10 handige Mail-functies die je nog niet kent

De Mail-app op Mac OS X is een prima programma om met Mail om te gaan. Maar het bevat een aantal vernuftige functies die het gebruik nog beter en productiever maken.

Sinds El Capitan heeft Mail er nog meer handigheidjes bij gekregen, ook die bespreken we hieronder. Sommige functies zullen misschien niet werken bij oudere versies van OS X. Lees ook: Mac OS X El Capitan beschikbaar: Dit moet je doen voor je updatet.

Even snel iets opzoeken terwijl je een mail schrijft

El Cap betekende voor Mail dat het meer op iOS ging lijken. Je kunt nu het venster voor een nieuwe mail minimaliseren, waardoor hij verplaatst naar de onderkant van je scherm. Zo kun je makkelijk door bijvoorbeeld je inbox zoeken, terwijl je een nieuwe email aan het schrijven bent.

Vegen om een mail te verwijderen

Wat ook uit iOS is over komen waaien, is de mogelijkheid om over een mail te vegen om hem bijvoorbeeld te verwijderen. Veeg je de mail naar links, dan verwijder je deze. Hij verplaats nu naar de Prullenbak in Mail. Naar rechts vegen kan ook, dan markeer je de mail als ongelezen. Dit is helemaal handig als je een trackpad hebt, maar met een muis is dit uiteraard ook mogelijk.

Manage je drukke inbox

Het is in Mail heel makkelijk om meerdere mails of conversaties tegelijk te behandelen. Je kunt meerdere mails naast elkaar openen, wat hetzelfde werkt als tabbladen in Safari. Zo wordt het bijvoorbeeld gemakkelijk om andere mails ter referentie achter de hand te houden terwijl je een mailtje schrijft.

© PXimport

Mail herkent verschillende soorten data.

Data detectors

Mail herkent verschillende soorten data. Zo herkent het bijvoorbeeld namen, die je makkelijk aan Contacten toe kan voegen. Ook herkent het een datum, waarmee je een afspraak kunt maken in je agenda. Telefoonnummers kun je gelijk vanuit Mail bellen (als je Continuïteit juist heb ingesteld), een vluchtroute bekijken als je een vluchtnummer doorgestuurd krijgt, en meteen een route plannen als er een adres is herkend.

Mail voegt een balkje toe tussen de mail en het onderwerp, waar alle gevonden data in staat. Zo kun je meteen overzichtelijk zien welke data Mail heeft gevonden.

Kleine notities maken

Je kunt in Mail aantekeningen maken op bijvoorbeeld PDF bestanden of foto's. Beweeg je muis over de bijlage. Nu verschijnt er een klein pijltje in de rechter bovenhoek. Als je hier op klikt, kun je op deze bijlage tekenen. Deze aantekeningen kun je meesturen, wat het handig en snel maakt als je even snel een reactie ergens op wilt geven.

De toolbar die verschijnt voor het maken van deze kleine aantekeningen, bevat opties voor het toevoegen van tekst, of simpele vormen zoals cirkels. Ook is er een pen aanwezig, waarmee je vrijuit over de bijlage kunt 'schrijven'. Als je hiermee een vorm tekent maakt Mail er automatisch een mooie, nette vorm van.

Documenten tekenen

Direct een document ondertekenen kan ook in Mail. Klik op de Signeer knop in de toolbar die je gebruikte om kleine aantekeningen op het document te maken. Je Mac vraagt je nu een handtekening te tekenen met je trackpad of je muis, die je vervolgens in het document kunt voegen. Ook kun je je handtekening op papier zetten en de iSight camera gebruiken om hem te scannen.

© PXimport

Mail Drop stuurt grote bestanden via iCloud.

Mail Drop

Iedereen heeft het wel eens gehad: een mailtje sturen met een paar foto's, die dan vervolgens niet verstuurd kan worden. Dit kan liggen aan je eigen email account, of het account van degene aan wie je het wilt sturen. Er zit dan een limiet op het aantal mega- of gigabytes die je mee kunt sturen.

Mail Drop is een WeTransfer-achtige service die rechtstreeks ingebouwd is in Mail. Het laat je bestanden tot wel 10 gigabyte versturen (ter vergelijking: WeTransfer heeft een limiet van 2 gigabyte). Het stuurt de bestanden niet met de mail mee, maar upload ze naar een server van Apple. De ander download ze ook weer hiervandaan, maar merkt of ziet hier niets van.

Als het niet werkt, moet je misschien Mail aanzetten voor iCloud. Doe dit via Instellingen > iCloud en zet hier het vinkje voor Mail aan.

Bestanden samenvoegen om ze te mailen

Als je een mapje met een mail mee wilt sturen, is het een gedoe om elk bestand in de map apart bij de mail te voegen. Dit kan veel makkelijker. Klik met je rechter muisknop op het mapje dat je wilt versturen, en kies voor Comprimeer.

Nu kun je deze gecomprimeerde (samengevoegde) map als één bestand aan je mail toevoegen.

Geen opslaglimiet

Al die verstuurde en ontvangen mails en bestanden nemen natuurlijk ruimte in beslag. Van Apple krijg je standaard 5 gigabyte opslag in iCloud bij je Apple account. Dit lijkt niet zoveel, maar als je het alleen voor mails gebruikt kun je hier lang mee overweg. Meegestuurde bestanden tellen namelijk niet mee voor deze 5 gigabyte, anders was deze opslag zo vol.

Mocht je toch te weinig opslag hebben, kun je altijd extra ruimte kopen. 50 gigabyte kost 0.99 euro per maand, 200 gigabyte kost 2.99 euro per maand, en een terabyte heb je voor 9.99 euro per maand.

© PXimport

Handoff

Mail op je Mac werkt heel goed samen met Mail op je iPhone en iPad. Als je bijvoorbeeld een Mail schrijft op je Mac, kun je die gemakkelijk verder schrijven op je iPhone. Dit kun je instellen op je iOS apparaat via Instellingen > Algemeen > Handoff en appsuggesties. Zet hier Handoff aan. Je moet hiervoor wel Bluetooth aan hebben staan op je Mac en je iOS apparaat. Meer informatie over Handoff vind je in onze volledige how-to gids voor Continuïteit.

Heb je zelf nieuwe features ontdekt die hierboven nog niet beschreven staan? Laat het weten in een reactie!

Meer in deze serie:

9 handige OS X El Capitan functies die je nog niet kent.

7 handige iOS 9 functies die je nog niet kent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten