Wat zijn de verschillen tussen Apple M1, M1 Pro en M1 Max?

© PXimport

Wat zijn de verschillen tussen Apple M1, M1 Pro en M1 Max?

Geplaatst: 5 november 2021 - 04:08

Aangepast: 19 december 2023 - 06:01

Wesley Akkerman

Apple biedt tegenwoordig drie eigen processors aan voor de iPad en Mac(Book)s. Maar wat zijn nou precies de verschillen? In dit artikel vergelijken we de M1, M1 Pro en M1 Max van het bedrijf uit Cupertino.

De drie processor hebben allemaal dezelfde basis. Ze gebruiken een energiezuinige ARM-structuur, zijn een system-on-a-chip (SoC) en zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van specifieke taken die gekoppeld zijn aan graphics en meachine learning. Daardoor zijn de chipsets ontzettend snel. Ook hebben ze alle drie zestien neural engine cores, die nodig zijn voor de machine learning en het verwerken van algoritmes. Bovendien zijn ze alle drie gemaakt volgens het 5nm-proces. 

 

© PXimport

De verschillen tussen de Apple M1-processors

De eerste chip is de M1-processor. Apple gebruikt die cpu in de MacBook Air, Mac Mini, MacBook Pro (13-inch), iMac (24-inch), iPad Pro (11-inch) en iPad Pro (12.9-inch). De processor verenigt het geheugen voor snellere prestaties. Daarnaast voegde Apple er een media encoder en decoder aan toe, is er een Thunderbolt 4-controller en beschikt die over de Secure Enclave. Dat is een aparte processor die je biometrische gegevens beheert, van Touch ID en Face ID. De processor heeft acht cpu- en acht gpu-kernen, ondersteunt tot 16 GB aan geheugen en heeft zestien miljard transistors.

De M1 Pro gaat een stapje verder waar de M1 eindigt. Die model heeft tien cpu- en zestien gpu-kernen en ondersteunt tot 32 GB aan gedeeld geheugen voor een nog hogere bandbreedte. Daarnaast ondersteunt de hardware tot twee externe displays en is er een ProRes-encoder en decoder. Dat is goed nieuws voor videobewerkers, die daardoor meer opties tot hun beschikking krijgen. Tot slot zijn er 33,7 miljard transistors. Op moment van schrijven tref je de Apple M1 Pro alleen aan in de nieuwste MacBook Pro-modellen, met een 14- of 16-inch scherm. In de toekomst komt de chipset mogelijk ook naar iPads, Mac-computers en andere Apple-apparaten.

Dan komen we aan bij de sterkste Apple-processor van dit moment: de M1 Max. Dit gevaarte verdubbelt de bandbreedte van de M1 Pro (en heeft 32 gpu-kernen) en verhoogt het maximale gedeelde geheugen tot 64 GB. Het aantal processorkernen blijft gelijk. De MacBook Pro met deze chipset aan boord ondersteunt tot vier externe displays en heeft voor de rest alles wat de andere versies van de processor ook aanbiedt. In totaal zijn er 57 miljard transistors aanwezig, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van de M1 Pro. Ook deze versie zit alleen nog in de nieuwe Pro’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten