Handleiding: Een reservekopie van je iPhone uitpakken op je Mac

© PXimport

Handleiding: Een reservekopie van je iPhone uitpakken op je Mac

Geplaatst: 23 april 2013 - 11:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Wouter Hoeffnagel

Is je iPhone kapot, ben je het apparaat verloren of ben je deze ergens vergeten? Dan heb je allerlei informatie ineens niet tot je beschikking. Beschik je wel over de Mac waarop je een reservekopie van je iPhone hebt gemaakt? Dan kan je de reservekopie gebruiken om telefoonnummers of andere contactgegevens te achterhalen en berichten, foto’s of andere data op te zoeken. In deze handleiding lees je hoe je informatie uit een reservekopie naar je Mac kopieert.

Een reservekopie wordt door iTunes opgeslagen in een speciaal bestand dat niet zo maar geopend kan worden. Je hebt dan ook speciale software nodig om de backup te kunnen uitpakken en doorzoeken. Via Google kom je al snel allerlei betaalde en relatief dure apps tegen die deze mogelijkheid bieden. Gelukkig is er ook een gratis oplossing: iBackup Viewer.

iBackup Viewer is een app van nog geen 3MB groot. De app biedt nagenoeg alle mogelijkheden die betaalde concurrenten ook bieden, maar is volledig gratis beschikbaar. De app geeft je de mogelijkheid je contactgegevens, gespreksgeschiedenis, verzonden berichten, notities, geluidsopnamen en foto’s uit een reservekopie die met iTunes is gemaakt te kopiëren naar je Mac. Daarnaast biedt de app ook de mogelijkheid een overzicht te bekijken van de laatste webpagina’s die je via Safari hebt bezocht en kan je een overzicht bekijken van alle geïnstalleerde apps.

Aan de slag met iBackup Viewer

iBackup Viewer is beschikbaar via de website van de ontwikkelaar, iMacTools. Zodra je de app voor de eerste keer opent gaat iBackup Viewer op zoek naar reservekopieën die met behulp van iTunes zijn gemaakt. Gaat hierbij onverhoopt iets fout? Dan kan je de app handmatig naar reservekopieën laten zoeken door in de menubalk het menu iBackup Viewer te openen en de optie Check for updates te kiezen.

De app is voorzien van een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waardoor je direct je weg kan vinden in de app. Heb je reservekopieën van verschillende apparaten op je Mac opgeslagen? Dan kan je in de linkerbovenhoek van het venster de reservekopie selecteren die je wilt bekijken. Achter de naam van de reservekopie staat aangegeven op welke datum deze is gemaakt.

© PXimport

Kies welke reservekopie je wilt bekijken

De balk aan de linkerzijde van het scherm toont de verschillende onderdelen van de reservekopie die je kunt bekijken. Het gaat hierbij om contactgegevens, je gespreksgeschiedenis, berichten, notities, geluidsopnamen, bezochte websites, foto’s en applicaties. Zodra je een tabblad opent wordt de informatie aan de rechterzijde van het venster getoond. Je kunt allerlei gedetailleerde informatie bekijken. Zo kan je een volledig gesprek dat je via Berichten hebt gevoerd teruglezen in iBackup Viewer of de inhoud van notities bekijken.

Data uit de reservekopie opslaan op je Mac

Kom je data tegen die je graag op je Mac wilt opslaan? Dan kan je de data eenvoudig exporteren naar je Mac. Zo kan je contactgegevens uit een reservekopie met één druk op de knop kopiëren naar de app Contacten op je Mac. Websites die je via Safari op je iPhone hebt gezocht kunnen als bladwijzers worden toegevoegd aan Safari op je Mac. Foto’s worden simpelweg op de harde schijf van je Mac geplaatst.

© PXimport

Allerlei data uit een reservekopie kan via iBackup Viewer worden bekeken

Wil je de gegevens van een contactpersoon uit een reservekopie opslaan op je Mac? Selecteer dan allereerst het tabblad Contacts in iBackup Viewer. Je krijgt nu een overzicht te zien van alle contactgegevens die in de reservekopie zijn opgeslagen. Klik op een contactpersoon om de informatie die over deze persoon is opgeslagen te bekijken.

Zoek de juiste contactpersoon op en selecteer deze door op de naam te klikken. Klik op het tandwiel boven het overzicht met contactgegevens om de beschikbare opties te bekijken. Kies de optie Save Person om de geselecteerde contactpersoon op te slaan in Contacten. Wil je alle contactgegevens uit de reservekopie kopiëren naar je Mac? Kies dan de optie Save All to Groups om de gegevens inclusief eventuele groepen toe te voegen aan Contacten op je Mac. Wil je deze groepen niet kopiëren en dus alleen de contactgegevens overnemen? Kies dan de optie Save All to Contacts.

© PXimport

Klik op het tandwiel om data uit de reservekopie op te slaan op je Mac

Ook andere data kan op deze wijze naar je Mac worden gekopieerd. Zoek de data op die je wilt kopiëren en klik op het tandwiel om de opties die iBackup Viewer voor deze soort data biedt te bekijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten