De beste fitness-gadgets - Deel 1: Hardlopers

© PXimport

De beste fitness-gadgets - Deel 1: Hardlopers

Geplaatst: 26 april 2013 - 08:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Je wilt fitter worden en er zijn meer dan genoeg gadgets beschikbaar die je daarbij kunnen te helpen. Maar dat is niet altijd een voordeel. Het duizelingwekkende arsenaal aan opties voor verschillende budgetten, doelstellingen of persoonlijke voorkeuren kan je juist afremmen, zelfs wanneer je een ogenschijnlijk eenvoudig apparaat uitkiest. Wij zijn er gelukkig om je te helpen!

We hebben een lijst gemaakt van de snufjes die het beste werken voor je training op basis van je activiteiten, doelen en algehele fitness-stijl. In deze vijfdelige serie kijken we naar apparaten die bedoeld zijn voor leden van een sportschool, wielrenners, zwemmers en ‘outdoor’ sporters. Maar eerst gaan we het hebben over apparaten die gericht zijn op hardlopers.

Hardlopen zou weleens de meest pure vorm van sport kunnen zijn – je hebt er niet veel meer voor nodig dan een degelijk paar schoenen. Maar dat wil niet zeggen dat je met een beetje technologische hulp je training niet kunt verbeteren of de kilometers voorbij kunt laten vliegen.

De beste opties

GPS-horloge: Dit type horloge kan in één mooi pakketje aan al je trainingsbehoeften voldoen – en het is goed leesbaar tijdens het rennen in fel zonlicht of in het donker. Kies een horloge dat je kunt synchroniseren met je computer zodat je je training kunt bijhouden, en die een batterijduur heeft van minstens acht uur; dan hoef je het niet elke dag op te laden.

Zoek er eentje die ook begeleide of gestructureerde workouts ondersteunt, zodat je intervallen kunt rennen op een niet van tevoren opgemeten parcours. Het is ook de moeite waard om een horloge te nemen dat externe sensors ondersteunt, voor het geval je er later voor kiest om extra fitness-gadgets aan je workouts toe te voegen.

De Garmin Forerunner 610, Suunto Ambit, Timex Ironman Run Trainer 2, en Polar RC3 zijn allemaal prima keuzes. Wielrenners of triatleten zouden eens naar de Garmin Forerunner 910XT of de Magellan Switch Up moeten kijken.

Hartslagmeter: Dit apparaat kan je training verbeteren en je binnen de juiste zone houden. De meeste hartslagmeters worden met banden op de borst gedragen en zijn draadloos verbonden met je horloge. Hierbij wordt doorgaans elektriciteit gebruikt om je hartslag te meten (zoals een EKG); een aantal nieuwe modellen gebruikt echter licht om veranderingen in de bloedstroom op te merken (vergelijkbaar met een pulse-oxymeter).

Het trainen met een hartslagmeter is een beproefde methode om je workout efficiënter te maken. Het stelt je in staat om je inspanning nauwkeuriger te meten, en het dwingt je ertoe om harder te werken wanneer dat nodig is en het rustiger aan te doen wanneer je moet herstellen.

Wanneer je een hartslagmeter uitkiest, neem er dan een die dezelfde draadloze technologie gebruikt als je GPS-horloge (of telefoon). Oudere ongecodeerde banden (die geen code hebben om aan je horloge te koppelen) zouden moeten werken met de loopbanden in de sportschool, maar je hebt er niet zoveel aan als je ze niet kunt synchroniseren met je horloge of telefoon.

ANT+ is de draadloze technologie die door Garmin, Timex, Suunto en veel andere fabrikanten ondersteund wordt; het is de beste keuze, tenzij je je hartslagmeter aan je telefoon koppelt. Bluetooth LE is een nieuwere standaard en het is minder waarschijnlijk dat deze door horloges wordt ondersteund, maar je kunt het gebruiken om verbinding te maken met de iPhone 4S en 5 en een aantal nieuwere Android-telefoons. Polar meters zonder Bluetooth werken alleen met Polar horloges.

Vind je dat de banden knellen? Geen zorgen: De Mio Alpha is een veelbelovende pols-gebaseerde optie voor sporters.

