7 tips om de beste wachtwoordmanager te vinden

Door: Redactie Computer!Totaal | 20 juli 2016 07:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Om te voorkomen dat je verzuipt in gebruikersnamen en wachtwoorden die je moet onthouden, helpen we bij het kiezen van een wachtwoordmanager. We zetten belangrijke keuzes uiteen die je bij een wachtwoordmanager moet maken en daarna vertellen we hoe populaire wachtwoordmanagers met die keuzes omgaat.

01 Introductie

We verzuipen letterlijk in de enorme hoeveelheid gebruikersnamen en wachtwoorden die we moeten onthouden. Te veel dezelfde wachtwoorden gebruiken is niet veilig, te veel verschillende valt domweg niet te onthouden. En naast al die sterke, lange wachtwoorden moeten we ook steeds vaker allerlei beveiligingsvragen (én de antwoorden) onthouden, voor het geval we toch een keer een wachtwoord vergeten. Lees ook: Zo haal je een verloren wachtwoord terug.

Kortom: te veel te onthouden voor een normaal menselijk brein. Dus is het gebruik van een goede wachtwoordmanager absoluut aan te raden. We behandelen KeePass, 1Password, Dashlane en LastPass: vier populaire en heel bekende wachtwoordmanagers. Alleen doen ze allemaal sommige dingen net even wat anders. Wij proberen je te helpen bepalen welke wachtwoordmanager voor jou het meest geschikt is.

KeePass is voornamelijk een Windows-applicatie en waarschijnlijk de bekendste wachtwoordmanager. 1Password richt zich vooral op OS X en iOS en heeft daar de beste applicaties. Er is echter ook gewoon ondersteuning voor Windows en Android. Dashlane richt zich op alle platformen en werkt eveneens voornamelijk met een bureaubladapplicatie. Alleen LastPass leeft echt volledig in de browser.

1Password is als enige echt bedoeld voor OS X en iOS.

02 Online of offline

De eerste en belangrijkste keuze die je moet maken, is of je je wachtwoorden wilt synchroniseren en zo ja, hoe je dat wilt doen. Als je meerdere apparaten gebruikt, wil je waarschijnlijk een vorm van synchronisatie. Je hebt dan vaak ook de mogelijkheid om waar dan ook in te loggen. Je kunt ervoor kiezen je gehele wachtwoorddatabase in de cloud te zetten en de synchronisatie in zijn geheel uit handen te geven. Een andere optie is om het zelf te regelen, door middel van een clouddienst als Dropbox, een netwerkschijf of door simpelweg twee apparaten te koppelen.

Als je alles uit handen geeft, moet je rekening houden met aanvallen. LastPass, bijvoorbeeld, is al meer dan één keer gehackt. Nu zijn dat soort diensten daar wel enigszins tegen bestand. In het geval van LastPass kregen de hackers uiteindelijk enkel versleutelde wachtwoorddatabases in handen waar ze verder niets mee kunnen, vooropgesteld dat jij een sterk wachtwoord hebt ingesteld. Idealiter maak je ook gebruik van tweestapsverificatie.

Zowel KeePass als 1Password werken allebei met databases die je waar dan ook kunt opslaan. Je kunt er dan zelf voor kiezen of en hoe je deze databases wilt synchroniseren. Bij KeePass kun je apps van derden gebruiken en via een clouddienst als Dropbox wachtwoorden synchroniseren. 1Password kan ook via een clouddienst je wachtwoorden synchroniseren, maar voegt daar de optie aan toe om dat enkel via wifi in een lokaal netwerk te doen. Dat werkt wel alleen vanaf een pc naar mobiel apparaat. Dashlane en LastPass werken allebei volledig online waar al je wachtwoorden versleuteld worden opgeslagen. Beide diensten slaan je hoofdwachtwoord (dat je gebruikt om toegang te krijgen tot je wachtwoorden) natuurlijk niet online op.

KeePass kan synchroniseren met een ander bestand of via een weblink.

03 Browserintegratie

De meeste van je wachtwoorden vul je in de browser in, dus is een belangrijk onderdeel van een wachtwoordmanager hoe goed deze integreert met je favoriete browser. Natuurlijk, de meeste wachtwoordmanagers integreren met de populairste browsers, maar er is nog behoorlijk wat verschil in kwaliteit. Naast het invullen van wachtwoorden, is het ook aan een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en te onthouden én wachtwoorden te genereren, zodat het aanmeld- en registratieproces van websites zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt.

Helemaal handig is als een wachtwoordmanager de optie heeft om automatisch bij bepaalde websites je wachtwoord te veranderen, iets wat vaak lastig is te vinden op verschillende sites en daardoor maar door weinig mensen gedaan wordt. Ten slotte geven sommige wachtwoordmanagers meldingen af als een website gehackt is. Dan weet jij wanneer je je wachtwoord even moet veranderen.

Wat betreft browserintegratie, leeft alleen LastPass helemaal in de browser. Met KeePass ben je aangewezen op extensies van derde partijen. LastPass en Dashlane hebben beide goede integratie voor de browser, met opties om inloggegevens op te slaan, aan te maken, te genereren en automatisch in te vullen. LastPass ondersteunt de meeste browsers. 1Password heeft weliswaar ook een extensie, maar deze werkt minder dan de andere. Voor bijvoorbeeld automatisch invullen ervan moet je even zoeken in de desktoptoepassing.

Alle diensten, behalve KeePass, hebben de optie om je wachtwoorden en websites te analyseren. Voor LastPass geef je dan eenmalig toestemming om je kluis te openen en te analyseren. Vervolgens wordt aangegeven op welke websites je je wachtwoord moet wijzigen, omdat die websites bijvoorbeeld gehackt zijn. Bovendien geeft het weer op welke websites je zwakke wachtwoorden gebruikt, dezelfde wachtwoorden en te oude wachtwoorden. Dashlane en 1Password doen dat iets beter en geven je continu weer welke wachtwoorden zwak, dubbel of gehackt zijn. Bij 1Password moet je die functie wel even zelf inschakelen, via Weergeven / Watchtower. Met LastPass en Dashlane is het mogelijk om bij een aantal websites de wachtwoorden direct vanuit de wachtwoordmanager te wijzigen, zonder dat je zelf hoeft in te loggen.

Dashlane kan, net als LastPass, bijvoorbeeld direct bij een registratieveld een veilig wachtwoord genereren.

04 Mobiel

Wachtwoordmanagers op je mobiel hebben als voordeel dat je ook daar je makkelijk kunt aanmelden bij je favoriete diensten. Veel wachtwoordmanagers worden door zowel iOS als Android ondersteund, maar net als bij de browserintegratie zijn daar verschillende gradaties. Zo kunnen sommige apps automatisch wachtwoorden invullen in de browser én in andere apps. Dat geldt voor zowel Android als iOS, hoewel het op Android vaak beter werkt. Daarnaast kan het zijn dat je je wachtwoorden onderweg wilt kunnen beheren. Sommige apps hebben een geïntegreerde browser, waarbij je nog eenvoudiger je kunt aanmelden op de websites, of een apart toetsenbord om snel wachtwoorden in te kunnen vullen.

LastPass heeft apps voor iOS, Android en Windows Phone, zowel op de tablet als op de smartphone. De apps bevatten een ingebouwde browser waarmee je eenvoudig kunt inloggen. Het is mogelijk nieuwe wachtwoorden, profielen en formulieren toe te voegen. Dashlane heeft apps beschikbaar voor iOS en Android. De mobiele apps bevatten alle functies van het programma op de desktop, met één uitzondering: het bijhouden van je online aankopen. Een groot nadeel is dat Dashlane op Android geen wachtwoorden kan invullen in de browser. Daarvoor moet je per se de ingebouwde Dashlane-browser gebruiken.

LastPass heeft deze mogelijkheid bijvoorbeeld wel. 1Password heeft ook apps voor Android en iOS. Op Android wordt een speciaal toetsenbord gebruikt om wachtwoorden in te vullen. Met 1Password ben je dus voor synchronisatie aangewezen op een clouddienst of door middel van de desktoptoepassing. Voor die laatste optie moet je een wifi-server activeren op je bureaublad om je wachtwoorden te synchroniseren. Met KeePass ben je aangewezen op apps van derden. Een optie is bijvoorbeeld KeePass Touch voor iOS. Deze app heeft de mogelijkheid om wachtwoorden direct vanuit Safari in te vullen, net zoals de concurrentie dat doet.

1Password-wachtwoorden kun je met je mobiel via wifi synchroniseren.

15 Reactie(s) op: 7 tips om de beste wachtwoordmanager te vinden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 juli 2016 23:12 henkzelf
  Waarom komt de al jaren prima werkende Roboform niet voor in dit verhaal? Zonde, want deze is echt goed, werkt met meerdere browsers en is ook als App verkrijgbaar.
  Ik gebruik Roboform sinds 2004 en naar volle tevredenheid, de pro versie kost 19,95 euro per jaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 08:43 Anoniem
  Ik mis Safe In The Cloud. Werkt bij mij zowel op Windows en Android.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 09:06 Anoniem
  Gebruik al jaren Roboform; werkt perfect op p.c., iPhone en iPad.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 09:08 Anoniem
  Verder is er nog Norton Identity Safe en Kaspersky Password Manager.
  Norton Identity Safe is gratis apart te downloaden maar zit ook standaard in Norton Security.
  Verder heeft Bitdefender Total Security het onderdeel 'Wallet' als password manager.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 09:12 Anoniem
  Gebruik al lange tijd SafeInCloud. Zonder problemen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 09:20 Anoniem
  Eigenlijk vooral een functioneel verhaal. Hoe zit het met de encryptie van de databases waarin de gegevens zijn opgeslagen?
  Overigens is MSecure ook een prima Manager
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 10:02 Anoniem
  Norton Identity Safe vind ik heel fijn en is gratis zou toch ook wel vermeld mogen worden
  werkt ook zeer fijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 10:11 Anoniem
  Heel tevreden over Dashlane! Ik gebruik de betaalde versie en alle pc's en tablets en telefoons zijn perfect synchroon!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 10:25 Anoniem
  Goed stuk.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 12:32 Anoniem
  Ook ik gebruik al jaren Roboform, tot volle tevredenheid, heeft vele mogelijkheden en voordelen (oa de eigen, goed beveiligde cloud-opslag). Inderdaad de vraag: waarom wordt deze niet besproken, zo onbekend is deze niet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 14:18 Brains111
  Ik snap de noodzaak/handigheid van een passwordmanager. Maar ik begrijp niet wat het verschil is met de sleutelhangertoegang app van Apple.
  Kan iemand hier op reageren svp?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 19:57 Anoniem
  Ik ben al jaren een gebruiker van Password Save. Jammer dat dit programma vaak wordt overgeslagen in een bespreking van password managers. Het programma verdient wel degelijk een plekje in de vergelijking.

  Password Save werkt volledig lokaal met een versleutelde database. Je kunt je wachtwoorden zelfs in groepen indelen. Je kunt ook meerdere databases gebruiken. Als je de wachtwoorden op meerdere computers wilt gebruiken kan je de database ook in de cloud zetten.
  Het is een volledig zelfstandig programma, maar kan wel automatisch de gebruikersnaam en wachtwoord op het openstaande browser scherm invullen. Als de standaard methode niet werkt kun je dat aanpassen, eventueel per website. Werkt met alle browsers (zelf getest met IE, Firefox, Chrome en Opera.) Bij elk wachtwoord kan je ook de website vermelden. Deze is dan vanuit Password Save te openen (in de standaard browser). Je kunt eventueel nog wat extra commentaar toevoegen. De wachtwoorden kunnen ook met Password Save gegenereerd worden. Daarbij kan je zelf aangeven welke tekens je daarvoor wilt of moet gebruiken. Het programma kan zelfs zo ingesteld worden dat de gegenereerde wachtwoorden uitspreekbaar moeten zijn (meestal fantasie woorden).

  Zie: https://sourceforge.net/projects/passwordsafe/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juli 2016 12:34 Anoniem
  Waarom zit Roboform er niet bij?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2016 12:47 Anoniem
  Ik gebruik al een jaar de password manager Stickypassword, erg tevreden over. Hiervoor LastPass gebruikt. Werkte ook prima, maar na 2 keer gehackt te zijn, heeft het vertrouwen wel een deukje opgelopen. Daarnaast is Stickypasswords ook in het Nederlands verkrijgbaar! Toch ook erg handig. Het kan alles wat jullie in jullie verslag hebben beschreven, maar je kunt ervoor kiezen om alle wachtwoorden ook lokaal (encrypted) op te slaan. Dan weet je zeker dat niemand meer erbij kan. (Bij de meeste programma's gaan je gegeven toch over de oceaan). Natuurlijk werkt het ook op telefoon en tablet. Verder goed verslag hoor, maar ik denk gezien de reacties dat er de volgende keer wat meer varianten bekeken moeten worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juli 2016 21:45 Anoniem
  browsermanagers zijn niet aan te raden want zoals gast van hieronder ook aanreikt kunnen deze worden gehackt. Ik gebruik liever een 'vast' progje als pasworddepot. Is een stuk veiliger en zelf maak ik ook paswoorden aan die zeer moeilijk te kraken zijn maar wel eenvoudig om te onthouden zoals apQMwn_(delen van je eigen gsm nummer, enz) Duurt een paar eeuwen om dat te kraken :) Gewoon zelf wat degelijks verzinnen en zo train en hou je je hersenen fit :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.