Maak je foto's mooier in Foto's voor OS X

Vele jaren geleden werkte ik in een kantoor en een veelgemaakte grap was dat een bepaald programma een Make Better-knop nodig had. Heel grappig - totdat software zoals de Foto's-app in OS X een Enhance-knop kreeg, die vaak dingen letterlijk beter maakt.

Met behulp van een redelijk geavanceerde analyse van een afbeelding, kon één enkele klik de tinten van een afbeelding hervormen om er een voller getinte versie van zichzelf van te maken. Lees ook: Apple's nieuwe foto-app heet Foto's.

Maar "beter" is vaak niet goed genoeg en als je bereid bent om je handen uit je mouwen te steken, heeft de nieuwe Foto's-app veel verfijndere en eenvoudiger te gebruiken tools dan iPhoto. Ze zijn in vergelijking ook vrij snel om te bekijken en toe te passen.

Als je iCloud Photo Library hebt ingeschakeld, worden alle bewerkingen die je doet met andere Foto's-bibliotheken gesynchroniseerd, inclusief die in iOS. Op de Mac worden de originele versie en toegepaste bewerkingen gesynchroniseerd, zodat je veranderingen kunt herzien. In iOS worden het origineel en een gewijzigde versie gesynchroniseerd, maar je kunt de wijzigingen niet aanpassen.

Om te beginnen

Waarom zou je een afbeelding überhaupt bewerken? Meestal om een probleem op te lossen:

- De randen van het toonbereik. De hoogtepunten (de lichtste gebieden) lijken uitgewassen of helemaal wit zonder bereik. Of het schaduwdetail (de donkerste gebieden) is te donker waardoor je moeilijk kunt zien wat er wordt afgebeeld.

- De witbalans. De afbeelding heeft een verkeerd kleurcontrast.

- Ruis of onscherpte. De foto is bij weinig licht genomen en zit vol ruis of heeft weinig definitie.

- Globale troebelheid waarbij de tinten zonder goede differentiatie in het midden zijn opgehoopt.

- Een gebrek aan fraaiheid, waarbij een foto uit het scherm lijkt te springen.

Tools

Foto's biedt overlappende tools die met elk van deze problemen helpen. Dubbelklik op een foto in de app totdat deze in volledig formaat wordt weergegeven. Klik vervolgens op de Edit-knop rechts bovenaan in het Foto's venster. (Als je iCloud Photo Library gebruikt en de voorkeursinstelling op optimaliseren hebt ingesteld, zal Foto's de afbeelding downloaden om te bewerken als deze nog niet in de volledige resolutie op je Mac is opgeslagen.)

© PXimport

De Edit-weergave in Foto's biedt toegang tot aanpassingstools.

Tip: Om bij het bewerken de beste resultaten te krijgen, moet je met je camera in de RAW-modus fotograferen. RAW is geen enkelvoudig formaat, maar een manier voor camerafabrikanten om onaangepaste fotodata op te slaan die meer informatie bevat dan een JPEG of ander formaat dat in de software van de camera gemaakt wordt. Dit bewaart meer tonale informatie. Elke camera die RAW ondersteunt heeft een verschillende manier om het in te schakelen en de bestanden zijn veel groter dan een equivalente JPEG, dus raadpleeg de handleiding.

In de Edit-weergave wordt de witte achtergrond donker en staat er rechts een extra rij met bewerkingsopties: Enhance, Rotate, Crop, Filters, Adjust en Retouch. Er verschijnt een Red-Eye-optie wanneer Foto's denkt dat je met gezichten aan het werken bent, maar je kunt er in het View-menu voor kiezen om deze optie altijd weer te geven. In dit artikel bespreek ik alleen de optie Adjust.

Adjust

Als je op Adjust klikt, krijg je slechts een deel van alle beschikbare bedieningen te zien. Als je op de blauwe Add-knop bovenaan klikt, kun je de opties één voor een laten weergeven of verbergen. Kies zodra je de juiste combinatie gevonden hebt Add > Save as Default. Dan wordt dit je set met aanpassingsknoppen die automatisch wordt weergegeven. Mijn standaard set bevat alles behalve Vignette en Black & White, omdat ik deze niet regelmatig gebruik en ze kan laten weergeven wanneer ik ze nodig heb.

Er is wel een lastig onderdeel: wanneer je een item uit de lijst selecteert, wordt het door Foto's toegepast. Dus als je Vignette selecteert komt er ineens een zachte doezelrand om je hele afbeelding heen te staan. Klik op het blauwe vinkje naast het Vignette item om het uit te schakelen.

Elk item verschijnt aanvankelijk in zijn "uitgevouwen" vorm met een schuifbalk die een numeriek display of een reeks afbeeldingsvariaties weergeeft, behalve White Balance en Levels. Als je de cursor over een item beweegt verschijnt er een Auto-knop. Als je daarop klikt, past Foto's zijn beste algoritmische aanpassingen toe.

Maar elke aanpassing - behalve Definition, Noise Reduction en Levels - verbergt ook meer detail. Beweeg de cursor opnieuw over de naam van de aanpassing en er verschijnt een omlaag wijzend pijltje. Als je daarop klikt krijg je gedetailleerdere instellingen te zien.

Aanpassingen maken

© PXimport

Met het Adjust-paneel van Foto's kun je het toonbereik van een afbeelding aanpassen.

Voor de meeste foto's van mensen en landschappen is het doel van fotobewerking om iets dichter bij de realiteit te brengen door het toonbereik, de kleur en helderheid overeen te laten komen met hetgene dat je zag; om de foto te verbeteren door details naar voren te halen die eigenhandig misschien onzichtbaar waren of niet voldoende benadrukt werden; of om de afbeeldingsdata te stileren om een bepaald aspect naar voren te halen of een bepaalde sfeer te creëren.

Misschien associeer je bewerkingen alleen met de eerste twee items uit die lijst en denk je om het laatste te doen eerder aan Effects. Hoewel sommige effecten een algoritme of masker gebruiken om een behandeling toe te passen, zijn andere in wezen een reeks aanpassingen die gezamenlijk worden toegepast.

Laten we beginnen met de eerste twee gevallen, waarin een afbeelding realistisch blijft. Het doel is niet om een egale tonaliteit te hebben van wit via hoogtepunten, middentonen en schaduwen naar zwart. In plaats daarvan wil je een verdeling krijgen waarmee je overal details kunt zien zonder dat het onnatuurlijk wordt. (High Dynamic Range of HDR afbeeldingen zien er soms bovennatuurlijk uit omdat ze over het hele bereik zoveel tonale variatie kunnen behouden.)

Lichtcorrectie

Licht is de allerbelangrijkste correctie die je kunt maken en deze wordt vaak gecombineerd met Sharpen, Definition en Noise Reduction om een gebalanceerder en scherper beeld te produceren. White Balance is vaak minder van belang omdat de automatische witbalans van veel camera's de beste match biedt. De Auto optie in Foto's lijkt gevallen waarin dat niet zo is te behandelen, zoals bijvoorbeeld wanneer een foto binnen genomen is maar de camera is ingesteld op zonlicht.

Als je de schuifknop bij de algemene Light-visualisatie heen en weer sleept, kun je (soms met enige vertraging) zien hoe verschillende aspecten van de afbeelding tegelijk veranderen. Klik nu op het omlaag wijzende pijltje rechts van het label om zes aparte schuifbalken tevoorschijn te halen: Exposure, Highlights, Shadows, Brightness, Contrast en Black Point.

Als je de algemene Light-schuifbalk versleept, wordt elk van deze zes instellingen aangepast op basis van een algoritme dat tonen opnieuw balanceert. Je kunt deze veranderingen ook bekijken in de Histogram-weergave bovenaan, die de kleurdistributie weergeeft (als rood, groen en blauw) en het algehele tonale bereik (als grijs) van donker aan de linkerkant naar licht aan de rechterkant. Het histogram laat het kleurpercentage zien bij elke tonale waarde op de schaal.

De meeste foto's zijn ofwel te licht of te donker, maar dat is met Brightness en Exposure alleen niet op te lossen. Het zijn allebei grove instrumenten - Exposure verplaatst alle tonen in een afbeelding in de richting van het helderste punt, of wit; Brightness maakt vooral de donkerste tonen lichter. Beide tools kunnen ervoor zorgen dat de lichtste delen van een foto er uitgewassen uit komen te zien, waardoor er detail verloren gaat. Het is beter om Exposure te gebruiken in plaats van Brightness en voorzichtig te werk te gaan door de schuifknop slechts een klein stukje omhoog of omlaag te bewegen.

Contrast

Contrast is een lineaire aanpassing die de distributie van tonen in het midden verhoogt of verlaagt. Als je Contrast omlaag haalt spreiden de tonen zich uit en wordt de foto valer. Haal je Contrast omlaag, dan bewegen ze naar de twee uiteinden en komt de afbeelding er schril uit te zien.

Het is vaak zo dat je Highlights met rust moet laten als je Exposure moet laten toenemen, aangezien Exposure de lichtste waarden al omhooggeduwd heeft. Als je onder het nulpunt terechtkomt met Highlights krijg je wat detail en bereik terug. Je kunt ook de Shadows-schuifknop boven het nulpunt laten uitkomen om details die in de donkere delen verborgen zitten naar voren te halen. Maar als je te ver gaat, krijg je ongewenste details en cameraruis te zien. Cameraruis komt namelijk veel voor in de donkerste gebieden.

Met Black Point kun je een afkappunt instellen voor het donkerste gedeelte van een afbeelding. Beweeg de knop naar links om de middentonen grijzer te maken; beweeg hem naar rechts om de middentonen zwarter te maken.

© PXimport

De afbeelding voorafgaand aan de bewerkingen in Foto's.

© PXimport

De afbeelding na afloop van de bewerkingen in Foto's.

Verscherpen

De Sharpen, Definition en Noise Reduction commando's werken zoals je zou verwachten. Sharpen verhoogt het contrast tussen aangrenzende pixels die al een beetje verschillend van toon zijn, zoiets als het verschil tussen een ondiepe put en de rand van een klif. Definition vermindert de vaalheid of het gevoel van een "waas" over de hele afbeelding. Noise Reduction verzacht patronen die typisch artefacten van de grenzen van camerasensoren zijn - aangrenzende pixels die radicaal verschillen qua kleur of toon.

De meeste afbeeldingen hebben baat bij wat verscherping, omdat onze ogen geweldig goed randen tussen verschillende tonen kunnen onderscheiden; als je dit benadrukt lijkt een afbeelding "echter". Wazige foto's kunnen daar ook van profiteren, maar dit werkt meestal beter met natuurfoto's dan met foto's van mensen of objecten. Het verminderen van ruis in een afbeelding die spikkeltjes in de donkere of lichte gebieden bevat kan de kunstmatigheid ervan ook verminderen, maar als je te ver gaat kun je in een griezelig glad dal terechtkomen.

Nog één laatste tip: als je een optimale aanpassing voor een bepaalde foto gevonden hebt en vergelijkbare foto's wilt verbeteren, kun je voor de bewerkte foto Image > Copy Adjustments kiezen (of op Command-Shift-C drukken). Deze gekopieerde aanpassingen kun je vervolgens op een andere foto toepassen door Image > Paste Adjustments te kiezen of op Command-Shift-V te drukken.

Belonend

Foto's beloont experimenteren. iPhoto had een aantal dezelfde opties - maar niet alles - en ze boden niet dezelfde feedback en interactie als in Foto's. Nadat ik Foto's een paar weken gebruikt had begon ik al veel effectievere aanpassingen te maken in het programma, hoewel Adobe Lightroom de gouden standaard blijft voor extreem nauwkeurige controle.

Als je merkt dat je een fout gemaakt hebt, heeft Foto's een zeer diep Undo-niveau. Ik heb de limiet niet kunnen bereiken, als er überhaupt een is. Alle aanpassingen zijn ook omkeerbaar door middel van schuifknoppen of je kunt op de Reset Adjustments-knop klikken om terug te gaan naar het origineel. Zelfs wanneer je op Done geklikt hebt zit je niet aan je wijzigingen vast: je kunt altijd weer op Edit klikken om veranderingen ongedaan te maken of aan te passen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten