© PXimport

Smartphone in het buitenland

Geplaatst: 19 september 2011 - 12:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Dennis Gandasoebrata

Als u voor werk of vakantie een smartphone, laptop of tablet meeneemt over de grens, is het belangrijk dat u zich optimaal voorbereidt en zorgt dat u niet te veel betaalt.

Over de mogelijkheden en kosten van bellen en internetten in het buitenland bestaat helaas nog veel onduidelijkheid. Wie kent ze niet: de verhalen over torenhoge rekeningen voor bel- en dataverkeer na afloop van een reis naar het buitenland. Feit is dat de situatie het afgelopen anderhalf jaar flink is veranderd, en in de meeste gevallen is verbeterd. Inmiddels hebt u verschillende mogelijkheden tot uw be­schikking om ook in het buitenland voor niet te veel geld gebruik te maken van uw smartphone, laptop en tablet.

1. Wifi-hotspots

Een van de gemakkelijkste manieren om in het buitenland gebruik te maken van internet, is via een draadloze hotspot. Hoewel de wifi-dekking vooral de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen, verschilt het aantal beschikbare draadloze toegangspunten nog aanzienlijk per land. Op Wi-Fi Alliance vindt u voor verschillende vakantiebestemmingen een overzicht van wifi-locaties. Dit overzicht is verre van compleet, maar biedt voor veel landen een goed uitgangspunt. U ziet onder meer in welke cafés of openbare ruimten draadloze internettoegang wordt aangeboden.

Zelf kunt u ook de nodige maatregelen nemen om snel een geschikte hotspot te vinden. U kunt een wifi-zoeker op uw telefoon installeren, zodat u snel ziet welke draadloze netwerken in uw omgeving beschikbaar zijn. Jiwire heeft voor iPhone, iPad en Android-telefoons een gratis app beschikbaar. Op het moment van schrijven beschikt de applicatie over een overzicht van wifi-locaties voor 144 landen, met in totaal ruim een half miljoen hotspots. Daarbij wordt aangegeven of de hotspot betaald of gratis is. Handig is bovendien dat de applicatie kan worden gebruikt zonder internetverbinding, de database wordt namelijk lokaal opgeslagen. U vindt Wi-Fi Finder via Apple voor iOS en Android Market voor Android.

Wegwerpwachtwoord

Hebt u Hotmail en bezoekt u een internetcafé of een andere ruimte met openbare computers om e-mail te controleren? U kunt bij Hotmail gebruikmaken van een code voor eenmalig gebruik. Met deze relatief onbekende optie kunt u een eenmalig 'wegwerpwachtwoord' gebruiken om uw inbox te openen. U verkleint hiermee het risico dat uw account wordt gekraakt (bijvoorbeeld doordat een keylogger op de computer is geïnstalleerd). De aanmeldcode wordt u telkens per sms toegestuurd.

Voor gebruik dient u de dienst te activeren (doe dit thuis alvast). Surf naar Live en meld u aan met uw Windows Live ID. Wordt niet direct de accoutinformatie getoond, klik dan rechtsboven op uw naam, en kies Accountservices. Klik in de sectie Wachtwoordherstelgegevens naast Mobiel nummer op Toevoegen en geef uw gegevens op. Log nu uit om te testen of alles werkt. Ga opnieuw naar Live en kies nu voor Aanmelden met een andere Windows Live ID. Kies hierna voor de - merkwaardig vertaalde - optie Een code van één regel aanvragen voor aanmelden. Klik op Vraag er hier een aan. De code wordt toegestuurd per sms. Vervolgens geeft u uw Windows Live ID op en typt u de code voor eenmalig gebruik in het juiste vak. Klik op Aanmelden en u bent ingelogd.

© PXimport

Met Hotmail kunt u gebruikmaken van een code voor eenmalig gebruik.

2. Sms

Het verzenden van sms-berichten in het buitenland kan - afhankelijk van de hoeveelheid - aardig wat geld kosten. Er zijn inmiddels alternatieven beschikbaar, die het ouderwetse sms'en overbodig maken. Vaak maken deze alternatieve diensten voor de verzending van de berichten gebruik van internet, waardoor de kosten ten opzichte van een sms lager uitvallen. Het afgelopen jaar is WhatsApp Messenger enorm in populariteit gestegen. U kunt hiermee gratis een groepschat opzetten en tekstberichten, video's, afbeeldingen en geluidsbestanden verzenden. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de berichtendienst alleen werkt met een internetverbinding, bijvoorbeeld via wifi of 3G. In het buitenland hebt u niet altijd een verbinding, en voor data-overdracht via een 3G-verbinding worden extra kosten gerekend.

WhatsApp is beschikbaar voor iPhone, BlackBerry, Android en Nokia. Op het moment van schrijven valt Windows Phone helaas nog buiten de boot: de kans is aanwezig dat de applicatie wel wordt geïntroduceerd bij 'Mango', de volgende grote update van Windows Phone.

© PXimport

WhatsApp is voor meerdere besturingssystemen beschikbaar. U communiceert via internet met andere WhatsApp-gebruikers.

3. Mobiele hotspot

Wilt u met meerdere computers gebruikmaken van internet, dan kunt u een compact draadloos netwerk creëren. Er zijn al een hoop smartphones in te stellen als draadloos toegangspunt. Andere apparaten met wifi-mogelijkheden, zoals uw laptop, kunnen vervolgens verbinding maken met uw hotspot. Deze functie op uw smartphone heet tethering. Er zijn wel een paar puntjes waar u rekening mee dient te houden. Het is het afhankelijk van uw telefoon en besturingssysteem of u tethering kunt gebruiken. Bij iPhones is het bijvoorbeeld afhankelijk van de internetprovider. Ga dit na voordat u op reis gaat, om nare verrassingen te voorkomen. Nog een punt om rekening mee te houden is dat ook het internet behoorlijk traag kan zijn, vooral wanneer u uw 3G-verbinding deelt met meerdere apparaten.

Heeft uw smartphone geen mogelijkheid tot tethering, dan kunt u een apparaat als de MiFi overwegen. Dit apparaatje van Nederlandse bodem doet in feite hetzelfde als uw smartphone met tethering. U plaatst een simkaart in het apparaat en hebt vervolgens een eigen netwerk tot uw beschikking. Hierop kunt u met meerdere computers inloggen. Bij stap 6, 'Lokale simkaart', leest u meer over de mogelijkheid om een (prepaid) simkaart van het lokale land aan te schaffen. Ook deze kaart kunt u in de MiFi gebruiken.

© PXimport

Gebruik uw eigen simkaart voor de connectiviteit.

4. Droam

Relatief nieuw is Droam, waarvan de makers zich vooral richten op West-Europa. Bij Droam krijgt u een mobiele hotspot en een simkaart van het land van bestemming te leen. De benodigdheden krijgt u uiterlijk een dag voor vertrek toegezonden. Elke dag mag er 50 MB worden verbruikt. Bij het bereiken van die limiet wordt de verbinding verbroken. Helaas gaat eventueel ongebruikt tegoed niet over naar de volgende reisdag. Voor Droam betaalt u de eerste dag een starttarief van 27,50 euro. Per dag betaalt u 3,50 euro voor 50 MB. Bij een vakantie langer dan tien dagen kunt u ook kiezen voor Droam1000, hierbij hebt u 1 GB. De tarieven hiervan gelden per week of maand, en zijn afhankelijk van de vakantiebestemming. De verbindingssnelheid via Droam is afhankelijk van het bezochte land. De theoretische maximum downloadsnelheid bedraagt 7,2 Mbit/s, terwijl de uploadsnelheid maximaal 5,6 Mbit/s bedraagt. Zodra u bent teruggekeerd, stuurt u de Droam binnen twee dagen retour naar de makers. Lees meer op Droam.

© PXimport

Bij Droam krijgt u de mobiele hotspot in bruikleen.

5. Apps

Maak op reis slim gebruik van apps om contact te houden met het thuisfront. Kijk voor een overzicht van leuke en handige vakantie-apps op pagina 38. Een populaire toepassing die voor de meeste smartphones beschikbaar is, is Skype. Helaas staan niet alle mobiele netwerken het bellen via Skype over een 3G-netwerk toe. Met andere woorden: Skype werkt dan alleen in combinatie met een wifi-netwerk. Erg onhandig, maar gelukkig zijn er slimme oplossingen. Bij stap 3, 'Mobiele hotspot', leest u hoe u het 3G-signaal gebruikt om een compact wifi-netwerk op te zetten. Vervolgens kunt u Skype gebruiken om alsnog een gesprek 'over wifi' op te zetten.

© PXimport

Soms wordt het gebruik van een applicatie over 3G door de provider tegengehouden. Met een persoonlijke wifi-hotspot kunt u de beperking vaak omzeilen.

Verantwoord internetten

Bent u in het buitenland, ga dan bewust om met uw internetgebruik. Ten opzichte van het thuisland is data nu eenmaal veel duurder. Beperk het gebruik van streamingdiensten (zoals YouTube en Spotify): deze verbruiken relatief veel data. In het volgende overzicht vindt u een indicatie van het dataverbruik van populaire diensten:

- YouTube: 130 MB per uur

- Skype: 50 tot 75 MB per uur

- Videochat: 90 MB per uur

- Uitzending Gemist: 210 MB per uur

- Mp3-muziek: 4,5 MB per nummer

- E-mail: 10 KB tot 150 KB per e-mail (afhankelijk van de opmaak)

- Webpagina: 200 KB tot 500 KB per pagina (afhankelijk van hoeveelheid afbeeldingen)

- Browsen: 15 MB per uur

Schermtoetsenbord

Ga bewust om met openbare computers! Zit u bijvoorbeeld in een internetcafé, dan kunt u bij het invoeren van aanmeldingsgegevens gebruikmaken van het schermtoetsenbord van Windows. Hierbij geeft u het wachtwoord niet op via het fysieke toetsenbord, waarmee u het risico verkleint dat uw gevoelige gegevens middels een 'keylogger' worden achterhaald. In Windows opent u het toetsenbord als volgt: open het menu Start en typ schermtoetsenbord in het zoekvak (bij een Engelstalig besturingssysteem typt u screen keyboard).

© PXimport

Gebruik het schermtoetsenbord voor het invoeren van privacygevoelige gegevens.

6. Lokale simkaart

Vaak loont het om in het land van bestemming een prepaid simkaart aan te schaffen. In veel landen kunt u een simkaart met data kopen. Neem naar de winkel een geldig legitimatiebewijs mee. Afhankelijk van het land, zal de aanschaf vlot of minder vlot verlopen. Zo wordt in Italië een 'codice fiscale' gevraagd (vergelijkbaar met een BurgerServiceNummer) en een woonadres in Italië, voordat een prepaidkaart kan worden geactiveerd. Laat u hierdoor niet tegenhouden: behulpzame winkelmedewerkers nemen vaak de moeite om een nummer in te vullen en genoegen te nemen met het adres van uw hotel of de adresgegevens van de winkel. Let hierbij wel op dat u gebruikmaakt van een telefoon die simlock-vrij is.

Vraag de winkelmedewerker ook op voorhand hoe u eventueel tegoed kunt opwaarderen en uw saldo opvraagt. In veel landen kan dit niet alleen telefonisch, maar ook per sms. Dat laatste is aanzienlijk eenvoudiger als u de buitenlandse taal niet vaardig bent en geen behoefte hebt om het voorgelezen tegoed te ontcijferen.

Het is verstandig om voor uw vertrek te controleren of een lokale simkaart de moeite waard is. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat u - zodra u een geschikte provider in een land hebt gevonden - in een ander land zonder meer hetzelfde voordeel behaalt bij dezelfde provider in een ander land. Zo rekent een provider als Simyo in Spanje op het moment van schrijven een prepaid datatarief van 3 eurocent per MB, terwijl dezelfde provider in Frankrijk tot 5 euro per MB rekent. Bovendien verandert de situatie van maand tot maand. Controleer de actuele tarieven vlak voor uw vertrek.

7. Windows Update

Neemt u uw laptop mee op reis? Normaliter is het erg prettig om automatisch updates van Windows te ontvangen. Maar liever niet tijdens het verblijf in het buitenland, waar u over het algemeen spaarzaam met data moet omgaan. Werk al uw programma's bij voordat u vertrekt, en schakel daarna tijdelijk Windows Update en andere automatische updates uit. Om Windows Update in Windows 7 uit te schakelen, opent u het menu Start en typt u Windows Update. Klik op Instellingen wijzigen en kies Naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren. Bevestig met een klik op OK. Bij thuiskomst schakelt u de automatische updates uiteraard weer in.

© PXimport

Schakel Windows Update uit om onnodig dataverkeer te verminderen.

8. Dataverbruik inzichtelijk

Houd uw dataverbruik in het oog, ook wanneer u gebruikmaakt van een service met datalimiet, zoals het elders besproken Droam. U kunt hiervoor een applicatie downloaden die het dataverbruik registreert. Extra voordeel hiervan is dat deze applicaties u vaak een waarschuwing kunnen geven zodra de limiet nadert. Voor iPhone en iPad kunt u gebruikmaken van Air Meter (1,59 euro). Air Meter maakt onderscheid tussen het verbruik over 3G en wifi. Handig is ook dat u eigen meters kunt maken, bijvoorbeeld een aparte meter voor thuisgebruik en een voor tijdens de vakantie. Voor Android-gebruikers is er onder andere de gratis applicatie Phone Usage. Na installatie wordt per dag, week en maand bijgehouden hoeveel data is verbruikt, hoeveel minuten u hebt gebeld, en hoeveel sms-berichten zijn verstuurd. U kunt de limieten van tevoren specificeren, waarna de applicatie laat zien wat er resteert. De eerste keer analyseert de applicatie meteen alle telefoongesprekken en sms-berichten en laat hiermee zien wat u de afgelopen twee maanden hebt verbruikt. Helaas geldt dit niet voor het dataverbruik: dit wordt gemeten nadat u de applicatie in gebruik hebt genomen.

Ook voor de computer zijn verschillende datameters beschikbaar. Een uitgebreid programma is BitMeter OS (gratis). Dit opensource­-programma maakt het verbruik inzichtelijk via de browser. Naast het verbruik ziet u onder meer met welke snelheid data wordt verstuurd en ontvangen, en kunt u onderscheid maken tussen downloads en uploads. Via de tab Alerts kunt u notificaties instellen. Een voortgangsbalk laat zien hoeveel data u nog kunt verbruiken. Op de tab Summary ziet u hoeveel data er binnen een bepaalde tijdsperiode is gedownload. De soft­ware is geschikt voor Windows, Linux en Mac OS X. U mag het gratis gebruiken.

© PXimport

Met Air Meter ziet u hoeveel data op de iPad of iPhone is verbruikt.

© PXimport

Phone Usage houdt het dataverbruik op Android-toestellen bij.

© PXimport

BitMeter OS: een datameter voor uw computer?

