Apple en Google doen beroep op Barack Obama

Door: Jeroen Kuiper Jeroen Kuiper | 19 mei 2015 12:25

Algemeen

Apple en Google hebben in een brief aan Barack Obama gevraagd om een nieuwe wet, waarin het aanbrengen van backdoors in hun besturingssystemen wordt verplicht, niet aan te nemen. Dat meldt The Washington Post.

De brief is ondertekend door zo'n 140 techbedrijven, een aantal encryptie-experts en een aantal burgerrechtenorganisaties en is in handen gekomen van The Washington Post. In de brief wordt het Witte Huis gevraagd om de privacy van internetgebruikers te respecteren bij een eventuele nieuwe wet die backdoors in encryptiesoftware moet verplichten. De besturingssystemen van Apple en Google zijn zo versleuteld dat het voor bedrijven onmogelijk is om persoonlijke data van de gebruikers te zien, en dat willen de bedrijven graag zo houden. Ze noemen de versleuteling in de brief 'de hoeksteen van een moderne informatie-economie'.

Voorstanders willen veiligheid

De voorstanders van de wet zijn geheime diensten en opsporingsinstanties. Zij vragen het Witte Huis om de wet aan te nemen zodat ze altijd toegang hebben tot versleuteld dataverkeer, en dus ook tot de data op smartphones. Er wordt in de Verenigde Staten al langer gediscussieerd over de huidige bevoegdheden van de geheime diensten en opsporingsinstanties nadat NSA-klokkenluider Edward Snowden in 2013 informatie lekte over spionage-activiteiten van de VS. Door de wet aan te nemen moet het voor de instanties makkelijker worden om mannen als Snowden te pakken.

1 Reactie(s) op: Apple en Google doen beroep op Barack Obama

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 20 mei 2015 11:44 Oscar
    Grote kans dat het wetsvoorstel gewoon wordt aangenomen. Het door de Obama regering, beperken, ván de NSA bevoegdheid ,heeft in politieke kringen, al het nodige kwaad bloed veroorzaakt, onder zowel de eigen (democratische) partij, Maar vooral bij zijn politieke tegenstanders de republikeinen. Het voorstel van de technologie bedrijven, om de wet niet aan te nemen, komt wat timing betreft, net op een ongelukkig moment, dat er een terreurdreiging, is van geradicaliseerde IS aanhangers, en met de aanslag op de marathon van Boston, nog vers in het geheugen, zit Obama tussen twee vuren, en zal zijn beslissing puur politiek zijn. Wijst Obama het voorstel af zoals de technologie bedrijven willen, en er vindt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen tóch weer een aanslag plaats, dan zal men de Obama regering, beschuldigen, van verzwakking, van de veiligheidsdiensten. De republikeinen zullen dat feit, óver twéé jaar tijdens de verkiezingen gebruiken. Of nu al gebruiken om de president in diskrediet, want in de politiek, kan je wel nog zoveel gelijk hebben, zodra politieke tegenstanders, wanneer ze als gevolg van de nieuwe ontstaan actualiteit, ook maar iets kunnen ontdekken, om het gelijk hebben onder uitgehaald, te kunnen krijgen. Zullen ze de kans zeker gebruiken, om de president politiek onderuit te halen, Bijvoorbeeld doordat een wetsvoorstel niet zou zijn aangenomen. En terroristen, en andere vijanden in de VS, een aanslag zouden hebben kunnen plegen. Een dergelijke smet wil geen enkele Amerikaanse president de geschiedenis ingaan.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.