersteuning voor deze online dienst tegenwoordig standaard ingebouwd. Een voorwaarde is wel dat het apparaat een netwerkaansluiting aan boord heeft. In de instellingen hoef je alleen maar even je inloggegevens op te geven, waarna je rechtstreeks toegang hebt tot de muziekbibliotheek. Je gebruikt de afstandsbediening om je favoriete muziek te selecteren in het televisiemenu en spelen maar! Afhankelijk van welk product je kiest, vervult een smartphone of tablet wellicht ook de rol van afstandsbediening. Onder meer bekende hifi-merken als Denon, NAD, Marantz, Onkyo, Philips en Samsung werken samen met Spotify. Dit kan per product verschillen, dus kijk eerst goed in de specificaties na of er ondersteuning is.

Tip 03 De Denon AVR-X7200W is een moderne receiver met ondersteuning voor Spotify.

Tip 04: Netwerkstreamer

Misschien heb je al een goede receiver of versterker en vind je het zonde om die te vervangen. Geen probleem, want je voegt Spotify simpel toe aan een bestaande stereo-installatie. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een netwerkstreamer gebruiken. Dit hifi-component maakt verbinding met een online muziekdienst en stuurt het geluid vervolgens analoog of digitaal door naar je versterker. Controleer vooraf welke aansluitingen er op de versterker beschikbaar zijn om een netwerkstreamer aan te sluiten. Er moet in ieder geval een analoge, optische of coaxiale ingang vrij zijn. Wanneer er geen internetkabel in de buurt ligt van je muziekinstallatie, kun je het beste een streamer met wifi-ondersteuning aanschaffen. Naast het afspelen van online muziek, kunnen deze apparaten meestal ook lokale audiobestanden weergeven via bijvoorbeeld een usb-poort. Diverse bekende merken hebben goede netwerkaudiospelers uitgebracht, zoals Denon en Marantz. Deze hifi-componenten zijn wel vrij kostbaar. Er zijn echter ook compacte netwerkstreamers voor een paar tientjes te koop, zoals de Rocki Play of Gramofon.

Tip 04 Deze netwerkaudiospeler van Denon verbind je via een analoge of optische uitgang met een versterker.

0 Reactie(s) op: Checklist Spotify: De juiste apparatuur voor je online muziek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.