Uit de praktijk

Begin dit jaar deed de Europese Commissie onderzoek naar de meningen van consumenten rondom roaming. Uit het onderzoek lijkt dat 72 procent van de Europese reizigers in het buitenland belt. Over de roamingtarieven is slechts een klein deel van de ondervraagden te spreken: slechts 19 procent van de respondenten vindt dat er sprake is van redelijke roamingtarieven./box]

9. Roaming uitschakelen

Vooral in de begindagen van mobiel internet verschenen regelmatig ware rampverhalen, waarin gebruikers werden geconfronteerd met torenhoge rekeningen (oplopend tot honderden euro's) voor de kosten van mobiel internet in het buitenland. Sindsdien is de situatie gelukkig flink verbeterd, maar nog altijd worden gebruikers soms vervelend verrast door de factuur die bij thuiskomst op de deurmat ligt. Wees er daarom zeker van dat uw mobiel niet automatisch verbinding legt met datanetwerken in het buitenland. Roaming kunt u gelukkig relatief eenvoudig uitschakelen. Op de iPhone kiest u voor Instellingen / Algemeen / Netwerk. Zorg dat Data Roaming is ingesteld op Uit. Bij Windows Phone kiest u voor Settings / Cellular. Bij Data Roaming Opties kiest u voor Don't roam. Op Android-telefoons kiest u Instellingen / Draadloos & Netwerk en zorgt u vervolgens dat het vinkje bij Roaming uitstaat. Op Nokia's verschilt het per toestel. Oudere toestellen hebben de mogelijkheid helaas niet, op Symbian^3 is het mogelijk door naar Menu te gaan, en vervolgens naar Instellingen / Connectiviteit / Instellingen / Geg. Gebruik in buitenland. Selecteer daar de optie Altijd Vragen.

[box]

Regelgeving

De regelgeving rondom tarieven van bellen en internetten in het buitenland is flink aan verandering onderhevig. Volgens Europese regelgeving mogen providers voor dataroaming vanaf 1 juli 2012 maximaal 90 eurocent per megabyte rekenen. Het jaar daarop wordt de limiet verder verlaagd naar 70 eurocent. In 2014 tot slot zal een limiet van 50 cent gelden. Daarnaast is er sprake van een automatische kostenlimiet. Wanneer er voor meer dan 59,50 euro in een maand aan roamingkosten wordt gemaakt, wordt het verkeer geblokkeerd en krijgt u een melding per sms. Voorheen gebeurde dit alleen in de EU-landen, vanaf juli 2010 wordt deze waarschuwing wereldwijd verzonden. Als het verbruik 80% heeft bereikt, ontvangt u doorgaans al een waarschuwing. U kunt de blokkade handmatig opheffen om de verbinding te herstellen en meer data te verbruiken.

10. Bellen in en naar het buitenland

Verblijft u vaak in het buitenland en wilt u bereikbaar blijven voor het thuisfront? Uiteraard kunt u op uw Nederlandse mobiele telefoon worden gebeld, maar de kosten hiervan kunnen aardig oplopen (als u telefoongesprekken in het buitenland aanneemt, worden hiervoor ook kosten in rekening gebracht). Bij gebruik van een buitenlands (voor u op dat moment lokaal) nummer, betalen de bellers internationale telefoonkosten zodra ze u hierop proberen te bereiken. Een interessant alternatief is het gebruik van een VoIP-nummer. Ongeacht op welke locatie u zich bevindt, uw nummer blijft hetzelfde. Bij Optibel kunt u een VoIP-abonnement afsluiten, waarna u een VoIP-adapter in bruikleen krijgt. Eenmaal verbonden, meldt de terminal zich aan bij de server en komen ingaande gesprekken automatisch binnen op het toestel dat u met de VoIP-router hebt verbonden. U belt op deze manier via internet.

© PXimport

Met een VoIP-abonnement en VoIP-adapter kunt u goedkoop bellen vanuit en naar het buitenland.

11. Conclusie

Met een paar slimme ingrepen en de nodige voorbereiding zijn de kosten voor bellen en internetten in het buitenland prima in de hand te houden. Zo kunt u een oplossing als Droam om de kosten voor dataverkeer te beperken of een lokale simkaart inzetten. Voor alle situaties geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Hoewel er volop wordt gewerkt aan standaardisatie en het vereenvoudigen van tariefplannen, verschilt de situatie nog altijd sterk per land.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten