De eerste trucs voor Foto's voor OS X

Door: glenn-fleishman | 26 mei 2015 14:07

How To

Foto's voor Yosemite is eindelijk uit! En dat is echt "eindelijk" als je bedenkt hoe lang we hebben zitten worstelen met de beperkingen van iPhoto in OS X en Apple's vroege aankondiging van een vervanging. Foto's voor OS X heeft veel voordelen, vooral wat betreft de snelheid.

Maar het is ook een herschrijving van onze foto-ervaring op de Mac en een aantal onderdelen ontbreken (waarvan sommige blijvend), zijn verplaatst of werken niet. Hier beantwoord ik een aantal vroege vragen over Foto's. Lees ook: Vijf camera-apps die meer uit je iPhone halen.

Bibliotheken samenvoegen

Meerdere mensen vroegen zich af hoe ze met meerdere bestaande iPhoto bibliotheken om moeten gaan. Moet je ze één voor één in de nieuwe Foto's voor Mac importeren? En welke wordt dan de standaard System Photo Library?

Net als iPhoto kan Foto's slechts één bibliotheek tegelijk laden en het kan alleen bibliotheken naar zijn eigen formaat converteren. Je kunt een niet standaard bibliotheek van iPhoto in Foto's importeren door de Option-toets ingedrukt te houden en Foto's te openen. Je kunt dan elke iPhoto-bibliotheek selecteren die je al geconverteerd hebt (het origineel of de geconverteerde versie), of klik op Other Library om een andere bibliotheek te vinden.

(Als Foto's blijft hangen tijdens het importeren, raad ik aan om eerst de iPhoto bibliotheek te herbouwen. Open iPhoto en houd de Option toets ingedrukt om een bibliotheek te selecteren, maar houd daarna Command en Option ingedrukt terwijl je op Choose klikt. Er wordt gevraagd of je de bibliotheek wilt repareren. Kies de laatste optie, Rebuild Database. Dit kan even duren.)

Met Foto's kun je kiezen uit iPhoto-bibliotheken om te converteren en native bibliotheken van Foto's.

iPhoto en Foto's hebben geen tool om bibliotheken samen te voegen en je kunt alleen maar foto's en mappen met foto's vanuit Foto's importeren. Je kunt een aantal verschillende routes kiezen, maar wat je ook kiest, je zult altijd iets kwijtraken.

Het probleem met exporteren is dat iPhoto erg slechts is voor het exporteren van data. Er worden een heleboel dingen niet meegenomen, zodat je de foto's exporteert maar niet veel van het harde werk dat je erin gestopt hebt.

Het is dan ook mogelijk dat je metadata, locatie tags en bewerkingen verliest. Als je Aperture hebt, kun je meerdere iPhoto-bibliotheken importeren in het formaat van Aperture en vervolgens deze Aperture bibliotheek in Foto's importeren.

Vanuit iPhoto kun je afbeeldingen exporteren in hun originele, onbewerkte vorm of in de "huidige" vorm, zoals ze er momenteel uitzien, inclusief bewerkingen in de bibliotheek.

1. Selecteer een aantal foto's of alles.

2. Kies Export.

3. Kies vanuit het Export dialoogvenster, Current of Original in het Kind pop-up menu en klik op Export.

4. Kies een bestemming en klik op OK.

5. Sleep de geëxporteerde foto's naar de Foto's-bibliotheek of gebruik File > Import om ze te selecteren en te importeren.

Herhaal dit voor elke bibliotheek.

Je kunt onbewerkte of bewerkte foto's uit een iPhoto-bibliotheek exporteren.

Of je kunt vanuit Foto's exporteren:

1. Houd de Option toets ingedrukt terwijl je Foto's opent en selecteer een iPhoto bibliotheek die je met een andere bibliotheek wilt samenvoegen.

2. Kies na afloop van de conversie View > Albums en dubbelklik op All Photos.

3. Kies Edit > Select All.

4. Ofwel:

- Kies File > Export Unmodified Originals en klik op Export. Alle veranderingen die binnen Foto's zijn aangebracht of vanuit iPhoto zijn geïmporteerd worden uitgesloten.

- Kies File > Export [number] Photos, kies een formaat en klik op het driehoekje. Selecteer Full Size in het Size menu. Op deze manier worden de foto's in hun huidige staat opgeslagen, maar helaas worden ze allemaal als TIFF, PNG of JPEG geëxporteerd in plaats van hun oorspronkelijke bestandsformaat.

5. Kies een bestemming.

6. Sluit Foto's en open het opnieuw met de bibliotheek die je wilt samenvoegen.

7. Sleep de geëxporteerde foto's naar de Foto's-bibliotheek of gebruik File > Import om ze te selecteren en te importeren.

Als je er 29,95 dollar aan uit wilt geven, is er een andere mogelijkheid: het hulpprogramma iPhoto Library Manager van Fat Cat Software. Hiermee kun je onder andere iPhoto-bibliotheken samenvoegen. Met de trialversie kun je zien hoe een dergelijke samenvoeging eruit komt te zien.

iPhoto Library Manager kan meerdere bibliotheken samenvoegen en duplicaten verwijderen met aanpasbare opties.

Het werkt niet met Foto's-bibliotheken, maar het bedrijf heeft onlangs aangekondigd dat het een versie die alleen voor Foto's bedoeld is uit gaat brengen, met de naam PowerPhotos. Deze zal zonder extra kosten meegeleverd worden met iPhoto Library Manager of je kunt de software los kopen voor 19,95 dollar.

Consolidate is geen samenvoeger

De Consolidate-optie werkt los van Import en maakt het niet mogelijk om meerdere bibliotheken te "consolideren". In iPhoto en Foto's kun je je originelen in mappen opslaan en de app alleen veranderingen en metadata laten bijhouden. Maar deze afbeeldingen kunnen niet in iCloud Photo Library worden meegenomen en als je ze buiten de Foto's-bibliotheek opslaat is de bibliotheek ook minder portable.

Kies één of meer afbeeldingen (maximaal de hele bibliotheek) en kies File > Consolidate. Tijdens het testen van de releaseversie vroeg Foto's eerst toestemming om een map buiten de bibliotheek te benaderen. Ik heb toestemming gegeven en na wat nadenken crashte de applicatie telkens wanneer ik dit probeerde. Ik neem aan dat er een probleem met mijn bibliotheek is of Apple moet dit in een volgende release repareren.

Foto's vraagt toestemming om locaties buiten zijn bibliotheek te benaderen om alle afbeeldingen in de bibliotheek te consolideren.

De pauze die ververst

Even een snelle opmerking over iCloud Photo Library. Verschillende mensen hebben melding gemaakt van problemen met het uploaden naar iCloud en ik heb dit zelf ook meegemaakt. Het heeft te maken met je breedbandverbinding en een gebrek aan zichtbare feedback in Foto's.

Apple heeft geen remming ingebouwd in de upload of synchronisatie operaties. Dus als je gigabytes aan bestanden hebt om te uploaden, zal je volledige lijn gebruikt worden. Dus het is een goed idee om bij te houden hoeveel er geüpload wordt als je moet bijbetalen als je een bepaalde datalimiet overschrijdt.

Op mijn tests afgaand lijkt het erop dat Foto's bestanden downloadt die al in je iCloud Photo Library staan en op de achtergrond andere synchronisatie operaties uitvoert voordat er nieuwe bestanden uit het lokale Foto's-cache geüpload worden. Je kunt echter in Preferences op de iCloud-knop klikken en vervolgens op Pause for One Day om je breedband wat rust te geven. Voordat de dag om is, kun je altijd op Resume klikken om weer verder te gaan.

Ik gebruik deze strategie om te uploaden terwijl ik aan het slapen ben, nadat het overdag tijden aan mijn breedband heeft zitten knagen zonder dat er enige beweging op de voortgangsbalk te zien was. Ik zal later over deze methode rapporteren.

Met Foto's kun je iCloud Photo Library uploads een dag lang pauzeren.

0 Reactie(s) op: De eerste trucs voor Foto's voor OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.