Voetsensor: Dit kleine lichtgewicht apparaat kun je vastmaken aan je schoenveters en het houdt je workouts bij wanneer je op een loopband aan het trainen bent of je je GPS-signaal verliest wanneer je bijvoorbeeld fartlek intervallen doet. Het maakt gebruik van een kleine versnellingsmeter om je passen zeer precies te meten, waardoor je nauwkeurigere metingen krijgt dan wanneer je een stappenteller op je heup plaatst. Voetsensoren streamen draadloos gegevens naar je GPS-apparaat dat de activiteit registreert.

Zelfs al heb je al GPS op een ander apparaat, de voetsensor telt trapfrequentie en bewaart je snelheid en afstand zelfs wanneer je het GPS-signaal verliest – vaak automatisch. Eenmaal gekalibreerd met de plaatsing op je schoen en met je pas, zijn voetsensoren uiterst nauwkeurig. Zorg ervoor dat je de voetsensor op een bekende afstand kalibreert; nieuwere horloges kun je met de GPS kalibreren. Net als met een hartslagmeter moet je er een kiezen die compatibel is met je horloge – over het algemeen ANT+ of Polar. Er zijn nog geen Bluetooth-versies verkrijgbaar, maar deze zullen waarschijnlijk binnenkort verschijnen.

Hardloopwebsites: Meld je aan op een hardloopwebsite om alle gegevens die je verzamelt bij te houden, workouts op te bouwen en nieuwe routes te ontdekken. Het analyseren van je gegevens kan je echt helpen om je training te verbeteren en veel hardlopers vinden het motiverend om workouts en races te beoordelen of zelfs te delen.

Garmin, Suunto, en Polar bieden allemaal hun eigen dienst gratis aan in combinatie met hun bijbehorende apparaten. Als je niet aan één fabrikant vast wilt komen te zitten kun je Training Peaks gebruiken. Deze site wordt door de meeste pro’s gebruikt, maar je hebt wel de site van de fabrikant nodig om workouts en routes die je van Training Peaks hebt gedownload te importeren.

Goede aanvullingen

Als een standalone apparaat niet in je budget pas, dan kan je smartphone goed van pas komen. Het heeft vrijwel alle mogelijkheden van een GPS-horloge – als je maar de juiste app gebruikt. Bovendien kan je smartphone ook als MP3-speler dienen zodat je een soundtrack voor je training hebt.

Veel telefoons kunnen automatisch workouts uploaden of familieleden je race laten volgen terwijl ze thuiszitten (hier heb je wel een internetverbinding voor nodig). Een telefoon is echter groter en vaak moeilijker leesbaar tijdens het hardlopen dan een specialistisch apparaat, en met precieze GPS-tracking ingeschakeld loopt je batterij ook sneller leeg.

Goede apps voor hardlopers zijn onder andere: Runmeter Pro (iOS), met bijna elke functie waar je maar van kunt dromen; Wahoo Fitness (iOS); Endomondo (Android); Runtastic en RunKeeper (iOS/Android), die erg populair zijn maar waar je wel een (gratis) abonnement voor nodig hebt.

Runtastic heeft geen stappenteller, maar het is een ideale app voor lange afstandslopers (vooral als je al een stappenteller hebt), terwijl RunKeeper met meer dan 70 andere apps en diensten gegevens kan integreren. Leuke bonusaanbieding: Zombies, Run! (iOS/Android) verandert het hardlopen in een avontuur vol zombies, waarbij apocalyptische survivalmissies op je workout afspeellijst worden toegepast.

Dingen om te vermijden

Als je een enigszins serieuze hardloper bent, vermijd dan alle trainingsapparaten die geen GPS hebben of alleen gebruik maken van een stappenteller. Tenzij je uitsluitend binnen traint bieden ze minder gegevens en stappentellers alleen zijn niet nauwkeurig of betrouwbaar genoeg.

Probeer niet een GPS-horloge te vervangen door een fitness tracker zoals de FitBit of Jawbone Up. Ze houden inderdaad bewegingen bij, maar ze geven geen feedback tijdens je workout. Vermijd verder ook hardloophorloges met een externe GPS-pod. Je zult geheid vergeten om ze allebei op te laden en op dezelfde plek te bewaren.

Volgende keer: De beste fitnessgadgets voor in de sportschool!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Rich Mogull (@rmogull). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van Computer!Totaal.nl en genoemde producten zijn mogelijk niet in Nederland beschikbaar.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten