10 tips om je clouddiensten te optimaliseren

© PXimport

10 tips om je clouddiensten te optimaliseren

Geplaatst: 22 juli 2016 - 03:15

Aangepast: 14 december 2022 - 11:47

Redactie ID.nl

We geven je tien optimalisatietips en -trucs voor je clouddiensten. Hoewel het altijd een goed moment is om deze tips door te voeren, is het begin van de zomer ideaal zodat je opgeruimd en veilig de vakantie doorkomt (waar je ook bent).

Tip 01: Selectieve sync

Elke clouddienst heeft de mogelijkheid om slechts een gedeelte van alle bestanden met je pc of laptop te synchroniseren. Dat is handig als je bijvoorbeeld een gedeelde map hebt waarin regelmatig wijzigingen plaatsvinden, of wanneer je een erg grote map hebt, maar nog weinig vrije schijfruimte. Dan is het dus fijner om die map niet lokaal naar je pc te synchroniseren. In Dropbox selecteer je welke mappen je wilt synchroniseren door op het Dropbox-pictogram in het systeemvak te klikken, te kiezen voor het tandwiel en daarna voor Voorkeuren. Lees ook: 17 tips om alles uit Dropbox te halen.

Ga naar het tabblad Account en klik op Selectieve synchronisatie. Je kunt nu mappen aan en uitvinken om te synchroniseren. Klik op Bijwerken om de wijzigingen actief te maken. Voor OneDrive klik je in het systeemvak met de rechtermuisknop op het OneDrive-icoon en kies je voor Instellingen. Op het tabblad Account kun je dan op Mappen kiezen klikken. Voor Google Drive klik je met de rechtermuisknop op het Drive-pictogram in het systeemvak en kies je voor de drie verticale puntjes linksboven. Daarna klik je op Voorkeuren. Bij Synchronisatieopties kies je voor Alleen deze mappen synchroniseren.

 

© PXimport

Tip 01 Klik op Selectieve synchronisatie om de mappen te kiezen die je offline beschikbaar wilt hebben.

Geen paniek?

Browsers en sommige overijverige beveiligingsprogramma's geven soms een waarschuwing bij sommige downloads. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download, kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal.com. Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Wij hebben alle programma's die we noemen in dit artikel getest en vrijwel allemaal zijn ze (op moment van schrijven) 100% schoon.

Tip 02: Tweestapsverificatie

Het inschakelen van authenticatie in twee stappen zorgt ervoor dat de veiligheid van je cloudopslag (en allerlei online accounts) sterk wordt vergroot. Om in te loggen met deze vorm van authenticatie, heb je niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord meer nodig, maar ook een tijdelijke code die door een smartphone-app wordt gegenereerd. Zelfs als je wachtwoord dan in verkeerde handen valt, is alles nog veilig. Handig als je in het buitenland op een niet-vertrouwd wifi-netwerk of in een internetcafé (met het risico op malware) inlogt. In Dropbox schakel je het in door naar www.dropbox.com te gaan en in te loggen.

Klik op je naam rechtsboven en daarna op Instellingen. Ga naar Beveiliging en klik op Inschakelen bij Tweestapsverificatie. Volg de instructies. Op je smartphone heb je de Google Authenticator-app (ook voor Android) nodig. Daarmee scan je als eerste de barcode, waarmee straks de codes worden gegenereerd. Na het scannen is je account aan Google Authenticator toegevoegd. Om voor OneDrive tweestapsverificatie in te schakelen, meld je je aan en ga je naar Beveiliging en privacy / Meer beveiligingsinstellingen / Verificatie in twee stappen inschakelen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe.

 

© PXimport

Tip 02 Bij het inschakelen van tweestapsverificatie, krijg je een QR-code te zien die je moet scannen met je smartphone-app, zoals Google Authenticator.

Tip 03: Ongebruikte apparaten

Elke keer als je inlogt op een apparaat, wordt dat door de clouddienst aan je lijst met vertrouwde apparaten toegevoegd. Als je een apparaat verkoopt of weggeeft, is het handig om het apparaat weer te verwijderen. Helaas gaat dat niet automatisch en het is belangrijk eens in de zo veel tijd de lijst eens door te nemen. Je vindt de lijst voor Dropbox op www.dropbox.com. Vervolgens klik je rechtsboven op je naam en kies je voor Instellingen en het tabblad Beveiliging. Daar zie je alle gekoppelde apparaten onderaan. Klik rechts op het kruisje om een apparaat te verwijderen.

Voor OneDrive ga je hiernaartoe en zie je al je pc's linksonder in beeld. Als je op een pc klikt, kun je daarna voor Pc verwijderen kiezen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe en klik je op Gekoppelde apps en sites bij Inloggen en beveiliging. Vervolgens klik je op Apps beheren om te zien welke apps allemaal verbonden zijn. Individuele apparaten kun je niet direct beheren via Google.

 

© PXimport

Tip 03 Poeh ... dat zijn wel heel veel oude apparaten. Tijd om de lijst op te ruimen.

Tip 04: Grote bestanden

Soms is het nodig een groot bestand naar een bekende te sturen. Een handige en vooral veilige oplossing daarvoor is Digify. Met de gratis variant krijg je de optie om een zelfvernietigingstimer in te stellen en om informatie over je bestanden in te zien, zoals hoe vaak het is gedownload. Je krijgt gratis 1 GB aan data. Geüploade bestanden worden met AES 256 bit versleuteld. De dienst heeft bovendien integratie met Google Drive en Dropbox.

Tip 05: Muziekcollectie spelen

Met OneDrive en Google Drive is het mogelijk om muziek in de cloud beschikbaar te maken. Voor Google Play Music gebruik je de extensie Google Play Muziek voor Chrome, waarmee je gratis tot 50.000 nummers kunt uploaden. Je vindt deze extensie in de Chrome Webstore. Klik aldaar op Toev. aan Chrome / App toevoegen / App starten. Log in met je Google-account. Ga onderaan naar Muziek uploaden en klik op Selecteren op je computer om de muziek te kiezen en te uploaden. Je kunt ook nummers naar Google Play slepen.

Voor OneDrive upload je de muziek door deze naar je Muziek-map te kopiëren. Dat doe je met de OneDrive-client voor Windows. Open Windows Verkenner en ga naar je OneDrive-map. Of ga in je browser hiernaartoe, blader naar de Muziek-map en kies voor Uploaden. Vervolgens blader je naar de muziek die je wilt uploaden. Is het uploaden voltooid, dan ga je naar de Groove-webspeler, of je opent de Groove-app op de Xbox One, Windows 10 of je mobiele apparaat (iOS of Android). Daar zie je nu je muziekcollectie verschijnen.

 

© PXimport

Tip 05 Kies voor OneDrive only om alle muziek vanaf je OneDrive-cloud te zien.

Tip 06: Google Foto's

De camera's in onze smartphones worden alsmaar beter. Na een willekeurige zomervakantie heb je al gauw honderden foto's gemaakt. Het kan lastig zijn om deze allemaal op je smartphone te houden, omdat er soms maar weinig opslagruimte beschikbaar is. Gelukkig is er Google Foto's (ook voor iOS). Deze dienst geeft je de mogelijkheid om onbeperkt foto's te uploaden, in redelijk hoge kwaliteit. Deze foto's kun je vervolgens van je smartphone verwijderen, zodat je eenvoudig weer ruimte over houdt voor nog meer foto's en andere dingen. De foto's zijn eenvoudig te delen met familie en vrienden en je vindt foto's zo terug met Googles zoekmogelijkheden. Een handige functie is bovendien Stories, waarmee je een diavoorstelling met bijschriften en locaties kan maken.

 

© PXimport

Tip 06 Google Foto's geeft je de optie om onbeperkt foto's in redelijk hoge kwaliteit op te slaan.

Tip 07: LAN-synchronisatie

Voor Dropbox bestaat er de mogelijkheid om je bestanden tussen pc's snel te synchroniseren, zonder tussenkomt van de Dropbox-servers. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere computers met je Dropbox-account op hetzelfde netwerk hebt staan. Je schakelt het synchroniseren over een lokaal netwerk eenvoudig in door op het Dropbox-icoon te klikken en te kiezen voor het tandwiel. Vervolgens ga je naar Voorkeuren / Bandbreedte en vink je de optie LAN-synchronisatie inschakelen aan.

 

© PXimport

Tip 07 Zet een vinkje bij de onderste optie om een stuk sneller bestanden tussen pc's in je lokale netwerk te synchroniseren.

Tip 08: Cloudencryptie

Hoewel clouddiensten ongelooflijk handig zijn (omdat ze je bestanden waar dan ook beschikbaar maken), is er ook het nadeel dat een onbekend bedrijf toegang heeft tot je bestanden. Na de Snowden-onthullingen is duidelijk dat de overheid ook graag mee kijkt. Daarom kan het een goed idee zijn om deze bestanden te versleutelen. Een dienst waarmee je dat kunt doen, is bijvoorbeeld Boxcryptor. Boxcryptor werkt bovenop Dropbox, OneDrive en Google Drive en versleutelt je bestanden, voordat deze worden geüpload naar de betreffende clouddienst.

Het geheel werkt compleet transparant, wat wil zeggen dat je als gebruiker je geen zorgen hoeft te maken over de encryptie. Je hoeft geen handmatige acties uit te voeren om iets te mounten of te ontgrendelen, het gaat verder automatisch. Bij de gratis versie kun je BoxCryptor koppelen aan één clouddienst en op twee apparaten je versleutelde bestanden inzien. De ongelimiteerde betaalde versie kost 36 euro per jaar voor een persoonlijke licentie. Een alternatief voor Boxcryptor is SpiderOak, een losstaande clouddienst, die al je bestanden eveneens voor het uploaden versleutelt. Met de gratis versie krijg je 2 GB aan opslagruimte, voor 7 dollar per maand wordt dat 30 GB en voor 12 dollar 1 TB.

 

© PXimport

Tip 08 Boxcryptor ondersteunt de meeste clouddiensten en werkt zonder dat jij hoeft na te denken over de encryptie.

Tip 09: Foto's verkleinen

Als je graag schijfruimte op je computer wilt besparen en je erg veel foto's op je pc hebt, is Caesium een handige oplossing om foto's te verkleinen en samen te persen. Dit kun je dus ook toepassen op de foto's in de mappen van je cloudopslag (waarna je de originelen bijvoorbeeld op je NAS bewaart). Je kunt een draagbare of gewone installeerbare versie downloaden. Na het downloaden was Caesium bij ons Duitstalig.

Klik op Werkzeuge / Einstellungen. Klik daarna links op de vlag met Sprache en kies voor English. Klik op OK en herstart Caesium. Vervolgens klik je in de werkbalk op het eerste pictogram links Add Pictures en blader je naar de foto's die je wilt samenpersen. Onderaan in Caesium kun je de opties beheren, zoals de kwaliteit en het formaat. Ook kun je kiezen om de grootte te wijzigen. Daarvoor vink je Resize aan en kies je de gewenste breedte of hoogte. Ten slotte kies je de map waar het resultaat terechtkomt en klik je op Compress. Je klikt op Preview om te zien hoe de foto er daarna alvast uitziet.

 

© PXimport

Tip 09 Met Caesium verklein je eenvoudig een heleboel foto's in één keer.

Tip 10: Google Cloud Print

Met oude printers is het bijna onmogelijk om af te drukken vanaf een mobiel apparaat. Google Cloud Print is daar een oplossing voor en stelt je in staat om een printer met het internet te verbinden, zodat je eenvoudig vanaf je mobiele apparaat kan printen. Sommige printers hebben al ingebouwde ondersteuning voor Cloud Print. Is dat echter niet het geval, dan kun je een ouderwetse printer gebruiken door deze aan te sluiten op een pc met Google Chrome. In Chrome tik je vervolgens de url chrome://devices/ in de adresbalk om de lijst met printers te zien. Klik bij Klassieke printers op Printers toevoegen en volg de instructies van Google Chrome.

 

© PXimport

Tip 10 Met Google Cloud Print print je eenvoudig van veel apparaten af, waar je ook bent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten