De 10 beste iPad-apps voor tuinieren

© PXimport

De 10 beste iPad-apps voor tuinieren

Geplaatst: 26 april 2015 - 05:07

Aangepast: 26 juli 2023 - 12:56

Evi Maquoi

Gedaan met die gure wind en lage temperaturen. Wij hebben al volop zomerkriebels. Het is het ideale tijdstip om naar buiten te trekken en aan de slag te gaan in de tuin. Wij schotelen je hier dan ook tien interessante iPad-apps voor die je helpen bij het tuinieren.

MijnTuin ****

Prijs: Gratis

Omvang: 13,9 MB

Het maakt niet uit of je een balkontuintje of een gigantisch gazon met bloemenborders hebt? Dankzij MijnTuin krijg je toegang tot een overzichtelijke encyclopedie met foto's en erg veel nuttige informatie zoals groeihoogte, plantensoorten en eisen op vlak van vochtigheid, bodem en licht. Via het tabblad Taken krijg je te zien wanneer het ideale tijdstip is om de plant te bemesten, snoeien, stekken of zaaien. Wil je een tuinkalender bijhouden of toegang krijgen tot het forum met bijna 60.000 geregistreerde gebruikers? Dan moet je eerst even een gratis account aanmaken.

Moestuinder ****

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 102 MB

Klein tuintje? Geen probleem. Je hebt helemaal geen grote serre nodig om van je eigen groenten te kunnen genieten. Deze app gaat over tuinieren op de 'square foot': in bakken van ongeveer één vierkante meter kun je in verschillende kleine vakken diverse groenten zaaien. Dankzij deze app bewaar je het overzicht. Je kunt aangeven wanneer je zaait en de app geeft vervolgens weer wanneer oogsten mogelijk is. Bovendien vind je heel veel nuttige informatie per gewas terug. Van zaaiperiode en standplaats tot aantal planten per vak en zaaidiepte. Handig!

 

© PXimport

Tuincentrum Borghuis ***

Prijs: Gratis

Omvang: 18 MB

Deze app is meer dan een commercieel verlengstuk van een tuincentrum uit de Twentse gemeente Deurningen. Naast de actuele folder en aanbiedingen vind je er immers een schat aan interessante tuinweetjes en informatie. Onder Tuintips vind je tips en trucs over onder andere grond- en meststoffen, plagen in de tuin en gewasbescherming, maar ook advies om tuinhout te plaatsen of je vijver te onderhouden. De Nieuws-sectie is ook een bezoekje waard omdat je veel inspiratie kunt halen uit de gevarieerde artikelen.

Yard and Garden Design Ideas ***

Prijs: Gratis

Omvang: 43 MB

Als je tuin een fikse make-over nodig heeft, kun je maar beter goed weten wat je precies wilt. Via deze app vind je tonnen inspiratie. De makers hebben naar eigen zeggen ruim 50.000 foto's in hun database gestopt. Je hoeft ze gelukkig niet allemaal te bekijken, je kunt filteren op basis van tientallen categorieën. Mooie foto's sla je met één tik op in je favorieten. Daarnaast kun je ook altijd de bron opvragen, de foto delen met vrienden of de afbeelding downloaden naar je filmrol. Enig minpuntje is de storende advertentiebanner onderaan.

PlantBrain ****

Prijs: € 0,99 (+ in-app-aankoop)

Omvang: 5,1 MB

Weet je niet goed welke planten je in jouw tuin moet zetten? In deze app van de Nederlandse tuinarchitecte Odette Blok zit een database van ruim 2.600 verschillende planten. Door de naam van een bepaalde plant in te voeren, krijg je een overzicht van alle eigenschappen te zien. Nog interessanter is dat je ook kunt zoeken met behulp van enkele slimme filters. Op die manier vind je bijvoorbeeld onmiddellijk welke winterharde planten met een maximumhoogte van 80 centimeter geschikt zijn in schaduwrijke tuinen. Zowel de tuinliefhebber als de professional vindt iets van zijn gading in deze app. Helaas is de informatie enkel in het Engels beschikbaar!

 

© PXimport

iScape Elite ***

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang: 7,7 MB

Maak één of meerdere foto's van je tuin en gebruik daarna de gigantische database om struiken, bomen, grassen, borders, fonteinen, verlichting, patio's, paden of houten afscheidingen te maken. Leef je uit als een echte tuinontwerper en maak gebruik van verschillende lagen. Sleep de planten en accessoires die jij mooi vindt naar je foto om je ideeën te visualiseren. Leuke, uitgebreide app. Laat je echter niet misleiden door de prijs: je kunt de app gratis downloaden, maar om 'm effectief te gebruiken moet je een week-, maand- of jaarabonnement afsluiten van minimaal vijf euro.

Terra Tuin ****

Prijs: € 10,99

Omvang: 692 MB

Terra Tuin is een Nederlandstalige database van duizenden planten van de hand van Liesbeth Pilon. Elke plant is voorzien van flink wat tekst en duidelijke, scherpe foto's. Handig is dat er ook veel informatie beschikbaar is over ziektes en plagen en wat je daar aan moet doen. Planten die in je eigen tuin staan, kun je met één tik toevoegen aan Mijn Tuin. Vervolgens krijg je via de Onderhoudskalender een overzicht van wat je maandelijks moet doen. Uitgebreide en interessante app, maar volgens ons toch net iets te duur.

 

© PXimport

Plantenzoeker **

Prijs: € 2,99

Omvang: 35,8 MB

Vind je de prijs van de vorige app te duur? Dan kun je ook overwegen om met deze plantenencyclopedie aan de slag te gaan. Ook hier vind je heel wat interessante weetjes en kun je planten zoeken op basis van filters. Het is wel jammer dat er behoorlijk wat planten zonder foto in de database staan. Is er toch een foto aanwezig? Dan staat er een storend watermerk bovenop. Goed als je snel wat moet opzoeken, maar wij geven de voorkeur aan andere apps.

Gazonwijzer ***

Prijs: Gratis

Omvang: 4,1 MB

Is het gras altijd groener bij de buren? Dankzij deze app maak je daar een einde aan. Gazonwijzer zit vol tips en trucs op het gebied van bemesting en onderhoud van je gazon. Wanneer moet je kalkkorrels strooien? En hoe zit het met verticuteren en met kale plekken, mos of onkruid? Met een tik en een veeg krijg je de oplossing voorgeschoteld. De app is van een fabrikant van meststoffen en dus een tikkeltje commercieel, maar de hapklare brokken informatie zijn duidelijk en goed onderverdeeld.

 

© PXimport

Dr. Panda's Moestuin *****

Prijs: € 2,99

Omvang: 82,1 MB

Wil je je groene vingers doorgeven aan je kinderen? In Dr. Panda's Moestuin leren kleuters op een speelse manier de verschillende soorten fruit, groenten en tuingereedschap kennen. Ploegen, zaaien, planten, water geven, oogsten ... het komt allemaal uitgebreid aan bod. De app is kleurrijk, interactief en intuïtief. Een andere troef is dat alle spellen uit de Dr. Panda-reeks volledig tekstloos en advertentievrij zijn. Wedden dat je zoon of dochter achteraf ook in de echte tuin wil helpen?

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten