Jailbreaken van je iPhone: hoe moet dat?

Sinds het verschijnen van de iPhone is 'jailbreaken' een modewoord dat onlosmakelijk met het toestel lijkt te zijn verbonden. Maar wat is het precies, waarom zou je het doen en waarom is Apple er zo op tegen? Na het lezen van dit artikel kun je zelf je iPhone jailbreaken, voorzien van software van derden en de simlock softwarematig verwijderen.

Apple raadt het jailbreaken van een iPhone in alle gevallen af. Sterker nog: sinds april 2009 is het officieel verboden door het bedrijf. Toch heeft Apple er nog niemand voor aangeklaagd, terwijl naar schatting ongeveer tien procent van alle toestellen die in omloop zijn, is aangepast. Lees meer hierover onderaan dit artikel.

Jailbreaken

Letterlijk betekent het Engelse woord jailbreaken 'uit de gevangenis breken'. In de praktijk wordt ermee bedoeld dat het bestandssysteem van de iPhone wordt opengebroken, waardoor het mogelijk is om software van derden te installeren. Daar behoren ook de gekraakte versies van bestaande software in de officiële App Store toe, net als software om de simlock softwarematig te verwijderen. Jailbreaken heeft een grote vlucht genomen, sinds enkele ontwikkelaars besloten geen behoefte te hebben aan de goedkeuring van Apple die nodig is om een applicatie in de officiële App Store op te laten nemen. Andere ontwikkelaars gebruiken de jailbreak-techniek omdat Apple hun programma of game om technische of verkooptechnische redenen zal weigeren. Zo zal Apple bijvoorbeeld nooit een programma toelaten dat de simlock van het toestel uitschakelt.

Bij een jailbreak wordt een aantal bestanden van het iPhone-besturingssysteem aangepast, nadat ze door de makers van de jailbreak in een herstelbestand voor iTunes zijn geplaatst. Vervolgens wordt de telefoon via iTunes 'hersteld' in een versie waarmee het mogelijk is om de definitieve jailbreak toe te passen, en waarbij ook software als Cydia en Icy wordt geïnstalleerd. Deze twee applicaties fungeren op dezelfde manier als de officiële App Store. Net als de App Store van Apple bevatten de alternatieve downloadwinkels vele duizenden applicaties, waarvan de meeste gewoon gratis zijn. In deze handleiding voor het jailbreaken van iPhone OS 3.1 is de stap van het apart uploaden van Cydia en Icy overbodig, want Cydia is in het herstelbestand dat wij beschrijven al geïntegreerd.

Wat krijg je ervoor terug?

Als je besluit je iPhone te jailbreaken, krijg je daar veel voor terug. Om te beginnen zijn dat de extra app-winkels Cydia en Icy. Beide downloadprogramma's zijn gebaseerd op zogenoemde 'repositories'. Dit zijn bibliotheken waarin per programmacategorie online is opgeslagen waar je precies de gewenste applicaties kunt downloaden. Wie wel eens met Linux heeft gewerkt, zal dit bekend in de oren klinken. Ook Linux maakt immers gebruik van repositories, waardoor je vrij eenvoudig nieuwe software kunt installeren, zonder dat je daarvoor op internet hoeft te zoeken. Typ in Cydia en Icy, bijvoorbeeld calendar of clock, en je krijgt allerlei kalender- en klokapplicaties te zien. Als je een groter aanbod wilt zien, kun je zelf ook repositories toevoegen.

Een aantal applicaties voegt functionaliteit toe die je met een originele iPhone niet hebt. Backgrounder is daar een voorbeeld van. Het programma maakt het mogelijk om programma's en games op de achtergrond te laten draaien. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld radio wilt luisteren of een groot bestand downloadt. Bent je vaak met een notebook onderweg? Dan is iPhonemodem wellicht handig. Dit gratis programma tovert de iPhone om in een draadloos modem, waardoor je bijvoorbeeld geen KPN-dongle meer nodig hebt. Let wel op: T-Mobile en andere telecomproviders staan eigenlijk niet toe om een telefoon te gebruiken als modem voor dataverkeer op een computer!

Herstelbestand.

Om je iPhone te jailbreaken, heb je om te beginnen een gehackt herstelbestand nodig. Dit bestand kun je vinden op is.gd/434wa. Op het moment van schrijven is versie 3.1 de laatste versie van het iPhone-OS. Mocht er tegen de tijd dat je dit leest een nieuwere versie zijn, dan zul je zelf even naar de juiste herstelbestanden moeten zoeken.

Voordat je het herstelbestand uploadt naar de iPhone, is het belangrijk dat je iTunes bijwerkt naar de laatste versie, en dat je een herstelkopie maakt van je huidige gegevens. Dit doe je door voor de optie Reservekopie te kiezen wanneer je in iTunes met de rechtermuisknop op de iPhone klikt. Ga er voor de zekerheid van uit dat er mogelijk contactgegevens kwijtraken. Maak daarom standaard een back-up met deze optie, voordat je besluit iets te updaten of te wijzigen.

Firmware

.

Nadat je een back-up hebt gemaakt van de iPhone en iTunes naar de laatste versie is bijgewerkt, kun je de aangepaste firmware uploaden. Ga in iTunes naar je iPhone en kies in het hoofdscherm voor Herstellen, terwijl je de Shift-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt. iTunes opent nu een scherm waarin je zelf naar de zojuist gedownloade firmware kunt bladeren. Kies dit bestand en iTunes gaat aan de slag om de iPhone te updaten. Je iPhone is nu voorzien van aangepaste 3.1-firmware, met Cydia om alternatieve software binnen te

kunnen halen.

Versies

Bij eerdere versies van het besturingssysteem dan OS 3.1 is het, na het installeren van een aangepast image-bestand, ook vaak nodig om Cydia en eventueel Icy apart toe te voegen. Bij softwareversie 3.0 kan dit met redsn0w onder Windows (http://redsn0w.com/) en met PwnageTool onder Mac OS X (http://is.gd/43pGB)

Jailbreak op een Mac

De zojuist beschreven methode voor het jailbreaken met Windows komt overeen met de methode die je met de Mac kunt toepassen, behalve waar het gaat om het herstellen in iTunes. In plaats van Shift + Herstellen gebruik je Cmd + Herstellen. Daarnaast heeft een Mac als voordeel dat je met ­PwnageTool zelf een aangepaste image van een 3.1-installatie kunt maken, zodat je eerder geïnstalleerde applicaties, sms-conversaties en contacten kunt behouden. Een handleiding voor het maken van een imagebestand met PwnageTool vind je op http://is.gd/43mLz .

Simlock verwijderen

Zodra je je iPhone hebt voorzien van een jailbreak kun je ook de simlock verwijderen, zodat je een simkaart van een alternatieve provider voor het apparaat kunt gebruiken. Bij iPhone OS 3.0 en 3.1 kun je dit doen met behulp van ultrasn0w. Ultrasn0w installeer je binnen Cydia door, onderaan, naar Manage te gaan. Kies Sources en dan rechtsboven voor Edit / Add. Vervolgens voeg je repo666.ultrasn0w.com toe en druk je op Add Source. Zodra de bibliotheek is toegevoegd, kies je voor Return to Cydia. Kies opnieuw voor Manage en dan voor Sources. Nu staat repo666.ultrasn0w.com als extra bibliotheek aangegeven. Klik erop om het pakket ultrasn0w te installeren en zet de telefoon vervolgens uit. Als je nu een andere simkaart in het toestel schuift en het apparaat vervolgens inschakelt, kun je gebruikmaken van een ander netwerk. Kijk voor een stap-voor-stap instructie op is.gd/43lHL . Een waarschuwing is overigens op zijn plaats: als je besluit de iPhone weer te updaten, zal de telefoon niet simlockvrij blijven. Je hebt dan een simkaart van T-Mobile nodig om de telefoon te jailbreaken en wederom een software-unlock te installeren.

Spijt

.

Mocht je iPhone in gejailbreakte staat om de een of andere reden niet bevallen, dan heb je altijd de mogelijkheid om terug te gaan naar het originele besturingssysteem. De eerste mogelijkheid daartoe is door de iPhone via iTunes te updaten naar een nieuwere versie. Dit doe je door de iPhone te selecteren binnen iTunes en te kiezen voor Bijwerken. De nieuwe versie zal de gehackte jailbreak verwijderen en de originele update installeren. Als er geen nieuwere versie voorhanden is, dan kun je de iPhone herstellen naar een eerdere versie. Ga hiervoor ook naar iTunes, selecteer de iPhone met de linkermuisknop en kies Herstellen. Het programma vraagt nu of je een reservekopie wilt maken. Als je dit wilt doen, worden de instellingen en je sms'jes en contactinformatie meegenomen. Na enkele minuten is je telefoon weer teruggekeerd naar de oorspronkelijke staat.

De iPhone pimpen

Een van de meest gebruikte mogelijkheden die een gejailbreakte iPhone biedt, is het veranderen van icoontjes, achtergronden en ringtones. Deze kun je met behulp van het Cydia-programma Winterboard instellen. Om Winterboard te installeren, ga je na een jailbreak naar Cydia (het bruine icoontje), waar je onderin kiest voor Search. Typ in het zoekvenster Winterboard en download de applicatie. Vervolgens start de ­iPhone zichzelf opnieuw op en kun je Winterboard activeren door op het blauwe icoontje met de twee sneeuwvlokjes te drukken. In Winterboard kun je per aan te passen onderdeel aangeven of je het wilt activeren of niet. Wil je een complete make-over? Kies dan voor een thema binnen Cydia. Zoeken op theme levert veel verschillende resultaten op. Naast Winterboard-thema's kun je ook Summerboard-thema's gebruiken. Deze waren oorspronkelijk bedoeld voor 2.x-versies van het iPhone-OS, maar ze werken ook prima met de 3.x-versies. Toevoegingen voor Winterboard komen automatisch in de applicatie te staan. Na het aanklikken ervan en het herstarten van de telefoon wordt de gewenste wallpaper of het gekozen thema weergegeven.

Jailbreaken van je iPhone: hoe moet dat?-15082296

© CIDimport

Waarschuwing!

Apple raadt het jailbreaken van een iPhone in alle gevallen af. Sterker nog: sinds april 2009 is het officieel verboden door het bedrijf. Toch heeft Apple er nog niemand voor aangeklaagd, terwijl naar schatting ongeveer tien procent van alle toestellen die in omloop zijn, is aangepast. Het is belangrijk om te weten dat je, mocht het jailbreaken onverhoopt misgaan, altijd kunt terugkeren naar een eerdere herstelkopie van het OS. Jailbreaken kan een iPhone dus niet stukmaken. Wel moet je rekening houden met de waarschuwing van Apple dat aanpassingen die tijdens een jailbreak worden uitgevoerd, het in een later stadium onmogelijk maken om een upgrade naar een nieuwe OS-versie te installeren. Ook verlies je de garantie op het toestel en is het bedrijf niet langer verantwoordelijk voor een vlekkeloze werking. Bovendien waarschuwt de fabrikant voor een kortere accutijd, al blijken gebruikers daar in de praktijk nauwelijks of geen last van te hebben. Op internet zijn de nodige horrorverhalen te vinden over een 'gebrickte' iPhone, waarmee wordt bedoeld dat het toestel nergens meer op reageert. Als je de 'officiële' handleidingen voor het jailbreaken plus de nieuwste bestanden gebruikt, is de kans dat het misgaat echter nihil.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten