9 handige OS X El Capitan functies die je nog niet kent

Door: jelle-peterse | 01 oktober 2015 13:35

How To

Mac OS X El Capitan brengt handige nieuwe functies naar je Mac. Maar ken jij ze allemaal al?

We hebben op MacWorld de belangrijkste nieuwe functies in El Capitan al besproken, maar deze onbekende functies laten je wellicht nog productiever werken met je Mac. Lees ook: 7 handige iOS 9 functies die je nog niet kent.

PDFs, linkjes en kaarten aan Notities toevoegen

Notities kan nu PDF's, linkjes en kaarten verwerken en toevoegen aan je tekst. Om een kaart aan Notities toe te voegen, klik je op het Deel-icoon en kies je voor Notities. Dit werkt hetzelfde bij PDF's en linkjes. Als je de Deelknop gevonden hebt, kun je deze ook toevoegen.

Bijlages tonen in Notities

Je kunt nu ook alle bijlages zien in Notities. Klik hiervoor boven in Notities op het icoontje met vier kleine vierkantjes erin. Nu open je een handig overzicht van al je bijlages in Notities.

Vegen om een email te verwijderen, en meer

Net als in iOS kun je nu vegen om een email te verwijderen. Veeg naar links om de email te verwijderen, en naar rechts om hem als ongelezen te markeren. Ook laat Mail je nu meerdere nieuwe email tegelijk maken in verschillende tabbladen, en kun je een nieuwe email minimaliseren (net als in iOS).

Toon/verberg de menubalk automatisch.

Verberg de menubalk

Je kon altijd al het Dock onderin het scherm automatisch laten verdwijnen, en dat kan nu ook met de menubalk. Open Instellingen en ga naar Algemeen. Zet hier de optie Toon/verberg de menubalk automatisch aan.

Voor gebruikers van bijvoorbeeld een MacBook Air 11 inch kan dit erg handig zijn, omdat je zo net wat meer werkruimte creëert.

Slimme suggesties in Mail

Ook geeft Mail nu slimme suggesties. Zo kun je op een naam klikken om deze toe te voegen aan je contacten, of op een datum om een afspraak aan je agenda toe te voegen. Deze functionaliteit zat al in OS X, maar is nu sterk verbeterd.

Waar is m'n cursor?

Soms is het lastig te zien waar je cursor is. Het is nu extra makkelijk om hem terug te vinden. Beweeg de muis gewoon even snel een paar keer heen en weer, of veeg een paar keer heen en weer over je trackpad. Eigenlijk doen de meesten dit sowieso al als ze hun cursor kwijt zijn. El Capitan vergroot nu je cursor automatisch wanneer je dit doet, zodat je hem niet meer kunt missen.

Add-ons van derden in Foto's

De nieuwe Foto's app die sinds Yosemite standaard op je Mac staat, kan werken met extensies van derden. Via de Mac App Store kun je deze downloaden en installeren. Op iOS was dit ook al mogelijk met de introductie van iOS 8.

Find my Friends in het berichtencentrum

De app Find my Friends van Apple is nu als widget toe te voegen aan het berichtencentrum. Find my Friends is een handige feature, die je de locatie van familie en vrienden laat zien. Het wordt veel toegankelijker nu het onderdeel van je berichtencentrum kan zijn.

Het nieuwe Schijfhulpprogramma in El Capitan.

Vernieuwd Schijfhulpprogramma

Het Schijfhulpprogramma is een hele handige app die standaard op elke Mac zit. Het laat je schijven formatteren, partitioneren, en nog veel meer. In El Capitan heeft het handige programma een nieuw en simpeler uiterlijk, zodat het nu weer goed in het nieuwe ontwerp past.

Heb je zelf nieuwe features ontdekt die hierboven nog niet beschreven staan? Laat het weten in een reactie!

Meer in deze serie:

10 handige Mail-functies die je nog niet kent.

7 handige iOS 9 functies die je nog niet kent.

1 Reactie(s) op: 9 handige OS X El Capitan functies die je nog niet kent

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 september 2016 14:03 mammy
    ik heb mijn macbook air terug laten zetten naar de fabrieksinstellingen. Nu heb ik OSX 10.8.5, maar verder geen yosemite of el capitan.
    Kan ik dat nog ergens downloaden en waar moet ik op letten
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.