Apple zet in op medisch onderzoek

Door: De Telegraaf | 15 oktober 2015 20:06

Nieuws

Apple heeft aangekondigd dat er drie nieuwe medische onderzoeken worden gestart via ResearchKit, het medische platform van het bedrijf. De Amerikaanse Duke University, Johns Hopkins en Oregon Health & Science University gaan onderzoek doen naar autisme, epilepsie en huidkanker.

EpiWatch

De EpiWatch-app test of de sensoren in de Apple Watch, zoals accelerometer en hartslagmeter, gebruikt kunnen worden om de komst en duur van een epileptische aanval te constateren. Zodra er een epileptische aanval plaatsvindt, kan er met een tik op het scherm een bericht gestuurd worden om een vriend of familielid te alarmeren. De app kan tevens fungeren als hulpmiddel voor patiënten om hun aandoening zo goed mogelijk in banen te leiden, bijvoorbeeld doordat ze kunnen bijhouden wanneer ze hun medicijnen hebben ingenomen en kunnen zien of er bijwerkingen optreden. Bovendien is het mogelijk om de eigen verschijnselen te vergelijken met die van de overige deelnemers aan het onderzoek.

Autism & Beyond

In de app Autism & Beyond wordt gebruik gemaakt van de FaceTime-camera op de iPhone, waarmee onderzoekers proberen te achterhalen of kinderen op een jonge leeftijd aanleg hebben voor autisme. De iPhone toont in deze app video's, waarna de camera de emoties van het kind waarneemt. Via algoritmes wordt dan gekeken of er afwijkingen ten opzichte van gebruikelijk gedrag zichtbaar zijn.

Melanoma

Tot slot onderzoekt de app Melanoma of digitale foto's die met een iPhone zijn gemaakt bruikbaar zijn om informatie te vergaren over de groei van moedervlekken en het risico op huidkanker, en of het fotograferen en meten van moedervlekken binnen een bepaald tijdvak patiënten helpt bij het controleren van de toestand van hun huid. Deelnemers aan dit onderzoek kunnen alle veranderingen in een moedervlek documenteren en die gegevens rechtstreeks naar de huisarts sturen.

"We zijn zeer vereerd dat we samenwerken met zulke vermaarde onderzoeksinstituten, en dat we de tools kunnen aanleveren die op de lange duur mogelijk bijdragen tot een betere gezondheid van onze klanten", zegt Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple.

0 Reactie(s) op: Apple zet in op medisch onderzoek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.