Programmeren op iPad met Textastic

© PXimport

Programmeren op iPad met Textastic

Geplaatst: 6 augustus 2022 - 11:16

Aangepast: 14 december 2022 - 09:49

Ronald Smit

Voor de iPad is een berg aan serieuze en desktopwaardige apps beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld Textastic, een tekst- én code-editor waarmee je serieus aan de slag kunt. Wel is het verstandig om voor dit soort gebruik een fysiek toetsenbord aan te schaffen, en een muis komt ook best van pas. Programmeren op iPad ermee werkt als volgt.

Textastic is een uitgebreide teksteditor die ook bij uitstek geschikt is voor programmeerwerk. De app herkent namelijk de syntaxis van maar liefst 80 programmeertalen, inclusief HTML. Al je code wordt dus – desgewenst- keurig netjes gemarkeerd. Dat maakt het niet alleen makkelijker om het overzicht te behouden, maar ook fouten opsporen wordt zo een stuk efficiënter. 

Met een prijskaartje van €9,99 is het zeker niet de goedkoopste app, maar voor de doelgroep is ie elke cent waard. Ook al omdat er (nog?) geen gezanik met verplichte abonnementen en extra in-app-aankopen gaande is. Eén keer betalen en je hebt al het beloofde in handen. 

Je kunt er vanzelfsprekend platte teksten als notities en aantekeningen mee maken. Maar de grote kracht ligt in code-herkenning. En voor een selectie aan talen zelfs automatische aanvulling. Die truc werkt voor HTML, CSS, JavaScript, C, Objective-C, en PHP.

Veel extra functies aan boord

Het blijft niet alleen bij tekst- en code-editen, maar er is ook voorzien in tal van extra tools. Zoals bijvoorbeeld FTP, FTPS (FTP over SSL), SFTP (SSH connection), WebDAV, Dropbox en Google Drive clients. Tegelijkertijd is tevens gedacht aan een SSH-client, en daarmee is het een wel heel compleet geheel. Waarmee inderdaad al je programmeerwensen wat editen, code delen en desnoods via SSH compileren en uitproberen in een klap zijn afgedekt. 

Als je de app start, zie je links een balk met opties. Ten eerste bestandsbeheer, maar door de knoppen linksonder kun je ook andere functies starten. Van links naar rechts: bestandsoverdracht naar een server (druk op de + om te kiezen uit (S)FTP, Dropbox, Google Drive en WebDAV. Per item dienen de benodigde aanmeldgegevens en andere benodigde zaken ingevoerd te worden. 

 

© PXimport

Een WebDav-server start je met het tweede knopje onderaan de kolom links op, gevolgd door helpbestanden via het vraagteken. Tot slot is er het instellingentandwiel. Klik je hierop, dan kun je de app helemaal aan je wensen aanpassen. Denk aan bijvoorbeeld een licht of een donker thema onder UI Theme of een wachtwoord voor de app. Loop alles eens rustig door, iedere ‘coder’ heeft zo z’n eigen specifieke voorkeuren.

Leesbaarheid code

Hoeveel gemarkeerde code het lezen makkelijker maakt laten we zien aan de hand van een simpel voorbeeldje: een machine-gegenereerde html-pagina van computertotaal.nl. Daar is geen mooie vormgeving met regels en lussen in te zien, wat het lezen van de platte tekst in een reguliere teksteditor tot een nachtmerrie maakt. 

Voorzien van gekleurde code-elementen wordt het – zoals je hieronder kunt zien – al een heel stuk duidelijker. Natuurlijk is handgetikte code nog veel duidelijker, maar hier valt in ieder geval iets mee aan te vangen.

Als voorbeeld hebben we de bron-HTML-code van de eerder van computertotaal geplukte pagina stevig gestript zodat deze ook lokaal kan worden weergegeven. Het resultaat is vanwege het nu in gebruik zijnde standaardlettertype niet perfect, maar voor het oplossen van dat soort problemen leent Textastic zich natuurlijk uitstekend.

© PXimport

Ga je zelf HTML-code tikken – wat soms best handig kan zijn, al was het maar om hier of daar snel wat handmatig aan te passen – dan komt de preview-functie van Textastic prima van pas. Tik of klik daarvoor op het brilletje in de knoppenbalk bovenaan (rechts). Je ziet nu een preview van wat je noeste arbeid aan resultaat biedt. Daarvoor intern een webserver gebruikt. 

Daardoor is het mogelijk de webpagina ook in de standaardbrowser Safari te bekijken, mocht je dat willen. Tik daarvoor – in de preview-weergave – eerst op Done om deze te sluiten. Houdt dan de knop met het brilletje wat langer ingedrukt of aangeklikt. In het menu dat daarop opent tik of klik je op Preview in Safari.

Omdat Textastic ook bepaalde programmeertalen – waar we voor ’t gemak HTML ook maar even onder scharen – kan ‘lezen’, detecteert het ook fouten in code. En die kun je vervolgens snel bij de kop pakken.

© PXimport

Code-herkenning

Zoals beloofd kan Textastic ook – voor en aantal talen – code herkennen. In de bovenstaande afbeelding zie je naast de knoppen < en > een streepjesknop met daarin een van een getal voorzien balletje. Klik daar op en je ziet een lijst van aangetroffen fouten. Om direct naar een probleem te springen, klik je op een fout en dan op Open (gevolgd door bestandsnaam en regelnummer). Je springt dan in de broncode meteen naar de aangetroffen fout. 

In dit heel specifieke voorbeeld bestaat het oplossen van de fouten simpelweg uit verwijderen van nog meer overbodige code. Uiteindelijk zouden we in dit geval dan nagenoeg basis-HTML-code overhouden, waarna je vervolgens weer kunt beginnen met ‘opbouwen’ betreffende onder meer letterype, tussenkoppen enzovoorts.

&nbsp;

© PXimport

Delen, printen en meer

Via de knop met de drie puntjes helemaal rechtsboven krijg je toegang tot een extra menu. Met daarin onder meer de mogelijkheid tot delen, mailen, afdrukken en een handige Copy All-functie. Zoals gezegd kun je ook gebruik maken van online opslag en SSH, waardoor je in principe rechtstreeks aan code op een server kunt werken. En daarmee is Textastic een stuk gereedschap dat in geen enkele virtuele gereedschapstas van een coder zou mogen ontbreken. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000