Zo zet je Siri in als persoonlijke assistent

© PXimport

Zo zet je Siri in als persoonlijke assistent

Geplaatst: 22 april 2016 - 10:21

Aangepast: 14 december 2022 - 12:04

Redactie ID.nl

Sinds iOS 8.3 spreekt en verstaat Siri ook Nederlands, en is in onze taal geen zij maar een hij. Wellicht heb je de Apple-assistent in een melige bui wel eens wat vragen gesteld, maar Siri kan ook erg handig zijn. We laten je zien hoe je Siri inzet als je persoonlijke assistent.

Om Siri te gebruiken moet je de assistent wel geactiveerd hebben. Kijk eerst of je Siri hebt aangezet onder Instellingen > Algemeen > Siri. Als de schuifknop naast 'Siri' op groen staat kun je de assistent gebruiken door de homeknop ingedrukt te houden. Siri kan ook worden geactiveerd door Hey Siri te zeggen tegen je device, maar dat werkt alleen als de optie is aangezet en je device wordt opgeladen. In het menu om Siri te activeren vind je de optie Sta Hey Siri toe en ook hier moet de schuifknop op groen staan om deze optie te kunnen gebruiken. Je kunt Siri nu inzetten als je persoonlijke assistent, en we gaan er hieronder vanuit dat je hem al hebt opgeroepen. Lees ook: Zo zet je Siri naar je hand.

De belangrijkste taken van een personal assistent zijn het aannemen van de telefoon, berichten doorgeven en beantwoorden en het bijhouden van de agenda.

Contactpersonen bellen

Voor het opnemen van je telefoon heb je Siri dan wel niet nodig, maar de assistent maakt het bellen van contactpersonen wel makkelijker. Door simpel bel en dan de naam van de persoon te zeggen zal je telefoon die persoon direct bellen. Dit werkt zelfs met alleen de voornaam van die persoon, al wordt dat lastig voor Siri als je meerdere mensen met dezelfde voornaam in je contactenlijst hebt staan. Een achternaam helpt meestal al, maar anders kun je contactpersonen ook een bijnaam geven. Iemand bellen met FaceTime is op dezelfde manier ook mogelijk met Siri.

Siri leest berichten voor en beantwoordt ze

Siri leest daarnaast graag je iMessage-berichten voor en kan ook gebruikt worden om je berichten te beantwoorden. Je hoeft alleen maar te zeggen lees mijn laatste bericht voor of lees mijn laatste bericht van ... voor. Siri leest je het bericht voor, al werkt dat alleen met het laatste bericht. De assistent denk zelfs met je mee, want hij vraagt je na het voorlezen om het bericht te beantwoorden en dat is vrij eenvoudig. Je hoeft het bericht alleen te dicteren en Siri schrijft het voor je op. Als je bericht klaar is vraagt Siri of je tevreden bent en of het bericht verstuurd kan worden. Het bevestigen werkt met je stem, maar je kunt ook op annuleren of versturen tikken. Je kunt niet alleen antwoorden met Siri, maar ook een bericht versturen door bijvoorbeeld te zeggen Stuur een bericht aan .... of stuur ... een bericht. Hierna werkt het weer hetzelfde als bij het beantwoorden van een bericht.

Het voorlezen en dicteren werkt ook voor e-mails en notities. Al is het voorlezen van lange e-mails en notities niet aan te raden, tenzij je lang naar een robot-achtige stem kunt luisteren.

 

© PXimport

Berichten versturen met Siri.

Afspraken plannen en verzetten

Een persoonlijke assistent houdt uiteraard ook je agenda bij en daarbij kan Siri je eveneens van dienst zijn. Wil je bijvoorbeeld weten welke afspraken je morgen in je agenda hebt staan, dan vraag je Wat staat er morgen in mijn agenda?. Je kunt ook gericht vragen naar afspraken met een persoon. Daar blijft het echter niet bij, want Siri plant ook afspraken voor je in. Zeg Plan een afspraak om 9.00 en Siri vraagt je daarna wat de afspraak inhoudt. Je kunt dit echter ook al direct in de vraag meenemen: Plan een afspraak voor zaterdag om 10.00 bij de kapper. Mocht je een afspraak willen verzetten dan doet Siri dat voor je. Je hoeft het alleen maar te vragen...

 

© PXimport

Siri plant afspraken in en verzet ze voor je.

Siri laat je op tijd komen

Het is wel handig als je op tijd op die afspraken verschijnt en daar helpt Siri je graag bij. Een simpel zet wekker om 7.00 is al voldoende voor de assistent om de wekker klaar te zetten. Als je al voor je wekker bent wakker geworden kun je die op dezelfde manier weer uitzetten. Hetzelfde geldt voor de timer-functie. Na zet timer op 5 minuten gaat de timer direct lopen en is daarna te pauzeren, hervatten en te stoppen met je stem. Verder kan Siri je bijvoorbeeld de tijd in een ander land vertellen of zegt je welke datum het over een aantal dagen is.

Ben je bang dat je afspraken vergeet of moet je niet vergeten om een bepaald document mee te nemen naar een vergadering? Dan kun je met Siri een herinnering instellen voor een bepaald tijdstip. Dat werkt hetzelfde als met het maken van een afspraak in je agenda.

 

© PXimport

Siri zet je wekker en de timer.

En dit kan Siri ook

Dit zijn maar een paar van de belangrijkste functies waarbij Siri je van dienst kan zijn, maar de assistent kan nog meer. Apple heeft alle taken die je met Siri kunt uitvoeren in een handig overzicht neergezet. Dat overzicht kun je vinden door op het vraagteken dat links onderin het scherm verschijnt te tikken als je de assistent hebt opgestart. Zo lees je wat je bijvoorbeeld moet zeggen om de YouTube-app te starten of bluetooth en de vliegtuigmodus aan- en uit te zetten. Daarnaast staan er in het overzicht ook nog meer commando's voor de apps en functies die we hierboven al hebben besproken.

 

© PXimport

Er zijn genoeg mogelijkheden met Siri.

Nog wat te wensen

De zoekfunctie van Siri laat in de Nederlandse versie nog wat te wensen over. De assistent weet je nog wel te vertellen wie Suske en Wiske zijn of geeft je informatie over een stad, maar wil je euro's omrekenen naar dollars, dan verwijst hij je naar links op het internet. De Engelstalige Siri is hier al wat verder in en vertelt je zelfs welke vliegtuigen er overvliegen. In volgende versies van iOS, te beginnen bij iOS 10, kan dat gat verkleind worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten