© PXimport

LibreOffice 3.5.3

Geplaatst: 23 mei 2012 - 10:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:16

Koen Vervloesem

Wilt u een tekstverwerker, rekenblad of presentatieprogramma uit de Microsoft-stal, dan betaalt u al snel meer dan 100 euro voor de goedkoopste versie. Voor huis-, tuin- en keukengebruik volstaan ondertussen echter ook de gratis alternatieven. LibreOffice 3.5 draait zijn hand voor heel wat taken niet om en is nu gebruiksvriendelijker.

De eerste versie van LibreOffice is ondertussen iets meer dan een jaar oud. LibreOffice 3.3 was vooral een overgangsversie na de afsplitsing van OpenOffice.org. Intussen zijn we al bij versie 3.5 van het kantoorpakket, dat zowel op Windows als Mac OS X als Linux werkt. De ontwikkelaars van LibreOffice hebben zich voor deze versie beziggehouden met het verwijderen van nutteloze codes, wat zo zijn effect heeft: LibreOffice 3.5 voelt vlotter aan.

Tekstverwerker

Naast het schrappen van codes zijn er gelukkig ook nieuwe functionaliteiten toegevoegd. In de tekstverwerker Writer gaat het invoegen van kop- en voetteksten vlotter: u hoeft niet meer te zoeken naar de juiste instellingen in het opmaakprofiel, maar kunt de header en footer rechtstreeks aanpassen door erop te klikken en te beginnen met typen. Er verschijnt een uitklapmenu waarin u de opmaak van de tekst kunt wijzigen. Er is ook voor het eerst standaard een grammaticacontrole ingebouwd, al werkt die jammer genoeg nog niet in het Nederlands. Wellicht komt dat nog. Voor schrijvers die zich aan een bepaalde woordlengte moeten houden, is het handig dat het venster 'Woorden tellen' het aantal woorden en tekens nu direct aanpast terwijl u typt. Als u automatisch een inhoudstabel laat genereren maakt Writer zelf hyperlinks aan naar de juiste plaatsen.

© PXimport

Kop- en voetteksten invoegen gaat veel eenvoudiger in LibreOffice 3.5.

Presentaties en rekenbladen

In het presentatieprogramma Impress en het tekenprogramma Draw kunt u nu Microsoft Visio-afbeeldingen importeren. Wanneer u een presentatie naar pdf exporteert, worden verborgen dia's standaard niet meer getoond. In het spreadsheetprogramma Calc kan de formulebalk nu meerdere regels hoog zijn, wat het invoeren van lange formules iets overzichtelijker maakt. Klik op het pijltje aan het einde van de formulebalk om deze uit te klappen. U kunt nu ook een onbeperkt aantal regels opstellen voor voorwaardelijke opmaak, zoals de achtergrondkleur van een vakje veranderen afhankelijk van de uitkomst van een formule. Ook het importeren van bestanden uit andere kantoorpakketten gaat sneller.

© PXimport

Lange formules hoeft u niet meer in een smalle formulebalk te proppen.

Updates

De extensiebeheerder is gebruiksvriendelijker geworden en laat onder andere toe om de extensies op hun bron te sorteren, zo kunt u gemakkelijker zien welke er bij LibreOffice geleverd zijn en welke u zelf geïnstalleerd hebt. Een andere verbetering is dat u voortaan een melding krijgt als er een nieuwe versie van LibreOffice beschikbaar is. U kunt zelf instellen hoe vaak er op een nieuwe versie gecontroleerd wordt. Na de melding kunt u de nieuwe versie onmiddellijk downloaden en installeren. Dat was tot nu toe wel anders. Wie nog een versie van LibreOffice vóór 3.4.5 heeft, moet deze versie eerst verwijderen voor versie 3.5 geïnstalleerd kan worden.

De Document Foundation waarschuwt wel voor mogelijke interoperabiliteitsproblemen. Sommige functies die voor het eerst in het Open Document Format van LibreOffice geïmplementeerd zijn, worden door Microsoft Office 2010 nog niet herkend.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

LibreOffice 3.5.3

Freeware

Taal Nederlands

Download Windows 202 MB; Mac 170 MB; Linux 148 MB

OS Windows 2000/XP/Vista/7; Linux; Mac OS X

Systeemeisen 700-MHz processor, 512 MB RAM, 1,5 GB harde schijf ruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Uitgebreide

functionaliteit

Gebruiksvriendelijker dan vorige versies

Minpunten

Mogelijke interoperabiliteitsproblemen met Microsoft Office 2010

Grammaticacontrole nog niet in het Nederlands

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten