Waarom merk je malware meestal niet op?

© CIDimport

Waarom merk je malware meestal niet op?

Geplaatst: 7 maart 2017 - 08:04

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:57

Redactie ID.nl

Wanneer je pc besmet is geraakt met malware merk je hier meestal weinig tot niks van. Wat dat betreft is er veel veranderd sinds de jaren dat virussen je hele systeem overhoopgooide. Maar waarom merken we tegenwoordig zo weinig meer, terwijl cybercrime groter is dan ooit?

Waarom merk je malware meestal niet op?-15747845

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.

De noodzaak van een back-up hebben velen een tijd geleden op de harde manier geleerd: een virus besmet je systeem en je kunt je hele schijf wissen. Dat je besmet was, dat was wel duidelijk. Tegenwoordig zijn de bedreigingen anders, maar de motieven van de makers van de malware zijn vergelijkbaar: geld. 

Hoe dan?

Door ongemerkt op je systeem te nestelen, kan de malware ongestoord blijven werken. Bijvoorbeeld om op de achtergrondgegevens te verzamelen en naar de malwaremakers terug te sturen. Denk aan browsegegevens of persoonsgegevens, maar ook aan creditcardinformatie of wachtwoorden. Sommige malware slaat pas toe wanneer je internetbankiert, door het verkeer tussen je browser en banksite te manipuleren kan er opeens geld worden gestolen. Gelukkig komt dit niet meer zo heel vaak voor omdat browsers en banken hard werken om dit tegen te gaan.

Malware kan er ook op gericht zijn om je systeem in een botnet op te nemen. Met een botnet kan bijvoorbeeld een ddos-aanval op sites of internetdiensten uitgevoerd worden. Zo’n botnet bestaat uit talloze apparaten, die in het geval van een aanval gezamenlijk het doelwit bestoken met meer internetverkeer dan de systemen aan kunnen. De crimineel is in controle en kan hiermee andere partijen chanteren (betalen of je site gaat plat), ddos-aanvallen als dienst aanbieden of zelfs aanvallen gebruiken om de beveiliging van internetdiensten te verzwakken om binnen te dringen. Het enige dat je er zelf van merkt is als je pc opeens ontzettend veel netwerkverkeer veroorzaakt.

Maar of het nou om een botnet gaat, of stiekem gegevens verzamelen: het is noodzakelijk om ongemerkt te blijven voor de gebruiker én virusscanner om het werk te kunnen blijven doen.

Ransomware

Er is echter een uitzondering, een malwarevorm die er wel op uit is om (vanouds) het systeem overhoop te halen: ransomware. Deze vorm van malware kent hetzelfde doel: geld verdienen. Maar in dit geval door je belangrijke bestanden in gijzeling te nemen. De ontsleutelcode om je bestanden terug te krijgen, die krijg je pas na betaling terug. 

Waarom merk je malware meestal niet op?-15757540

© CIDimport

Via de site nomoreransom.org vind je hulpmiddelen om je pc te ontdoen van ransomware.

Criminelen afkopen, dat is niet aan te raden. Altijd zorgen voor een actuele back-up én bescherming van een krachtige malwarescanner zoals die van Bitdefender voorkomt dat ransomware zijn slag kan slaan, en houdt je systeem vrij van de minder zichtbare vormen van malware.

"Bitdefender scoort traditioneel uitstekend op het vinden en verwijderen van malware. Bitdefender biedt gratis zes maanden extra aan bij hun bekroonde producten: Antivirus Plus, Total Security Multi-Device of Internet Security. “

Bekijk de actie hier!

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten