© PXimport

Review: Edifier Extreme Connect

Geplaatst: 15 mei 2013 - 09:11

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Redactie ID.nl

Hij is klein van stuk, maar voelt solide aan. Hij is zelfs zo klein, dat je voor deze externe speaker op voorhand onwillekeurig je verwachtingen tempert: dit kan niet veel zijn. Maar de Edifier Extreme Connect blijkt een kleine krachtpatser, helaas wel met een paar beperkingen.

Uiterlijk & Design

Apparaten van plastic die solide aanvoelen en voorzien zijn van een anti-slip coating: we houden er van. Voor je smartphone is het handig, maar voor een Bluetooth-speaker die je overal wilt neerzetten en onderweg wilt meenemen, is het ook echt een uitkomst. De Edifier Extreme Connect is zowel aan de bovenkant als aan de onderkant voorzien van een matrubberen plastic coating (je kunt hem in meerdere kleuren bestellen maar de vraag is of je dat moet willen). Het apparaat oogt redelijk strak en voelt prettig en zwaar aan.

 

© PXimport

Over het design van de bovenkant van de Edifier Extreme Connect zijn we niet zo te spreken. Het is gewoon lelijk gedaan.

Opvallend en in het oog springend is de bovenkant van de Edifier Extreme Connect; daar vind je knoppen voor het opnemen van een telefoongesprek, het skippen tussen nummers, de input selectiekeuze (Bluetooth, aux-in of microSD-kaart), een pauze- en startknop en de volumeregeling.

Alleen… deze knoppen heeft Edifier getracht een beetje ‘speels’ neer te zetten. Dus niet symmetrisch, maar een beetje door elkaar heen, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Een niet echt geslaagde poging om wild te doen, helemaal in combinatie met het enorme Edifier-logo ziet het er niet echt mooi uit.

Op de rechterzijkant vind je een klepje dat mooi wegvalt in het ontwerp. Hieronder zitten de aansluitingen voor de microSD-kaart (tot 32 gigabyte), de micro-usb en de line-in van 3,5mm. De voor-, zij- en achterkant van de Extreme Connect is voorzien van ‘speakergaas’. Dat is mooi gedaan; het apparaat krijgt er een strakke afwerking door.

Verbinding maken

Wie eerder gebruikmaakte van een Bluetooth-audiospeler weet hoe makkelijk het is. Bluetooth aan, apparaat herkennen, verbinden en hopla: men streame audio. Een belangrijk nadeel, waar overigens ook de Edifier Bric Connect (review) last van heeft, is dat het apparaat heel ernstig vasthoudt aan een eenmaal tot stand gebrachte verbinding. Schakel je tussen twee Bluetooth-apparaten, dan moet je de Bluetooth-connector van het apparaat waar de Extreme Connect op dat moment mee is verbonden eerst uitschakelen. Dat is lastig en heel onhandig.

Wil je geen gebruikmaken van de Bluetooth-verbinding, omdat je bijvoorbeeld de batterij van je smartphone wilt sparen, dan kun je nog een 3,5mm-audiokabel gebruiken (bijgeleverd, maar wel in lelijk mintgroen). Ook kun je nog een microSD-kaart in de Extreme Connect stoppen. Dat is wel een handige optie, maar je hebt dan natuurlijk geen display om nummers uit te kiezen. Wat Edifier goed heeft gedaan, is de input selectiekeuze bovenop het apparaat; met een druk op de knop kies je de verschillende bronnen waar je mee wilt afspelen.

Gebruik

De ingebouwde accu moet eerst even worden opgeladen, wat je doet door de Extreme Connect aan de bijgeleverde micro-usb-kabel te hangen. Eenmaal opgeladen, ben je verzekerd van vele uren muziek. Erg handig dat Edifier voor deze manier van opladen heeft gekozen, veel smartphones zijn immers ook voorzien van een micro-usb-aansluiting en als je bijvoorbeeld op reis bent (daarvoor is de Edifier Extreme Connect met zijn 400 gram uitermate geschikt) scheelt dit dus weer een adapter.

 

© PXimport

Door de rubberen coating kan de Extreme Connect absoluut tegen een stootje.

Bij de Extreme Connect wordt een hoesje geleverd die het apparaat moet beschermen tegen krassen. Tegen deuken of vallen beschermt deze hoes niet: wij vinden altijd dat het handiger is om een lichtgewicht hardcase te leveren bij dit soort ‘on-the-go’-apparaten.

Dit apparaat is toch het meest geschikt voor kleine ruimtes, voor op reis om nét even wat leukere audio te hebben dan uit de speaker van je smartphone, of voor op de camping (waar het als het goed is toch niet al te hard mag), of als handsfree-speaker in bijvoorbeeld een auto.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Edifier Extreme Connect is voor zo’n kleine Bluetooth-speler van 16 centimeter lang (en 400 gram zwaar) toch echt wel goed te noemen. We merkten dat de Extreme Connect het best tot zijn recht komt bij vocalen en lichte popmuziek. Englishman in New York van Sting klinkt zoals het moet; ook met een wat klassieker stuk (de Schilderijententoonstelling van Moessorgski hebben we maar eens als voorbeeld genomen) kan de Extreme Connect uit de voeten.

 

© PXimport

Door zijn compacte formaat is de Extreme Connect ideaal reisgezelschap.

Ga je voor meer bas, dan vervormt de muziek snel; de kleine passieve speaker kan het maar nauwelijks bolwerken. Grappig om te zien, is dat je op dit type audiospeler ook goed de verschillen in opnamekwaliteit of kwaliteit van mp3 kunt horen. Hoe hoger de opnamekwaliteit hoe beter het natuurlijk klinkt, maar de Edifier Extreme Connect lijkt niet heel erg vergevingsgezind. Een ander punt van aandacht is de volumebegrenzing; die hadden ze beter wat naar beneden kunnen schroeven, want gooi je de volumeknop vol open dan vervormt het geluid subiet en constant.

Conclusie

Hij is licht maar toch solide, en handzaam door het formaat, gewicht en de anti-slip coating. Dankzij dit laatste kan hij ook zeker tegen een stootje. De Extreme Connect is handig op te laden en heeft alle connectie-mogelijkheden voor verschillende momenten. Ook de geluidskwaliteit is prima te noemen, met slechts een paar beperkingen. Met een adviesprijs van 100 euro is de Edifier Extreme Connect niet de goedkoopste audiospeler, maar zeer zeker wél een goede optie.

Edifier Extreme Connect

Gewicht 400 gram

Afmetingen (lxhxb) 160 x 61 x 42mm

Vermogen 2 x 2 Watt RMS

Frequentiebereik 190Hz – 18kHz

Pluspunten

Strak en degelijk design

Eenvoudig in gebruik

Draagbaar

Belfunctie

Prima geluid

Minpunten

Moeite met meerdere Bluetooth-bronnen

Volumeregeling niet in orde

Moeite met basweergave

Navigatieknoppen ronduit lelijk

SCORE: 7/10

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten