Aan de slag met Stack, 1000 GB gratis opslag in de cloud

© PXimport

Aan de slag met Stack, 1000 GB gratis opslag in de cloud

Geplaatst: 29 juni 2016 - 03:01

Aangepast: 14 december 2022 - 11:50

Redactie ID.nl

Gratis opslagruimte in de cloud is handig, omdat je er overal bij kunt en je bestanden dan op een veilig plekje hebt staan. Het Nederlandse bedrijf TransIP heeft een clouddienst die Stack heet, en waar je maar liefst 1000 GB aan bestanden helemaal gratis neer kunt zetten.

Eind vorig jaar heeft de Nederlandse webhost TransIP haar cloudopslagdienst Stack geïntroduceerd. Stack is een clouddienst met een minder grote naam dan concurrenten als iCloud en Dropbox, maar wel met een enorm voordeel ten opzichte van de anderen. Je krijgt bij Stack namelijk al direct vanaf het begin 1000 GB aan opslagruimte. Lees ook: De 9 beste gratis clouddiensten onder de loep.

Garantie op veiligheid

Dit zonder dat je hiervoor hoeft aan te koppelen aan je Facebook-account, vrienden lid hoeft te maken of een van de andere trucjes die andere clouddiensten gebruiken. Daar komt bij dat bij Stack de nadruk ook vooral ligt op hoe veilig de dienst is. TransIP wil haar gebruikers de garantie geven dat alles dat bij hen op de servers staat ook echt helemaal veilig is.

Stack draait nu een tijdje en was in de begindagen eigenlijk alleen maar bedoeld voor klanten van een van de betaalde diensten van TransIP. Inmiddels is dit niet meer het geval, maar als je als niet-klant met Stack aan de slag wil, dan moet je wel eerst een invite-code aanvragen. Deze krijg je niet meteen, je zult er even op moeten wachten voordat je jouw 1000GB opslagruimte vol kunt zetten. Geen zin om te wachten? Neem dan een betaalde dienst, waarmee je 2000 GB of 10000 GB tot je beschikking krijgt.

De hoeveelheid GB's klinkt goed, maar hoe goed werkt Stack zelf eigenlijk? Hoogste tijd voor een nader onderzoek!

Nederlandse cloudopslag

Stack is de eerste grote cloudopslagdienst waarvan de servers in Nederland staan. Hierdoor vallen de servers onder de Nederlandse wetgeving. Toch is TransIP niet van plan om met Stack de dienst alleen in Nederland aan te bieden. Men gaat er vanuit dat er ook van buiten Nederland meer dan genoeg mensen interesse zullen hebben in een cloudopslagdienst die gratis een TB aanbiedt.

 

© PXimport

Stack is een zeer overzichtelijke clouddienst.

Dat is nogal wat als je het vergelijkt met de 2GB die je gratis krijgt bij Dropbox, of de 15 GB van Google Drive. Bij deze twee diensten kun je er dan wel voor kiezen om een betaald abonnement te nemen. Voor een kleine tien euro krijg je bij beide bedrijven dan ook een TB tot je beschikking. Bij Stack heb je ook de mogelijkheid om meer ruimte te nemen tegen een vergoeding. Voor een stuiver minder dan tien euro verdubbel je jouw opslagruimte op Stack, daarbij kun je voor 50 euro per maand aan de slag met 10 TB. Je moet wel heel veel foto's nemen om dat allemaal vol te krijgen.

Het is dapper van TransIP om zelf een concurrent van de giganten op cloud-gebied op te starten. Men gaat er bij TransIP vanuit dat er genoeg mensen te vinden moeten zijn die een gratis dienst willen gebruiken met een dergelijk grote opslagruimte. Voorlopig lijkt dat te lukken, want de invitecodes zijn niet aan te slepen.

Invites

Toch is het gebruik van een service als Stack ook voor gebruikers niet zonder problemen. Als TransIP de ambities niet waar kan maken, of juist te ambitieus wordt, dan is de kans aanwezig dat de hele dienst opgedoekt wordt en dat je dan al je bestanden weer ergens anders naartoe moet verplaatsen. TransIP is nu eenmaal geen Google of Apple met vrijwel onbeperkte financiële middelen.

Aan de andere kant is het wel zo dat TransIP met een systeem van invites werkt en dat het aantal abonnees dus niet zomaar explosief zal stijgen. Of TransIP van plan is om op een later tijdstip nog een uitrol te gaan doen die niet met invites werkt is momenteel nog niet bekend. Overigens duurt het aanvragen van een invite ook weer niet zo lang. Vroeger gingen daar nog wel wat dagen overheen, tegenwoordig heb je de invite binnen een dag wel binnen.

Stack downloaden en installeren

Als je eindelijk een invite te pakken hebt, kun je aan de slag. Maar hoe werkt Stack eigenlijk precies? Na je ingeschreven te hebben (en daarbij al je NAW-gegevens te hebben doorgegeven) kun je met Stack aan de slag gaan. Je kunt er dan voor kiezen om de desktopapplicatie te installeren, maar je mag ook kiezen om online aan het werk te gaan met overzetten van je bestanden. Je krijgt na het activeren een scherm te zien waar vandaan je snel de software kunt downloaden, een handleiding kunt lezen of meteen aan de slag kunt gaan met het uploaden van bestanden.

 

© PXimport

Bestanden overzetten is snel en overzichtelijk.

Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld nieuwe mappen aan te maken en hier aan de slag te gaan met uploaden, maar je kunt ook eerst een eigen webadres kiezen om je Stack aan te koppelen. Op deze manier kun je niet alleen zelf makkelijk bij je bestanden, dit maakt het ook makkelijker om bestanden te delen met anderen. Dit is een handige optie van Stack, waarbij het ook mogelijk is om anderen een stukje van jouw Stack te geven. Op deze manier wordt het ook eenvoudiger om samen met anderen aan een project te werken, je kunt nu eenmaal allemaal de bestanden hiervoor op dezelfde plek neerzetten.

De interface van Stack is heel basic, maar werkt prima. Stel dat je bijvoorbeeld een aantal foto's aan je Stack toe wil voegen. Selecteer dan de map waar je foto's neergezet moeten worden. Je klikt hier op de knop Uploaden en selecteert de bestanden die je aan de map toe wil voegen. Het uploaden gaat razendsnel, veel sneller dan we gewend zijn van bijvoorbeeld Dropbox. Ook met grotere bestanden weet Stack wel raad. Mooi hieraan is dat er geen limiet zit aan hoe groot een bestand mag zijn. Al die grote files waar je nergens anders ruimte voor hebt kun je hier zodoende mooi kwijt.

En met de app voor iOS en Android kun je ook makkelijk je bestanden delen vanaf je telefoon of tablet. Je kunt dit zodanig instellen dat foto's of video's direct in je Stack worden gezet nadat je ze genomen hebt. Erg handig als je er zeker van wil zijn dat je herinneringen direct een veilig plekje op het net hebben.

Gemak dient de mens

Stack werkt heel eenvoudig en dan maakt het eigenlijk ook niet uit dat alles er redelijk kaal uitziet. Deze dienst doet precies wat hij adverteert en dan zonder al teveel gedoe. Dat je hier 1000 GB tot je beschikking hebt is natuurlijk fantastisch. De gemiddelde gebruiker die gewoon een online back-up van zijn bestanden wil hebben krijgt dit van zijn levensdagen niet vol. De kans is er natuurlijk wel dat mensen een beetje huiverig zijn om al hun persoonlijke bestanden en foto's zomaar op een clouddienst te zetten. Het lekken van pikante foto's van celebrities door een hack op iCloud zal veel mensen nog vers in het geheugen staan. TransIP doet er alles aan om ervoor te zorgen dat hun clouddienst beter beschermd is tegen aanvallen van voyeuristische hackers.

 

© PXimport

Ook bestanden delen met anderen vergt weinig moeite.

Ze doen dit met behulp van een 256-bit AES sleutel, die het onmogelijk maakt voor anderen om bij jouw bestanden te kunnen. TransIP belooft ook dat het bedrijf je data niet zal analyseren, wat andere clouddiensten dan weer wel doen. Met dit soort analyses bedoelen we dan dat bijvoorbeeld Dropbox het best interessant vindt om te weten welk deel van jouw bestanden uit bijvoorbeeld muziek of foto's bestaat, zonder dat er verder daadwerkelijk naar specifieke bestanden wordt gekeken. Ook is het mogelijk om de app op je telefoon of tablet te beveiligen met een pincode, zodat anderen hier niet bij kunnen komen als ze om wat voor reden dan ook jouw device in handen hebben gekregen.

Is Stack de moeite waard?

Onze eerste indrukken van Stack zijn erg positief. De dienst werkt soepel, het is makkelijk bestanden te delen met anderen en de enorme hoeveelheid gratis ruimte die je krijgt is zeer prettig meegenomen. Zelfs als je er toch voor kiest er extra ruimte bij te kopen ben je nog steeds voordeliger uit dan bij de grote concurrenten. De enige vraag is natuurlijk of een relatief klein bedrijf in Nederland de concurrentie aankan met grote jongens als Dropbox en iCloud. Voorlopig maken we in ieder geval met veel plezier gebruik van Stack.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten