ID.nl logo
Huis

Zo kun je Apple Music-aanbevelingen omzeilen

Luisteraanbevelingen op het startscherm van Apple Music kunnen handig zijn, maar vaak weet je al waar je naar wilt luisteren. Hier leggen we uit hoe je deze aanbevelingen kunt uitschakelen.

Apple Music is de nieuwe muziekstreamingdienst van Apple waarmee je met een abonnement onbeperkt naar muziek uit je eigen iTunes-bibliotheek en de Apple Music-bibliotheek kunt luisteren. De eerste drie maanden zijn gratis, daarna kost het vanaf €9,99 per maand. De Apple Music-bibliotheek bestaat uit meer dan 30 miljoen nummers en zorgvuldig samengestelde radiostations, dus er is altijd voor ieder wat wils. Lees ook: Apple Music versus Spotify - wat is de beste streamingdienst?

Apple Music wordt automatisch op elke iPhone en iPad geïnstalleerd met de iOS 8.4-update. Bij het instellen van de app - wanneer je deze voor het eerst opent - moet je de muziekgenres selecteren waar je graag naar luistert, zodat de dienst een beeld krijgt van je smaak en op basis daarvan afspeellijsten, artiesten en nummers kan aanbevelen. Als je aan een bepaalde artiest een hekel hebt, kun je dit aangeven, zodat hij of zij nooit in je aanbevelingen verschijnt.

©PXimport

Verwijder de aanbevelingen door de optie Show Apple Music uit te schakelen.

Wanneer je de Apple Music-app opent, krijg je standaard een startscherm te zien met daarop door de dienst aanbevolen afspeellijsten. Onderaan staat een balk met knoppen voor nieuwe muziek, radio, in contact komen met artiesten en je muziek.

Dit kan handig zijn, maar in veel gevallen gebruik je de app juist om naar iets specifieks te luisteren. Om bij je muziek te komen, moet je eerst in de balk op de juiste knop drukken.

Als je bij het openen van de Apple Music-app graag meteen bij je muziek terecht wilt komen, zodat je niet elke keer weer op die knop hoeft te drukken, ga dan naar de Settings-app. Scrol omlaag naar Music en druk erop. Onder de header Apple Music staat een schuifbalk met de tekst Show Apple Music. Schakel deze optie uit door de schuifbalk naar links te vegen.

Voortaan zal Apple Music meteen je muziek weergeven wanneer je de app opent, en de aanbevolen afspeellijsten zijn verdwenen.

Wil je toch weer aanbevelingen van Apple Music krijgen, dan kan dit door in Settings > Music > Apple Music de optie Show Apple Music weer in te schakelen.

▼ Volgende artikel
Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word
© AlenePierro
Huis

Netjes op een rijtje: zo maak ook jij makkelijk een inhoudsopgave in Word

Als je handmatig een inhoudsopgave wilt maken, dan is dat meestal een tijdrovend karwei, vooral als het om een omvangrijk document gaat. Microsoft Word kan dit klusje van je overnemen.

In drie stappen laten we zien hoe je Word een inhoudsopgave voor je kan genereren:

  • Kopstijlen aan je hoofdstukken en paragrafen toevoegen
  • Inhoudsopgave laten genereren
  • Inhoud bijwerken na wijzigingen

Ook handig om te weten: Overzichtsweergave in Word: voor inzicht in de documentstructuur

Kopstijlen

Het belangrijkste werk is dat je alle kopjes waarmee je een hoofdstuk of een paragraaf begint, heel consequent van een kopstijl moet voorzien. In het tabblad Start vind je de groep Stijlen. Begin met de hoofdstukken en geef die de stijl Kop 1 (of je selecteert het kopje waarmee een hoofdstuk begint en je klikt op de stijl Kop 1) en dan doe je hetzelfde voor het volgende hoofdstuk. Nog sneller gaat het door de muisaanwijzer op de opgemaakte stijl van hoofdstuk 1 te plaatsen en daarna selecteer je in het tabblad Start de speciale kwast die officieel Opmaak kopiëren/plakken heet. Dubbelklik op het pictogram van de kwast en vervolgens kun je gewoon op de kopjes van de volgende hoofdstukken klikken, zodat deze de geselecteerde stijl rechtstreeks overnemen.

Zorg dat ieder hoofdstuk de stijl Kop 1 krijgt.

Inhoudsopgave genereren

Heb je alle hoofdstukkopjes van de stijl Kop 1 voorzien, dan zullen er ook nog paragrafen zijn die ondergeschikt zijn aan een hoofdstuk. Die kopjes geef je de stijl Kop 2. En misschien wil je ook nog de stijl Kop 3 toepassen. Op die manier zorg je dat de stijlen netjes de hiërarchische opbouw van de tekst volgen. Als het goed is, heb je nu alles ingesteld om de automatische inhoudsopgave te generen.

Beslis waar de inhoudsopgave moet komen en plaats daar de muisaanwijzer. Vervolgens klik je in het tabblad Verwijzingen op de knop Inhoudsopgave. Hier kun je een lay-out selecteren die je het mooiste vindt en die het best bij je project past. De inhoudsopgave wordt automatisch met paginaverwijzingen gegenereerd.

Kies een lay-out voor de inhoudsopgave.

Updaten

Als je later nog enkele hoofdstukken wilt toevoegen, of enkele paragrafen wilt schrappen, dan wordt de inhoudsopgave niet automatisch aangepast. Dat betekent niet dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Je dient gewoon op de knop Bijwerken te klikken naast de knop Inhoudsopgave. Er verschijnt een pop-up die vraagt of je alleen de paginanummers wilt bijwerken, of dat je de inhoudsopgave in zijn geheel wilt bijwerken. Word voegt dan eventueel de nieuwe hoofdstukken toe en past de volledige inhoudsopgave automatisch aan.

Wil je alleen de paginanummers updaten of de gehele inhoudsopgave?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!
© Viktoria
Huis

Besparen op je energiekosten? Kies voor een warmtepompdroger!

Sta je op het punt een nieuwe droger te kopen? Dan is een warmtepompdroger een slimme keuze, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. In dit artikel lees je hoe je met een warmtepompdroger flink kunt besparen op je energiekosten en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Wasdrogers kun je onderverdelen in drie categorieën: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Een afvoerdroger blaast warme lucht naar buiten via een slang. Dit type is niet energiezuinig en heeft vaak een onzuinig C-energielabel. Bovendien moet je bij dit model vaak een slang door een raam naar buiten hangen om de vochtige lucht af te voeren. Dit is niet ideaal, vooral niet als het buiten kouder is, omdat je zo onnodig warmte uit je huis laat ontsnappen.

Bij condensdrogers wordt het water opgevangen in een reservoir of afgevoerd via een afvoer. Ze hebben meestal een energielabel B. Dat maakt ze zuiniger dan afvoerdrogers, maar nog steeds niet heel zuinig. Wil je écht besparen, dan is een warmtepompdroger de beste keuze.

Warmtepompdrogers hergebruiken warme lucht waardoor er minder energie nodig is om je was te drogen. In plaats van de warme lucht naar buiten af te voeren, zoals bij traditionele drogers, wordt deze opnieuw gebruikt in het droogproces. De aanschafprijs ligt hoger, maar dankzij het lage energieverbruik verdien je dit vaak terug. Ze hebben een energielabel tussen A++ en A+++. Extra fijn: ze drogen op een lagere temperatuur, wat ook nog eens beter is voor je kleding!

ENERGIELABELS EN VERBRUIK

Het energielabel geeft aan hoe zuinig een droger omgaat met energie. Dit loopt van A+++ (zeer zuinig) tot B (onzuinig). Heel soms kom je nog drogers tegen met het C-label, maar die zijn helemaal onzuinig. Een A+++ warmtepompdroger verbruikt ongeveer 200 kWh per jaar, terwijl een oudere droger met label B al snel 600 kWh per jaar gebruikt. Dit betekent dat een A+++ warmtepompdroger drie keer minder stroom verbruikt dan een ouder model.

Als je uitgaat van een elektriciteitsprijs van 0,30 euro per kWh, kost een warmtepompdroger je bij gemiddeld gebruik jaarlijks 60 euro aan stroom. Een ouder model met label B kost ongeveer 180 euro per jaar. Over een periode van twaalf jaar bespaar je zo ruim 1.440 euro aan energiekosten.

Aanschafkosten versus besparing

Een warmtepompdroger is vaak duurder in aanschaf dan een gewone condensdroger. Een model met energielabel A+++ kost gemiddeld tussen de 700 en 1.200 euro terwijl een condensdroger met label B al verkrijgbaar is vanaf 400 euro. Toch verdienen warmtepompdrogers zich vaak terug dankzij de lagere energiekosten. Stel dat je met een A+++ model jaarlijks 120 euro bespaart op je energierekening ten opzichte van een B-label droger: na vijf tot zes jaar heb je het prijsverschil al terugverdiend.

Weten wat jij kunt besparen?

In het voorbeeld hierboven zijn we uitgegaan van een gemiddelde besparing. Voor jou kan dat bedrag anders zijn. Bij Bemmel & Kroon vind je een handige energiebesparingstool waarmee je precies kunt uitrekenen wat jij kunt besparen. Dat werkt als volgt:

1. Selecteer op de site van Bemmel & Kroon een wasdroger.

2. Klik op het logo van de energiebesparingstool.

3. Vul zelf in hoe vaak je de wasdroger gebruikt, hoeveel jaar je van plan bent om hem te gaan gebruiken (standaard staat de gemiddelde levensduur al ingevuld) en wat je huidige energietarief is.

4. Je krijgt dan te zien wat de energiebesparing over de hele levensduur is ten opzichte van het minst efficiënte vergelijkbare model is, wat de precieze energiekosten zijn én of er modellen zijn die zuiniger zijn.

Met deze tool krijg je een duidelijk inzicht in jouw situatie en zie je direct of een specifiek model voordelig is.

NOG MEER BESPAREN? ZELFREINIGENDE CONDENSOR!

Sommige warmtepompdrogers zijn uitgerust met een zelfreinigende condensor. Deze reinigt zichzelf automatisch tijdens elke droogbeurt, waardoor de droger de hele levensduur zuinig blijft werken. Bij modellen zonder deze functie moet je de condensor handmatig schoonmaken, anders kan het energieverbruik toenemen. Dit komt doordat een vervuilde condensor minder goed warmte kan afvoeren en hergebruiken. Hierdoor moet de droger harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken, wat leidt tot een hoger energieverbruik. Daarnaast kan dit de droogtijd verlengen, wat het verbruik nog verder verhoogt. Door te kiezen voor een droger met een zelfreinigende condensor bespaar je dus nóg meer op je energiekosten. Kijk hier voor warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor.

Oude droger? Nu is het moment om hem te vervangen!

Heb je nog een oude droger met energielabel B of lager? Overweeg dan deze te vervangen door een energiezuinig model. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ is een investering die zichzelf terugverdient. En kies je voor een model met een zelfreinigende condensor, dan weet je helemaal zeker dat je droger jarenlang even zuinig blijft!

Het complete aanbod

Energiezuinige warmtepompdrogers