Wereldkaart in je broekzak met handige atlas-apps

© PXimport

Wereldkaart in je broekzak met handige atlas-apps

Geplaatst: 23 augustus 2022 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 09:42

Ronald Smit

Dankzij verscheidene atlas-apps heb je een wereldkaart altijd bij de hand. We kijken in het bijzonder naar The World HD, erg interessant ook voor scholieren die een topografische en politieke wereldkaart nodig hebben. Ook stellen we enkele alternatieven aan je voor.

The World HD is een iOS-app die alweer zo’n dikke 12 jaar meedraait. Al die tijd is het uitgangspunt ’t zelfde gebleven: een vectorgebaseerde wereldkaart waar je flink op kunt inzoomen. Alles is offline bewaard, en dat in een geheel dat slechts zo’n 170 MB groot (of klein, zo je wilt) is. Werkt dus ook gewoon zonder internetverbinding.

Omdat we de app al zo lang kennen, is een van de ‘bijverschijnselen’ dat het verschil met apparaten van pak 'm beet tien jaar terug en nu goed te zien is. Vroeger kostte het zichtbaar wat tijd om de kaart op te bouwen; nu staat ie direct in beeld. 

World Factbook

Standaard start The World HD in topografische weergave. In- en uitzoomen doe je middels spreidbewegingen van twee vingers. Wil je een gedetailleerder kaart van een bepaald land, tik dan op zo’n land. Er opent dan een landkaart, gelardeerd met feiten aan de zijkant. Die zijn afkomstig uit het welbekende World Factbook van de CIA. Het is een (online) ‘boek’ bomvol details, feiten en cijfertjes over alle landen ter wereld. Ideaal om eens door te neuzen als je op vakantie gaat naar een land waar je nooit eerder geweest bent, bijvoorbeeld.

In The World HD is het geïntegreerd. Meestal de recente versie of die van een jaar ervoor, wat niet echt heel veel uitmaakt voor schoolgebruik in de meeste gevallen. Voor serieuze referentie is het wel praktisch om even op de genoemde officiële pagina’s van het World Factbook te kijken.

Heb je een landenkaart geopend, dan tik je rechts op de filmstrook met onderwerpen op een gewenst onderwerp voor meer detail. Perfect om razendsnel al dan niet belangrijke feiten te achterhalen.

© PXimport

Tik op het afsluitkruisje rechtsboven om weer terug te keren naar de wereldkaart. Tik dan op het lipje met > aan de rechterkant. Vervolgens kun je kiezen uit een topografische (de ‘bergenknop’) en een politieke kaart (de ‘tempelknop’). Die politieke weergave is tevens ideaal voor het leren van locaties van landen, omdat alle ‘overbodige’ informatie weggefilterd wordt.

Ieder land krijgt gewoon een kleurtje en klaar. Wel geldt dat je nog kunt blijven tikken op een land om de specifieke landenkaart te openen, en die zie je dan weer in topografische weergaven met steden en alles wat dies meer zij.

The World HD bevat geen verdere poespas, het is puur een wereldkaart en een basisatlas. In de meeste gevallen ruim voldoende voor rappe referentie. Enig minpuntje dat wij kunnen ontdekken is dat het soms mis gaat bij taalspecifieke lettertypen. Dat komt omdat de maker van deze app voor een eigen vectorbelettering heeft gekozen, waarin blijkbaar niet alle ‘vreemde’ lettertekens zijn opgenomen. 

Alternatieve atlas-apps

Groot probleem is dat er voor mobiel gebruik verder nauwelijks kwalitatief hoogwaardige atlas-apps bestaan. Wat je zou kunnen overwegen is Barefoot World Atlas (€4,99). Maar dan heb je het meteen over een benodigde opslagruimte van 1 GB. Bovendien is het met name op kinderen gericht en minder bedoeld voor (jong) volwassenen. 

Datzelfde geldt eigenlijk ook voor World Wonders, al geldt daarvoor dat ’t er wel érg verleidelijk uitziet. En daarmee ook wel weer aardig voor alle leeftijden. Hetzelfde nadeel als voor Barefoot World Atlas geldt hier echter ook: het neemt bijna 800 MB opslagruimte in beslag. En die kan nog groeien door in-app themakaarten aan te kopen. Iets om vooraf goed te bedenken dus.

 

© PXimport

Cijferfanaten kunnen hun hart ophalen aan de app Geography of the World. Dit compacte appje bevat een zee aan informatie. Maar die compactheid heeft alles te maken met het feit dat data online wordt vergaard, en gebruik gemaakt wordt van online kaartmateriaal. Geen drama, maar daardoor wellicht minder handig voor onderweg. Middels in-app aankopen van in totaal een paar euro ontsluit je alle statistische gegevens, data en quizzen. 

Enig nadeel is dat alles in het Engels is, maar voor middelbare scholieren en hoger mag dat de pret niet echt drukken. Verder geldt dat ook deze app alweer een dikke tien jaar meedraait en keurig bij de tijd wordt gehouden door de maker ervan.

 

© PXimport

Om te koesteren

De achterliggende reden dat ‘klassieke’ atlas-apps tegenwoordig bijna niet meer te vinden zijn (er waren hele mooie nog niet eens zo erg lang geleden), heeft waarschijnlijk alles te maken met de gratis beschikbare kaarten van Google en natuurlijk Google Earth. Toch is dat nooit een vervanger voor een (liefst gecureerde) atlas met serieuze en geverifieerde informatie. Vandaar dat bovengenoemde apps zonder meer aanbevelenswaardig blijven. 

Inderdaad: op je smartphone in portable broekzakformaat (die papieren bosatlas hebben we écht niet meer nodig), of in riante hires-kwaliteit op je tablet. Koester de genoemde apps, het zijn ware schatbronnen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000