8 tips voor tweestapsauthenticatie

Door: Martin Gijzemijter | 07 januari 2016 15:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Natuurlijk heb jij voor ieder account dat je bij een dienst hebt, een sterk wachtwoord. En uiteraard is dat ook voor ieder account verschillend. Maar kun je nog meer doen om te voorkomen dat vreemden toegang krijgen tot jouw accounts? Gelukkig wel, met tweestapsauthenticatie.

Tweestapsauthenticatie betekent letterlijk dat er twee stappen voor nodig zijn om in te loggen op je account. Dit klinkt heel omslachtig, maar dit valt echt wel mee. Je hoeft namelijk niet áltijd via twee stappen in te loggen, maar alleen op het moment dat er wordt ingelogd op een ander apparaat dan waarmee je gebruikelijk inlogt. Er kan dan bijvoorbeeld een e-mail of een sms-bericht naar je smartphone gestuurd worden met een extra inlogcode. Dit verkleint de kans dat je account wordt gehackt, omdat een hacker zowel je wachtwoord zou moeten weten, als toegang zou moeten hebben tot je smartphone. Lees ook: 9 tips om je Mac volledig te beveiligen.

Tip 1 - Blijf alert

We hebben het bewust over het verkleinen van die kans, want onmogelijk is het natuurlijk nog altijd niet. Het is niet zo dat je tweestapsauthenticatie kunt instellen en vervolgens lekker met je wachtwoord kunt strooien. Hackers zullen altijd manieren vinden om beveiligingen te omzeilen, het is aan jou de taak om het ze zo lastig mogelijk te maken. En zolang er nog mensen zijn die géén tweestapsauthenticatie gebruiken, is jouw beveiligde account een stuk minder interessant (want lastiger te kraken). Kortom, waterdicht is het nooit, maar je kunt er maar beter alles aan gedaan hebben en zelf je voorzorgsmaatregelen nemen.

Tip 2 - Google

Google is één van de eerste accounts die je wilt beveiligen, simpelweg omdat er waarschijnlijk andere accounts aan gekoppeld zijn (bijvoorbeeld via de optie wachtwoord vergeten). Om tweestapsauthenticatie in te schakelen, surf je naar www.google.com/landing/2step en klik je op Aan de slag > Configuratie starten. Geef het mobiele telefoonnummer op waar Google een code naar mag sturen wanneer je inlogt op een apparaat waarmee nog niet eerder op Google is ingelogd met jouw account, en klik vervolgens op Code verzenden. Vul de code in die je ontvangt en klik op Verifiëren. Je account is nu beveiligd door middel van tweestapsauthenticatie en op deze computer en in deze browser hoef je de code niet meer in te voeren (tenzij je Windows opnieuw installeert).

Nu kun je alleen nog inloggen op Google als je je telefoon bij de hand hebt.

Tip 3 - Google-app

Naast het toezenden van codes via sms, heeft Google nog twee andere methodes om je toegang te geven tot je account. Het is maar net wat jij fijner vindt, je kunt zelf de methode kiezen die jij handig vindt. In het menu uit de vorige stap vind je namelijk ook een kopje In plaats daarvan codes ontvangen via onze mobiele app. Deze optie doet precies wat het zegt: via de iPhone- of Android-app van Google kun je codes laten genereren wanneer je voor deze optie kiest. Je kunt ook alvast wat codes op papier afdrukken door te klikken op Afdrukken of downloaden bij het kopje Back-upcodes.

0 Reactie(s) op: 8 tips voor tweestapsauthenticatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.