Slecht internet op je Mac? Dit moet je doen

Door: kenny-hemphill | 12 mei 2015 11:37

How To

Werkt de wifi van je Mac niet? Heb je wifi-problemen in Yosemite? Wil je wifi geen verbinding maken? Hier leggen we uit hoe je al je wifi-problemen kunt oplossen.

De meeste mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze een constante draadloze internetverbinding hebben, we zijn er zo aan gewend geraakt dat het er gewoon is wanneer we het nodig hebben. Tenzij je bijzonder veel pech hebt en geplaagd wordt door breedbandproblemen of in een afgelegen gebied woont, is snelle internettoegang zodat je audio en HD-video kunt streamen de norm. Lees ook: 3 grote gevaren van een onbeveiligd wifi-netwerk.

Het gaat zo zelden mis dat we er niet aan gewend zijn om dergelijke problemen op te lossen, en wanneer er iets fout gaat weten we dan ook vaak niet waar we moeten beginnen.

Er zijn gewoonlijk twee mogelijkheden; er is een probleem met je router of het netwerk van je breedbandaanbieder, of er is een probleem met je eigen wifi-netwerk. Je kunt de eerste mogelijkheid testen door het advies van je breedbandaanbieder te volgen. Hier gaan het hebben over het repareren van je lokale wifi-netwerk door middel van een weinig bekende tool die in OS X verstopt zit.

Wireless Diagnostics

Alt-klik op het Wifi-menu in de menubalk van de Finder op je Mac. Je krijgt een lijst met opties te zien. De eerste optie is Open Wireless Diagnostics.

Het eerste wat opvalt is een dialoogvenster waarin wordt uitgelegd dat Wireless Diagnostics naast het opsporen van problemen met je wifi-netwerk ook je netwerk kan controleren op 'periodieke connectiviteitsproblemen'. Je kunt bovendien een rapport op je Desktop plaatsen. Dit rapport wordt ook naar Apple verzonden met een aantal van je persoonlijke gegevens. Als je onderaan het venster op Continue klikt geef je toestemming om dat rapport en je persoonlijke gegevens naar Apple te sturen. Negeer het vooralsnog maar even.

Ga in plaats daarvan, als je Yosemite draait, naar de menubalk, klik op het Window-menu en selecteer Performance. Je kunt ook op Command-5 drukken. In Mavericks en Mountain Lion moet je Utilities in het Window-menu kiezen en het tabblad Performance aanklikken (het kan zijn dat je eerst Monitor Performance in het hoofddialoogvenster moet aanklikken).

De grafieken bijhouden

In het venster dat geopend wordt als je op Performance klikt, zie je één of meer grafieken staan, afhankelijk van welke versie van OS X je draait. In Yosemite zijn er drie: één met de overdrachtssnelheid, één met de signaalkwaliteit en één met de signaal- en ruisniveaus. Laat het venster een paar uur open staan en volg wat er gebeurt.

De bovenste grafiek geeft de overdrachtssnelheid van je wifi-netwerk aan in Mbps. Het niveau van de grafiek zal bepaald worden door je draadloze router en andere apparatuur die je erop hebt aangesloten. Het belangrijkste, als het gaat om het opsporen van problemen, is dat de snelheid redelijk consequent is. De eerste indicatie van een probleem met je netwerk is plotselinge dalingen in de overdrachtssnelheid, of een totale stilstand.

De onderste grafiek, met het label Signal, toont zowel de signaalsterkte als de opgemeten ruis. Beide worden weergegeven als dBM, ofwel decibel-milliwatts, een veelgebruikte eenheid voor de absolute sterkte van radiosignalen. Een betrouwbaar signaal moet een signaalsterkte tussen de -60 en -10dBm hebben en een ruisniveau onder de -75dBm. Hoe dichter de twee lijnen bij elkaar staan in de grafiek, hoe onbetrouwbaarder het signaal waarschijnlijk zal zijn.

De middelste grafiek, met het label Quality, toont de signaal-ruisverhouding op een tijdlijn. Idealiter zou het een redelijk rechte lijn moeten zijn met wat kleine pieken. Als je veel dalingen in de lijn opmerkt is de kans groot dat er iets met je wifi-signaal interfereert.

Oorzaken en oplossingen

Als je plotselinge toenames in ruis opmerkt, moet je eerst proberen te ontdekken wanneer en waarom deze toenames voorkomen. Gebeurt het bijvoorbeeld wanneer er een draadloze handset in gebruik is, of wanneer de magnetron aanstaat?

Als je merkt dat een bepaald apparaat met signalen op je wifi-netwerk interfereert, heb je een aantal opties. De eenvoudigste optie is om de router uit de buurt van het apparaat dat voor problemen zorgt te plaatsen, als dat lukt. Test verschillende locaties, waarbij je zowel de verticale als horizontale positie van de router varieert. Als de router externe antennes heeft, kun je soms de ruis verminderen door alleen de positie van de antennes te veranderen.

2.4 of 5GHz

Als dat niet haalbaar is, of als het niet helpt, en je router en Mac- en iOS-apparaten ondersteunen 5GHz, dan kun je ze forceren om het 5GHz-netwerk te gebruiken. 5GHz heeft een kleiner bereik dan 2.4GHz, maar er is minder sprake van interferentie omdat andere huishoudelijke apparaten geen gebruik maken van die frequentie. Je zult eerst op je router de 2.4GHz- en 5GHz-netwerken van elkaar moeten scheiden (kijk in de handleiding om te zien hoe dat moet). Zorg dat je ze verschillende namen geeft. Als je een AirPort Extreme of Time Capsule hebt, bevindt de optie zich op het tabblad Wireless van AirPort Utility. Klik op de knop Wireless Options onderaan het venster en klik op vakje naast 5GHz network name en geef het netwerk een andere naam.

Als je eenmaal de 2.4GHz- en 5GH- netwerken opgesplitst hebt, moet je je Mac- en iOS-apparaten vertellen dat ze met het 5GHz-netwerk verbinding moeten maken in plaats van het 2.4GHz-netwerk. In OS X ga je naar het Network Preferences-paneel in System Preferences en klik je op Wifi. Klik vervolgens op de knop Advanced en versleep het 5GHz-netwerk helemaal naar boven in de lijst. Op een iOS-apparaat druk je op Settings > Wifi, druk je op de i naast het 2.4GHz-netwerk en schakel je Auto-Join uit.

Je hebt nu je Mac- en iOS-apparaten laten weten dat ze het 5GHz-netwerk moeten gebruiken, waardoor er meer ruimte overblijft op de 2.4GHz-frequentie voor de apparaten die het nodig hebben.

Overweeg, als je je router niet kunt verplaatsen omdat hij vanwege je breedband- of kabelaansluiting een vaste plaats moet hebben, om een apart draadloos access point te kopen (stel het apparaat in op de Bridge modus als het een ingebouwde router heeft). Schakel het draadloze access point uit op je router en gebruik de powerline-adapters om de router en het aparte access point aan te sluiten. Dit zal je meer vrijheid bieden om het draadloze basisstation op een geschikte plek te zetten voor een maximaal bereik en minimale ruis.

Routerkanalen

Tot slot even iets over kanalen. Routers zijn goed in het automatisch selecteren van kanalen op basis van wat er in de buurt actief is. Maar als je de Scan-tool in het Windows-menu in Wireless Diagnostics opent en ziet dat je router op hetzelfde kanaal actief is als een andere router in de buurt, kun je dit handmatig veranderen. Kijk opnieuw in de handleiding van je router om te zien hoe dat moet. Verplaats hem echter niet zomaar naar het eerstvolgende beschikbare kanaal. De frequenties van kanalen overlappen, wat betekent dat narrowband vijf kanalen tegelijk gebruikt en wideband routers zeven. Dus als je handmatig kanalen gaat veranderen, zorg dan dat je minstens vijf of zeven kanalen van het huidige kanaal van je router verwijderd gaat zitten.

Houd terwijl je veranderingen aanbrengt de grafieken in Wireless Diagnostics in de gaten zodat je kunt zien welke aanpassingen de signaalkwaliteit significant doen veranderen.

0 Reactie(s) op: Slecht internet op je Mac? Dit moet je doen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.