iPhone 6s Plus Videocamera-test

Dankzij de nieuwe 12 megapixel-sensor in de camera van de nieuwe iPhone 6s en 6s Plus is het nu mogelijk om 4K video op te nemen. Dit klinkt als een verbetering ten opzichte van de vorige iPhones die 'slechts' Full HD opnamen, maar hoe merkbaar zijn de verschillen daadwerkelijk?

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus namen goede kwaliteit video op, in Full HD. De nieuwe iPhone 6s en 6s Plus nemen video op in 4K, wat ongeveer vier keer zoveel pixels is als Full HD. Op het relatief kleine scherm van een smartphone is dat verschil vrijwel niet te zien, maar op een Mac, pc of televisie die 4K ondersteunt wel. Ook is het handig wanneer je je video wilt bijsnijden. Je kunt bijvoorbeeld slechts een kwart van het opgenomen beeld uitsnijden, en nog steeds een Full HD-video hebben. Lees ook: iPhone 6s Plus fotocamera-test.

© PXimport

4K-video bevat ongeveer vier keer zoveel pixels als Full HD.

Wat we zeiden in onze review over de fotocamera van de nieuwe iPhones, geldt voor een groot deel ook voor de videocamera. Apple kwam vorig jaar met een 8-megapixel camera in de iPhone 6 (Plus) weg, omdat de foto's zulke natuurlijke kleuren hadden. De grootste prestatie die Apple dit jaar heeft geleverd met betrekking tot de camera, is dat ze - ondanks extra pixels op de sensor - niet inleveren op kwaliteit. De kleuren zijn nog net zo helder en natuurlijk ('true-to-life').

Wij kwamen tot de conclusie dat de fotocamera an sich geen reden is om te upgraden van een iPhone 6 (Plus) naar een iPhone 6s (Plus). Voor de videocamera geldt vrijwel hetzelfde: het extra detail is fijn en kan in sommige gevallen handig zijn, maar verder presteert de nieuwe camera vrijwel hetzelfde. De enige uitzondering is wat ons betreft de iPhone 6s Plus, waarbij de optische beeldstabilisatie ook naar video is gebracht (de 6 Plus gebruikte dit enkel bij foto's).

Vloeiende beelden dankzij optische beeldstabilisatie

De iPhone 6s Plus levert, ook bij onverwachte bewegingen, vloeiende beelden op. We filmden met de iPhone 6 Plus en de 6s Plus tegen elkaar, zodat beiden dezelfde bewegingen maakten. Het resultaat is goed zichtbaar in de video hieronder: video van de iPhone 6s Plus heeft veel minder schokkerige bewegingen, dat wat ons betreft zorgt voor een aangenamer beeld.

Wat opvalt is dat de kleuren van beide iPhones vrijwel hetzelfde zijn, en dat er bij weinig beweging eigenlijk geen zichtbaar verschil is. Bij beweging is het verschil wel duidelijk te merken: waar de iPhone 6 Plus een vrij schokkerig beeld oplevert, is het beeld van de 6s Plus vloeiend. Natuurlijk beweegt het beeld nog op en neer wanneer er met de camera gelopen wordt, maar dit gaat een stuk minder schokkerig dan bij de iPhone 6 Plus.

Video bijsnijden en toch kwaliteit behouden

Dankzij de nieuwe sensor en de mogelijkheid om 4K-video op te nemen, kun je nu video's bijsnijden en toch een uitstekende kwaliteit behouden. Omdat 4K-video ongeveer vier keer zoveel pixels heeft als 1080p (Full HD), is het mogelijk driekwart van het beeld weg te snijden en toch Full HD-video over te houden. Een voorbeeld zie je in de video hieronder.

Omdat 4K-schermen momenteel nog niet breed beschikbaar zijn en je het verschil tussen 4K en Full HD op een relatief klein scherm van bijvoorbeeld je smartphone bijna niet merkt, is 4K nu vooral handig voor dit soort trucjes. Als je voorheen je video wilde bijsnijden omdat je die ene boom toch niet in beeld wilde hebben, resulteerde dit in een lagere kwaliteit dan de rest van je video. Nu je pixels in overvloed hebt, hou je ook na het bijsnijden genoeg over om het er kwalitatief goed uit te laten zien.

Slo-mo en Tijdsverloop

De iPhone neemt nog steeds slow-motion en Tijdsverlopen (time lapses) op. Wel zijn er kleine verbeteringen. Zo kan de 6s nu slow-motion video opnemen in 1080p met 120 fps, waar de iPhone 6 dit alleen in 720p kon (beiden nemen nog steeds slow-motion met 240 fps op in 720p). Verder gebruikt de iPhone 6s Plus bij een Tijdsverloop ook optische beeldstabilisatie, zodat deze een stuk fijner te bekijken is als de telefoon beweegt.

© PXimport

De iPhone 6S Plus heeft Optische Beeldstabilisatie als grootste voordeel.

Conclusie

De verschillen tussen de iPhone 6 en 6s zijn wat ons betreft geen reden om te upgraden als je nu een iPhone 6 hebt. Het extra detail is handig als je wat professioneler met je iPhone wilt filmen, maar zal in de praktijk weinig verschil maken. 4K-schermen zijn immers nog geen standaard en op het relatief kleine scherm van je iPhone is het verschil nauwelijks merkbaar.

Wat wel de upgrade waard is, is de iPhone 6s Plus. De optische beeldstabilisatie in video is een enorme verbetering en maakt opnames een stuk professioneler. Waar video met de iPhone 6 (Plus) zonder statief 'prima' was, tilt de iPhone 6s Plus het naar een nieuw niveau. Als je veel met video werkt of gewoon graag goede opnames maakt, is de iPhone 6s Plus - ook als je nu een iPhone 6 of 6 Plus hebt - volgens ons zeker de moeite waard.

Ondanks dat de beelden er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, is de hogere resolutie een logische volgende stap in de evolutie van de iPhone, en een perfecte verbetering voor een s-release.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Veel detail

Bijsnijden

Kleuren

Optische Beeldstabilisatie

Minpunten

Zelfde kwaliteit als iPhone 6 (Plus)

Conclusie

iPhone 6S Plus -------------- **Videocamera** **Camerasensor:** 12 megapixel **Opnameformaat:** Max. 4K (3840 x 2160 pixels) **Slow Motion:** 240 fps in 720p 120 fps in 1080p **Timelapse:** Ja **Optische beeldstabilisatie:** Ja (alleen iPhone 6S Plus)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten