Aan de slag met Pinterest - 9 tips voor het digitale prikbord

Door: Redactie Computer!Totaal | 20 november 2015 12:40

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Pinterest is een online prikbord waarop je afbeeldingen en video's plaatst. Dat noemen we 'pinnen'. Je kunt andere gebruikers volgen en met ze in gesprek gaan. Veel functies die we kennen van Twitter en Facebook zijn aanwezig, en toch is Pinterest een wereld op zich. Hier lees je alle ins en outs!

Tip 01: Wat is Pinterest?

Pinterest is hét sociale netwerk om digitale prikborden te maken. Je pint hierop plaatjes en video's van bijvoorbeeld je favoriete producten, plaatsen of personen, of deelt recepten, doe-het-zelf instructies of grappige filmpjes. Onder elke pin staat de bron van de content, zodat je direct de originele website kunt bekijken. Pinterest maakte de afgelopen jaar een grote groei door, en onlangs is het platform nog uitgebreid met nieuwe handige functies. Lees ook: Zo maak je Facebook meer privé.

Zo kun je gebruikers privéberichten sturen om meer te weten te komen over dat ene plaatje. Ook kun je content vastprikken op een landkaart, om bijvoorbeeld te laten zien waar de foto genomen is of uit welk land het recept komt. Ten slotte werkt ook Pinterest nu met hashtags (trefwoorden met het #-teken) om snel pins uit een specifieke categorie te vinden.

Tip 01 Pinterest werkt ook als geavanceerde YouTube-zoekmachine!

Tip 02: Profiel maken

Je gaat met Pinterest van start door te surfen naar www.pinterest.com. Maak een account aan door je e-mailadres en een nieuw wachtwoord voor Pinterest in te vullen. Je kunt ook inloggen met de gegevens van je Facebook-account. Tijdens het aanmaken van je account volg je een kort stappenplan. Hierin kun je aangeven welke interesses je hebt in het leven. Daarna volgt Pinterest automatisch enkele borden uit deze categorieën, zodat je niet helemaal met een leeg account hoeft te starten. Vervolgens zijn je Twitter- en Facebook-contacten te importeren, zodat je de Pinterest-activiteiten van vrienden en collega's kunt volgen.

Elke stap is over te slaan door op Skip te klikken, je bent dus niet verplicht om de verbinding met andere sociale netwerken te maken. Na het aanmaken van een profiel moet je nog jouw e-mailadres bevestigen via een mailtje dat gestuurd is naar het door jou ingevulde e-mailadres. Uiteindelijk verschijnt het startscherm, met een stroom aan recente pins, dit zijn door anderen 'gepinde' afbeeldingen en video's. Klik rechtsboven op je naam, ga naar je profiel en kies Profiel bewerken om jouw account van meer informatie te voorzien en eventueel een foto van jezelf te uploaden.

Tip 02 In een paar minuten is je Pinterest-account klaar voor gebruik.

Tip 03: Accountinstellingen

Neem je accountinstellingen onder de loep voordat je actief start met pinnen. Je opent de accountinstellingen door op je naam te klikken en te kiezen voor Instellingen. Bij de basisinstellingen kun je de taal veranderen naar het Nederlands en aangeven of je een man of vrouw bent. Dat laatste is interessant met het oog op de nieuwe campagne van Pinterest, waarin de dienst mannen oproept om ook aan de slag te gaan met het pinnen. Pinterest heeft namelijk een vrouwelijke reputatie: slechts 20 procent van de gebruikers is man, en maar 8 procent van al het gepinde materiaal is geplaatst door een man.

Met meer mannen in het promotiemateriaal moet dit percentage omhoog gaan. Naast deze instelling zijn er nog twee opties belangrijk met betrekking tot je privacy. De eerste is Zoekprivacy, deze optie staat standaard op Nee. Als je dit op Ja zet, voorkom je hiermee dat jouw account in Google wordt opgenomen. De tweede instelling is Personalisatie. Pinterest doet pinaanbevelingen op basis van je Pinterest-activiteiten, maar kan ook cookies plaatsen op je computer om de inhoud van andere bezochte websites te scannen, om zo Pinterest nog persoonlijker te maken.

Tip 03 Je privacy staat op het spel in de accountinstellingen.

Tip 04: Verkennen

Klik op het rode Pinterest-logo om je startpagina te zien. Deze pagina staat vol met pins uit de categorieën van de interesses die je hebt ingevuld bij het aanmaken van je profiel. Je kunt elke pin aanklikken. Dit maakt de afbeelding of video groter. Er verschijnt nu ook meer informatie over de pin, zoals de originele website waarop de pin te vinden is, in welke categorie de pin staan en wie de pin geplaatst heeft. Klik nogmaals op de afbeelding om direct de website te openen waarvan de pin vandaan komt. Klik linksboven op Pin it om de pin voor jezelf te bewaren en te publiceren op een eigen prikbord. Klik op Bord en vul een naam in voor je prikbord, bijvoorbeeld Grappige foto's.

Om het overzichtelijk te houden, maak je voor elke soort pin een apart prikbord, zodat elk prikbord een bepaalde interesse bevat. Naast jouw startpagina kun je nog veel meer leuke beelden zien. Klik linksboven op het streepjeslogo om een menu van interesses weer te geven. Bij Populair zie je welke afbeeldingen het meeste zijn gepind. In dit Pinterest-menu vind je bijvoorbeeld ook een speciale videoafdeling. Je herkent een gepinde video door de Afspelen-knop.

Tip 04 Bekijk pins van anderen en 'Pin it' wanneer en hoe je maar wilt.

Zoeken in Pinterest

In Pinterest is van alles te vinden, maar je moet wel op de juiste manier zoeken. Allereerst kun je scrollen door de diverse categorieën die je vindt in het interessemenu. Dit menu open je door te klikken op het streepjeslogo naast de zoekbalk. In de zoekbalk werk je met losse trefwoorden of met hashtags, bijvoorbeeld #gadgets. Zoekresultaten kun je daarna filteren op Alle pins of Alleen mijn pins.

Zo kun je dus ook zoeken in je eigen pincollectie. Handig als je bijvoorbeeld dat ene recept van maanden geleden snel bij de hand wilt hebben. De zoekresultaten zijn ook nog te filteren op borden, pinners (gebruikers) of losse pins. De hashtag #gadgets levert bijvoorbeeld tientallen interessante pins op die je eventueel kunt repinnen.

Zoek met hashtags en vind alle pins of alleen persoonlijke pins!

10 Reactie(s) op: Aan de slag met Pinterest - 9 tips voor het digitale prikbord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 maart 2015 16:56 Anoniem
  Leuk maar jammer voor inloggen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 april 2015 20:31 Anoniem
  Dit is leuk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2015 05:33 Anoniem
  je zit al gauw over de 10 mb als je een redelijke dslr heb dan moet je je foto kleiner maken en hij pakt geen raw bestanden en dng bestanden dat kan niet bij pinterest naar mijn weten werk het alleen bij jpg als b.v een 24 megapxel camera hebt en op de hoogste kwaliteit staat dan met je je fotobestand kleiner maken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 mei 2015 05:26 Anoniem
  IK heb me aangemeld bij printerest maar ik heb besloten me af te melden. Maar dat lukt dus niet. Hoe krijg ik dat voor elkaar. De unsubscribemethode van het programma werkt niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2015 10:46 Anoniem
  Ik kan mijn prins niet (meer )naar een nieuw ( ander) bord verplaatsen ………..Hoe moet dat?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 januari 2016 18:48 Anoniem
  Met veel moeite ben ik eindelijk weg uit facebook, twitter, google enz
  Alsjeblieft niet nog meer aanmeldingen en registraties, profielen en niet werkende unsubscribe procedures !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 januari 2016 15:47 Anoniem
  Ik kan niet meer op mijn pinterest ! Kan alleen mijn beelden zien die ik erop plaatste . Wat is er fout gegaan ? Al mijn borden zijn verdwenen….
  Lievie Scheffers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 12:09 Anoniem
  kan Pinterest ook op mijn Samsung TV
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 maart 2016 15:15 Anoniem
  Ik zit veel op Pinterest voor recepten maar er is veel in Engels .
  Hoe krijg ik dit in nederlands .
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2016 08:36 Anoniem
  Ik wil uitgeschreven worden maar dat klaarblijkelijk bewaren ze mijn gegevens en daar ben ik fel op tegen. Wat kan ik hier tegen doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.