7 onbekende opslagdiensten onder de loep

Door: Evi Maquoi | 08 juni 2015 07:48

Algemeen

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Als we het over online opslag of populaire clouddiensten hebben, denk je wellicht onmiddellijk aan Google Drive, Dropbox, iCloud Drive of Microsoft OneDrive. Toch zijn er ook heel wat andere goede diensten voor online opslag!

Tip 01: Wuala

LaCie, een fabrikant van harde schijven, heeft al een hele poos een eigen clouddienst. Opmerkelijk is dat de makers hard inzetten op veiligheid en privacy. Eén van de sterke punten is bijvoorbeeld dat Wuala je bestanden op je eigen computer al versleutelt, dus voordat ze naar Wuala gestuurd worden. Volgens de makers staan je bestanden bovendien op verschillende locaties maar altijd op veilige, Europese servers. Om gebruik te maken van de dienst, surf je naar Wuala.com en vervolgens download je de software. Deze is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux en mobiel (iOS en Android). Klik op Maak gratis account aan en voer je persoonlijke gegevens in. Voltooi de wizard met Account creëren.

Wuala is erg gebruiksvriendelijk en heel wat mensen juichen het toe dat er een Nederlandse versie beschikbaar is. Erg handig is de mogelijkheid om automatisch back-ups te maken. Bestanden delen? Ook dat kan. Je kunt een unieke url voor een bestand aanmaken zodat vrienden of familieleden die ene foto of dat hilarisch videofragment kunnen downloaden vanuit de browser, zelfs zonder Wuala-account. Let wel, in tegenstelling tot andere clouddiensten is Wuala niet gratis. Voor een basisabonnement van 5 GB betaal je 0,99 euro per maand of 9 euro per jaar. Wil je meer opslagruimte? Dan kun je je account tegen betaling uitbreiden tot 1 TB.

Back-ups instellen of bestanden delen is een fluitje van een cent.

Tip 02: SpiderOak

SpiderOak probeert je te overtuigen met de zogenoemde Zero-Knowledge Privacy in zijn clouddienst. Dat wil zeggen dat SpiderOak de bestanden altijd op je computer versleutelt, voordat je ze naar de cloud uploadt of van de server downloadt. De data worden pas weer ontsleuteld op het moment dat jij je wachtwoord invoert. Daarnaast is ook Sync Anywere een interessante functie. Hierdoor kun je heel eenvoudig bestanden tussen je computer, smartphone en tablet synchroniseren in de SpiderOak Hive-map. Wil je een bestand of map delen? Dan kun je een zogenoemd ShareID aanmaken voor je vrienden, collega's of familieleden. Overtuigd? Probeer de dienst eens uit. Surf naar spideroak.com en kies Try for Free in de rechterbovenhoek.

Volg de registratieprocedure om volledig gratis toegang te krijgen tot 2 GB online opslagruimte. Indien gewenst kun je later upgraden naar een abonnement van 100 GB. Hiervoor betaal je 10 dollar per maand of 100 dollar voor een volledig jaar.

SpiderOak is enkel beschikbaar in het Engels maar dat is voor de meeste mensen niet zo'n groot probleem. De webinterface is erg overzichtelijk, de interface van de software zou echter wat gebruiksvriendelijker mogen.

De webinterface is overzichtelijk en dat werkt prettig.

Tip 03: SugarSync

SugarSync behoort volgens ons echt wel tussen de grote jongens. Deze dienst is ontzettend gebruiksvriendelijk en biedt behoorlijk veel vrijheid. Zo kun je bijvoorbeeld ook bestanden uploaden via e-mail en bestaat er een plug-in voor Microsoft Outlook. Er zijn verschillende tariefplannen van 100 GB tot 1 TB en je kunt de dienst telkens gedurende dertig dagen kosteloos proberen. De volledig gratis versie is vorig jaar verdwenen. SugarSync gelooft niet meer in freemium. Om je te registreren surf je naar www.sugarsync.com en klik je bovenaan in de rechterhoek op Try for free for 30 days. Nadeel is dat je creditcardgegevens moet invoeren of moet inloggen met PayPal. Er is gelukkig een omweg: met het proefabonnement van 5 GB kun je zonder creditcard aan de slag, maar dit abonnement is amper negentig dagen geldig. Surf naar www.sugarsync.com/free en klik op Download Now. Installeer de software en maak een account aan. Vervolgens kun je onmiddellijk aanvinken welke mappen je wilt synchroniseren.

SugarSync werkt in de browser maar ook via mobiele apps, Windows en Mac.

Otixo, centrale cloud

Als je geen geld wilt uitgeven aan online opslagruimte kun je verschillende accounts aanmaken: bij Box.com, bij Google Drive, bij SugarSync, eentje bij CloudMe enzovoort. Via Otixo kun je vervolgens alle clouddiensten centraliseren zodat je toch maar één toepassing nodig hebt.

Met een gratis Otixo-account kun je maximaal vijf bestanden tegelijkertijd overdragen tussen verschillende cloud-diensten.

Tip 04: Box

Box is erg populair in de zakelijke wereld en dat heeft zo zijn redenen. Toch is de dienst ook erg interessant voor thuisgebruikers. Je krijgt bijvoorbeeld maar liefst 10 GB gratis opslagruimte. Enige beperking is dat je bestanden maximaal 250 MB groot kunnen zijn. Voor 4 euro per maand kun je upgraden naar 100 GB en kun je bestanden tot 2 GB per stuk uploaden.

Om gebruik te maken van deze clouddienst volstaat het om naar www.box.com te surfen en de registratieprocedure te volgen door op de Sign up-knop te klikken. Kies Sign Up Now onder het tariefplan Personal en volg de wizard. Enkele ogenblikken later kun je aan de slag met de browserversie van Box. Wil je de tool ook als synchronisatietool gebruiken? Dan kun je Box Sync installeren. Handig is ook dat je rechtstreeks vanuit Box nieuwe documenten, werkbladen of presentaties kunt aanmaken met behulp van Google Docs. En om mobiel toegang te krijgen tot je bestanden, installeer je de Box-app voor iOS of Android. Wil je bestanden delen? Ook dat kan. Erg nuttig is dat je ook commentaar kunt achterlaten bij gedeelde documenten. Wij zijn fan.

Werk je vaak samen met anderen aan bepaalde bestanden? Dan is Box een echte aanrader.

2 Reactie(s) op: 7 onbekende opslagdiensten onder de loep

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 juni 2015 11:59 NSA-Victim
  Ik mis de allerbeste opslag dienst van Kim.com namelijk Mega.co.nz
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2015 10:04 Anoniem
  Voor iets technischer internetters: Kijk eens op Adrive.com . Hier krijg je 50 Gb GRATIS !! Ja, je kunt niet al te grote bestanden over de lijn pompen maar dat is altijd op te lossen met een beetje creatief zip-werk. Ik heb dit al een jaar of 5 en alles staat er nog steeds keurig netjes op….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.