7 handige Foto's-functies die je nog niet kent

Door: jelle-peterse | 12 oktober 2015 12:07

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De Foto's-app van Mac OS X staat standaard op elke Mac met Yosemite of hoger. Lees hier alles over 7 handige functies die het gebruik ervan nog eenvoudiger maken.

In ons artikel De eerste trucs voor Foto's voor OS X belichten we je al een aantal basale functies, waardoor je meteen met Foto's aan de slag kunt. Daar lees je alles over het samenvoegen van fotobibliotheken uit iPhoto, iCloud Photo Library en over het exporteren van foto's. Hier duiken we dieper in de Foto's app en laten je productiever met de app werken.

De app ziet eruit als een simpele fotobewerker, omdat alle geavanceerde functies verstopt zitten achter menuknoppen. Als we een geavanceerde functie uitlichten, zullen we ook uitleggen hoe je bij deze functie komt.

Kiezen wat wel en niet met iCloud wordt gesynchroniseerd

Je fotobibliotheek kan aardig groot worden, dus is het verstandig om een selectie te maken in wat wel en niet gesynchroniseerd wordt met iCloud. Klik in de balk helemaal bovenin je scherm op Foto's (naast het  logo) en ga naar Voorkeuren > iCloud en zorg dat het vinkje bij iCloud-fotobibliotheek uit staat.

Albums en Slimme Albums

In Foto's kun je albums maken. Zo zet je foto's gemakkelijk in een mapje bij elkaar. Door op de '+' rechtsboven te klikken, kun je een album aanmaken. Ook kun je hier voor een slim album kiezen. Er is een verschil tussen gewone albums en slimme albums. Een gewoon album is statisch: het bevat alleen foto's die je er zelf handmatig aan toevoegt. Een slim album is dynamisch: het zal zelf foto's toevoegen en verwijderen afhankelijk van hoe je deze map instelt.

Criteria bepalen wat wel en niet wordt toegevoegd aan een slim album.

Klik op de '+' rechtsboven en dan op Slim album om een slim album aan te maken. In het venster dat nu bovenin verschijnt, kun je allerlei criteria invoeren. Alle foto's die Foto's aan dit slimme album toevoegt, moeten aan deze criteria voldoen. Om een extra criteria toe te voegen druk je op de plus aan de rechterkant van het venstertje. Voer bijvoorbeeld in dat je alleen foto's wilt hebben die Favoriet zijn, en gemaakt zijn tussen 1 september en 1 oktober.

Foto's zal automatisch foto's aan het album toevoegen als deze voldoen aan de criteria.

Foto's delen vanuit de app

Je kunt foto's delen met vrienden en familie rechtstreeks vanuit de Foto's-app. Heb je een album, een foto, of een setje foto's geselecteerd die je wilt delen, druk dan rechtsboven op de deel-knop (naast de '+'). Kies hier één van de opties. Zo deel je foto's met vrienden of familie zonder de app te verlaten.

Snelle fotobewerking

Als je vlug je foto wilt bewerken, geeft Foto's je snel toegang tot eenvoudige bewerkingsopties. Dubbelklik op een foto die je wilt bewerken, en vervolgens rechtsboven op Bewerk. Het scherm verandert nu van kleur en geeft aan de linkerkant een rijtje eenvoudige bewerkingsopties die je kunt gebruiken.

Foto's laat handige bewerkingsopties zien.

Verbeter laat Foto's automatisch je foto verbeteren. Je hoeft hier niets voor te doen, en het geeft vaak een mooi resultaat.

Roteer kantelt je foto 90 graden, met de klok mee of tegen de klok in.

Met Snij bij kun je je foto bijsnijden. Je kunt de originele verhouding van de foto behouden, een nieuwe kiezen, of vrijuit de randen van de foto aanpassen.

Filters biedt verschillende snelle fotofilters, zoals je misschien wel kent van Instagram.

1 Reactie(s) op: 7 handige Foto's-functies die je nog niet kent

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2021 13:11 rens51
  Vraag voor de experts in Photo:
  1.) Helaas heb ik ooit meerdere libraries in Photos gemaakt. Nergens vind ik hoe ik deze terug in 1 library kan samenvoegen. Heeft iemand een advies?
  2.) Mijn photostream staat aan op iPhone en Mac via iCloud. Maar de counts (80K+) zijn niet gelijk en het lijkt dat sinds een aantal dagen foto's van mijn iPhone niet meer worden geupload naar de iCloud? Is er een relatie met recente updates?
  Dank voor als iemand een advies heeft..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.