Apple Watch - Nu ik de Watch gedragen heb, wil ik hem hebben...

© PXimport

Apple Watch - Nu ik de Watch gedragen heb, wil ik hem hebben...

Geplaatst: 10 maart 2015 - 14:23

Aangepast: 14 december 2022 - 15:43

Redactie ID.nl

Gisteren had ik een Apple Watch Edition van 17 duizend dollar om mijn pols: de Roségoud 38mm. Met onder meer een moderne gesp van 18-karaats goud. Het was prachtig! Toch werd mij tijdens de hands-on ervaring snel duidelijk dat ik net zo gelukkig zal zijn met het instapmodel Apple Watch Sport.

Waarom? De software, natuurlijk! De apps, glances, en notificaties van de Apple Watch zijn zo eenvoudig te gebruiken en goed doordacht dat ik bij het drukken, duwen, en scrollen op het kleine scherm al gauw vergat wat voor materialen er in de kast en band verwerkt waren. Hier leg ik uit wat ik zo aantrekkelijk vond tijdens mijn korte demonstratie, en waarom ik ernaar uitkijk om zo snel mogelijk een Apple Watch (Sport, ha!) om mijn pols te doen.

Aandacht voor detail

De Apple Watch heeft zoveel prachtige kleine details, en dan hebt ik het niet eens over hoe de gespen op banden van de gouden Apple Watch Edition ook van goud gemaakt zijn. Het gaat echt om de software. Het scrollen op het kleine scherm gaat soepel, en hoewel de piepkleine app bubbels op het thuisscherm eruitzien alsof je ze met superdunne vingers moet indrukken, vond ik dat ze gemakkelijk aan te raken waren.

Als je het icoon van een app naar het midden duwt wordt hij wat groter, zodat hij gemakkelijker aan te raken is, of je kunt de digitale kroon omdraaien om hem te openen. De animatie van thuisscherm naar app verschilt van snelheid op basis van de snelheid waarmee je aan de digitale kroon draait. Ik zat meteen apps te openen en te sluiten, als een klein kind op de achterbank van een auto dat net de elektrische ramen ontdekt heeft.

© PXimport

De apps worden op het homescreen weergegeven.

De Digital Touch functie was ook een "wow" moment. Druk op de knop onder de digitale kroon van het horloge om je favoriete contacten tevoorschijn te halen - vanaf dit scherm kun je ze bellen, een bericht sturen, of Digital Touch binnengaan als de andere persoon ook een Apple Watch heeft. Vervolgens kun je met je vinger iets tekenen, een patroon tikken dat op de pols van de andere persoon getikt wordt, of kunt zelfs je hartslag doorsturen.

We wisten dat natuurlijk al. Maar om het te zien - en te voelen - op mijn pols was echt heel cool. Het plaatje van een roze hartje dat ik getekend had werd weggevaagd om vervolgens terug tot leven te komen op de andere Apple Watch, op dezelfde manier als waarop ik het had getekend. Ik ontving een subtiel tikje op mijn pols van een erg aardige Apple werknemer die ik net had ontmoet, en ik was zo enthousiast alsof het van mijn beste vriend afkwam. En als je twee vingers over de wijzerplaat houdt wordt je hartslag op de pols van de andere persoon herhaald - minder storend dan een telefoontje, maar net zo intiem (en veel minder riskant dan een pikant kiekje). Ik denk dat deze functie voor de hoogste verkoop zal zorgen bij Apple producten voor hem en haar sinds FaceTime.

© PXimport

De Apple Watch kan ook dienst doen als sleutel voor je hotelkamer.

Er blijven vragen over

Ik had gehoopt dat Apple dieper in zou gaan op de batterijduur van de Apple Watch, en het bedrijf noemde op het podium een batterijduur van 18 uur, wat op haar website erg gedetailleerd wordt uitgelegd. Apple is goed in het niet te hoog inschatten van de batterijduur, en van wat ik in mijn demo kon zien leken de cijfers redelijk. Het horloge is ontworpen om je de informatie die je wilt hebben snel te geven, zowel met betrekking tot de manier waarop de informatie gepresenteerd wordt als hoe eenvoudig het is om ertussen te wisselen. Je zult er waarschijnlijk niet langdurig naar zitten kijken tenzij je probeert om al je e-mail te lezen of zo.

© PXimport

Het scherm van de Apple Watch is vrij indrukwekkend.

Bijvoorbeeld: Om je glances te zien moet je je arm optillen om je horloge te laten ontwaken naar de modus waarin je de klok kunt zien. Wacht even. Afhankelijk van de soort klok die je gebruikt kun je meteen al wat informatie op de wijzerplaat te zien krijgen, zoals je volgende kalenderafspraak, je voortgang op de stappenteller, of de temperatuur. Anders kun je door omhoog te swipen je glances te zien krijgen, en vervolgens kun je van de ene naar de andere swipen. Het duurt slechts een fractie van een seconde om op te nemen wat ze je willen vertellen: Boodschappen doen. Moeder SMS'en. Je team heeft gewonnen. Je afspraak is aan de andere kant van de stad. Je kunt maar beter vertrekken. Dit betekent dat slechts één swipe omhoog en een klein aantal swipes van rechts naar links je een heleboel informatie kunnen laten zien, en als je op één van de glances drukt krijg je een uitgebreidere versie te zien in de volledige notificatie of app. Notificaties kun je zien door op de wijzerplaat omlaag te swipen. Apple heeft erg haar best gedaan om een smartwatch met zoveel functies zo simpel te houden.

Maar niet alle functies konden echt getest worden in de demokamer van Apple. Het zal interessant zijn om te zien of het horloge een goede fitnesspartner is wanneer je de gekoppelde iPhone niet bij je hebt. De versnellingsmeter van het horloge kan je stappen tellen terwijl je rent, maar hij maakt gebruik van wiskunde om je afstand te extrapoleren. Als je een iPhone meeneemt wordt je hele route bijgehouden met de GPS van de iPhone. Het horloge heeft iPod shuffle achtige opslag om tijdens het rennen naar muziek te luisteren, zolang je een Bluetooth hoofdtelefoon hebt.

Waarom ik er eentje ga kopen

Het is opvallend dat de beste functies van de Apple Watch een probleem oplossen dat ik niet had voordat ik een iPhone had. Het probleem is: Ik kijk te veel naar mijn iPhone. Het lijkt gek om meer technologie tegen dat probleem aan te gooien, maar wat als de juiste balans van notificaties en glances er daadwerkelijk in slaagt om het signaal uit de ruis te zeven? Als het horloge het aantal keer dat ik mijn iPhone ontgrendel om zoiets simpels te doen als reageren op een SMS-bericht kan reduceren kan dat een groot verschil maken.

In een select aantal landen begint Apple op 10 april met het accepteren van voorbestellingen. De collectie Apple Watches zal in de Apple Store te zien zijn, zodat je ze kunt uitproberen als je in de buurt bent. De horloges worden op 24 april verzonden. Wanneer we er in Nederland mee aan de slag kunnen? Daar is op dit moment helaas nog niets over bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten