Al je films, games en muziek in het thuisnetwerk

© PXimport

Al je films, games en muziek in het thuisnetwerk

Geplaatst: 12 februari 2016 - 05:40

Aangepast: 14 december 2022 - 09:36

Richard Veenstra

Een slim huis moet natuurlijk ook leuk zijn om in te wonen. Als het om entertainment gaat, zijn er genoeg interessante dingen te bedenken: gameconsoles die je in je netwerk kunt integreren, een karaokesysteem met je smartphone als middelpunt of een piano die liedjes kan spelen van internet.

Als je het over slim entertainment in je huis hebt, denk je al snel aan muziek in meerdere ruimtes afspelen of films via een thuisnetwerk op verschillende apparaten af te spelen. Maar er zijn meer interessante dingen te bedenken, in dit artikel lees je een paar leuke opties. Lees ook: 8 tips voor het vinden van de perfecte koptelefoon.

Draadloos media streamen

Er is al veel over geschreven: draadloos genieten van films en muziek op je normale of slimme televisie. Heb je een smart-tv, dan kun je vaak direct vanaf je iPad met AirPlay of met een Android-toestel via bijvoorbeeld DLNA inhoud streamen. Heb je geen slimme televisie, dan kun je altijd een kastje zoals de Apple TV of de Google Chromecast aan je tv hangen en hier inhoud naartoe streamen. Vanaf een laptop kun je overigens ook inhoud naar een tv streamen. Als je een nieuwere pc met tenminste Windows 8.1 hebt, dan kun je via WiDi een draadloos scherm zoals een smart-tv als weergavemedium selecteren. Hiervoor kijk je bij Apparaten / Projecteren / Een draadloos beeldscherm toevoegen. Voor mobiele apparaten kun je ook de software Miracast gebruiken, dit wordt onder andere door Windows Phone en Android ondersteund.

© PXimport

De Chromecast is een goedkoop apparaatje dat je televisie slim maakt.

Muziek in alle ruimtes

Een stapje verder dan media naar je tv streamen, is het meenemen van muziek door je gehele huis. Hier stream je niet simpelweg muziek naar één bepaalde ontvanger, maar kun je geluid naar verschillende ontvangers sturen. Stel, je luistert een album op Spotify in je huiskamer en wilt de rest van het album horen terwijl je in bad ligt. Er is een aantal aanbieders die hier oplossingen voor aanbieden, maar weet wel dat dit soort oplossingen niet goedkoop zijn. Je moet in alle vertrekken waar je naar de muziek wilt kunnen luisteren luidsprekers installeren. Deze hebben een wifi-ontvanger aan boord en kun je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet aansturen. Een bekende fabrikant van zo'n systeem is Sonos.

Je kunt in elke kamer een Sonos-luidspreker installeren en via de app kiezen op welke luidsprekers de muziek moet worden weergegeven. Een andere mogelijkheid is om muziek op meerdere luidsprekers weer te geven, zo kun je dus in je woonkamer en in de badkamer van dezelfde muziek genieten. Omdat het systeem de muziek perfect synchroon in alle ruimtes weergeeft, kan het wel een kleine vertraging opleveren. Dit betekent dat als je op de afspeelknop op je smartphone tikt, het een seconde kan duren voor de muziek over de luidsprekers klinkt. Met de app kun je zelfs in verschillende vertrekken andere muziek afspelen. Vergelijkbare multiroom-systemen zijn samen te stellen met producten van bijvoorbeeld Teufel Raumfeld of Denon HEOS.

© PXimport

Met een multiroom-oplossing van Sonos (of andere merken zoals Teufel en Raumfeld) kun je in elke ruimte naar dezelfde muziek luisteren, dan wel voor verschillende vertrekken andere muziek uitzoeken.

Bluetooth-speakers

Om muziek in verschillende vertrekken te kunnen luisteren, kun je ook voor een simpelere oplossing kiezen. Een goedkope bluetooth-luidspreker hoeft maar een paar tientjes te kosten en via het instellingenmenu op je smartphone stream je gemakkelijk muziek naar de luidspreker. Het synchroniseren van muziek naar twee luidsprekers is met deze goedkope optie niet mogelijk.

Afstandsbediening

Je kunt je smartphone of tablet als afstandsbediening voor je normale televisie of smart-tv gebruiken om bijvoorbeeld snel naar Netflix-films te zoeken. Welke app voor jou interessant is, hangt af van je televisie, eventuele randapparatuur als een Chromecast of Apple TV en wat voor smartphone of tablet je gebruikt. Enkele apps zijn Apple Remote, Samsung SmartView, Panasonic TV Remote en LG TV Remote. Voor meer informatie kijk je het beste op de website van de fabrikant van je televisie.

Spelcomputers

De meeste mensen hebben een gameconsole als een PlayStation, Xbox of Wii gewoon direct op de televisie in de woonkamer aangesloten, maar als je in meerdere ruimtes toegang tot je spelcomputer wilt hebben, dan is dit in een aantal gevallen ook mogelijk. PlayStation-gebruikers kunnen een klein kastje genaamd PlayStation TV aanschaffen. Je sluit het kastje op een tweede televisie ergens anders in huis aan en vervolgens meld je het apparaat op hetzelfde netwerk als je PlayStation aan. Door middel van de functie Remote Play heb je nu bijvoorbeeld vanuit de slaapkamer toegang tot de PlayStation in de woonkamer.

De PlayStation TV heeft nog andere functies overigens, zo ondersteunt het kastje PlayStation Now. Hiermee heb je toegang tot veel oude PlayStation-spellen die via de cloud worden gestreamd. Je hebt hiervoor geen PlayStation nodig, maar wel een abonnement op de dienst. Wanneer PlayStation Now in Nederland uitkomt, is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk wordt dit in het voorjaar van 2016. Heb je een Xbox One en een pc of tablet met Windows 10, dan kun je games van je Xbox naar je pc of Surface-tablet streamen. Op je Xbox One moet je bij de systeeminstellingen aangeven dat je de game-streamingfunctie wilt toestaan. In de Xbox-app in Windows 10 verbind je de pc met de Xbox. Sluit je Xbox-controller met een usb-kabel aan op je tablet of pc en je kunt de game spelen.

© PXimport

De PlayStation TV sluit je op een tweede televisie in huis aan. Via je netwerk kun je vervolgens op deze televisie games van je PlayStation elders in huis afspelen.

Karaoke

Karaoke is een leuke manier om een avond met vrienden door te brengen en de meeste systemen kun je via een app op je smartphone of tablet makkelijk bedienen. Bovendien kunnen deze systemen dankzij een geïntegreerde wifi-ontvanger updates ontvangen en nieuwe liedjes van internet downloaden. Je kunt een los karaokesysteem kopen, in de vorm van een harde schijf die je met een HDMI-kabel aan je televisie kunt hangen, maar veel thuisbioscoop-systemen hebben ook een karaokefunctie. Als je geen speciaal kastje wilt kopen, kun je ook met een app een karaokesysteem creëren. De app Red Karaoke is beschikbaar voor zowel iOS als Android en de nummers kun je gemakkelijk naar bijvoorbeeld een Chromecast of Apple TV streamen. De database kent meer dan 70 duizend liedjes, maar om toegang tot al deze liedjes te krijgen, moet je wel een betaald abonnement nemen.

 

© PXimport

Met de app Red Karaoke heb je een uitgebreid karaokesysteem in huis, zeker als je de inhoud via AirPlay of Chromecast naar je televisie streamt.

Muziekinstrumenten

Als je geen geweldige zanger bent, kun je altijd nog voor een slim muziekinstrument kiezen. Met een simpele dongel kun je je Yamaha-piano of -keyboard met je iPhone of iPad laten communiceren. Yamaha heeft een paar goede apps beschikbaar, zo kun je interne geluiden van je keyboard veranderen met de app Sound Controller of kun je de instellingen van je digitale piano met de app Digital Piano Controller gemakkelijk wijzigen. Yamaha heeft ook een speciale serie digitale piano's, de Disklavier. Deze piano heeft gemotoriseerde toetsen en kan liedjes naspelen die naar het geheugen zijn gedownload. Dit is ook handig als je bepaalde nummers wilt leren spelen. Met behulp van de Disklavier Controller-app kun je liedjes eenvoudig naar je piano zenden. Het is met de piano ook mogelijk om een uitvoering op te nemen. Je docent kan een stuk op de piano spelen en je kunt het later precies laten weergeven op de piano. Je ziet hierbij de toetsen bewegen en de pedaalbewegingen zijn exact hetzelfde als toen je docent het speelde.

© PXimport

Een Yamaha-Disklavier lijkt op een normale vleugel, maar door de gemotoriseerde toetsen en pedalen kan het veel meer.

Lego

Lego is aan een ware opmars bezig en de beroemde steentjesbouwer laat het niet alleen bij het bouwen van traditionele huizen, auto's en vliegtuigen. Lego Mindstorms bestaat een paar jaar en is een robotica-pakket voor kinderen én volwassenen. Je bouwt apparaten, voertuigen of mecha's en kunt deze via je computer programmeren. Naast normale Lego Technic-onderdelen heb je bovendien de beschikking over sensoren en motoren. Via bluetooth kun je vervolgens je creatie besturen met je smartphone. Een nieuwe productlijn van Lego heet Dimensions en is gericht op game-fanaten. Het gaat hier om een game voor PlayStation, Xbox en Wii.

Naast het virtuele spel heb je ook de beschikking over echte Lego-steentjes en -figuren. Deze plaats je tijdens de game op het meegeleverde Toy Pad. Tijdens het spel moet je bepaalde dingen bouwen of poppetjes op de Toy Pad zetten. Je hebt in ieder geval het Lego Dimensions Starter Pack nodig en een compatibele spelcomputer, daarna kun je verschillende add-on-packs aanschaffen. Lego heeft een aantal leuke licenties binnengehaald en in de Dimensions-packs vind je voorwerpen en figuren uit bekende series en films als Doctor Who, Batman, The Simpons, Scooby Doo en natuurlijk The Lego Movie.

 

© PXimport

Lego Dimensions verkleint het gat tussen een virtuele game en echte bouwsteentjes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten