© PXimport

Ouderlijk toezicht op de iPad

Geplaatst: 5 december 2014 - 05:58

Aangepast: 24 november 2022 - 11:09

Richard Veenstra

De iPad ligt standaard op de bank of salontafel en je kinderen mogen er af en toe filmpjes mee kijken of spelletjes mee doen. Je wilt voorkomen ze instellingen veranderen of op websites belanden die niet voor ze bestemd zijn. Je iPad kun je configureren zodat je kinderen veilig op de iPad kunnen.

Niet alleen wil je je kinderen beschermen tegen bepaalde apps of inhoud op het internet, je wilt ook niet dat je kind vanuit een app gemakkelijk voor tientallen euro's extra levens voor Angry Birds aanschaft. Als je kind al iets ouder is en zelf wellicht een iPad heeft, kun je in dit artikel bovendien lezen hoe je ervoor zorgt dat de iPad niet aan allerlei apps vertelt waar de gebruiker zich bevindt. Lees ook: 10 must-have iPad apps voor scholieren.

Beperkingen

De heilige graal voor het gereed maken van je iPad voor je kinderen heet Beperkingen en vind je als je een kijkje neemt bij Instellingen / Algemeen. Tik erop en kies voor Schakel beperkingen in. Als eerste moet je een toegangscode invoeren, dit is noodzakelijk, anders kan je kind de beperkingen zelf weer opheffen. Kies een code en bevestig deze. Zodra je via de thuisknop de instellingenpagina verlaat, word je automatisch bij de beperkingspagina uitgelogd. Wil je vervolgens iets in dit menu aanpassen, dan moet je de toegangscode invoeren.

 

© PXimport

Het thuisscherm zonder beperkingen, dus met de apps Safari, Camera, FaceTime, Photo Booth en iTunes Store.

Onder Sta toe vind je als eerste een aantal apps en opties. Standaard zijn deze allemaal actief, maar met een simpele veegbeweging zet je bijvoorbeeld Safari of de camera uit. Als je nu naar je thuisscherm gaat, zul je zien dat de icoontjes van de desbetreffende app niet meer zichtbaar zijn. Als je de schuif achter Camera uitschakelt, zal de iPad automatisch ook FaceTime uitschakelen. Alleen de standaardapps op de iPad kun je wegtoveren. Heb je bijvoorbeeld Google Chrome geïnstalleerd, dan kan je kind via deze app nog gewoon op het internet surfen.

 

© PXimport

Het thuisscherm met een aantal beperkingen ingesteld.

App Store

In iOS 7 zit gelukkig een beveiliging om te voorkomen dat je kind zomaar dingen uit de App Store kan aanschaffen. Als je een paar minuten inactief bent geweest in de App Store, moet je opnieuw je wachtwoord ingeven zodra je iets wilt kopen. Je vindt deze instelling bij Vereis wachtwoord onder Toegestaan materiaal. Standaard staat deze instelling op vijftien minuten. Wil je ervoor zorgen dat je kind niks kan kopen of installeren, zet dan de schuif achter Apps installeren uit. Het is eveneens handig om de schuif achter Kopen vanuit apps uit te schakelen.

Door een paar seconden op een app te tikken, begint het icoontje te wiebelen. Met een tik op het kruisje kun je een app verwijderen. Handig, maar juist zeer onhandig zodra je kind dit doorheeft en bijvoorbeeld per ongeluk iMovie met bijbehorende gemaakte films van je iPad verwijdert. Dit probleem is gelukkig eenvoudig op te lossen door de schuif achter Apps verwijderen uit te zetten. De icoontjes wiebelen nog wel als je er op tikt, maar de verwijder-knop is niet meer zichtbaar.

 

© PXimport

Het is nu niet mogelijk om apps te verwijderen van de iPad.

iTunes Store

De iTunes Store is een mooie app om films en/of muziek mee aan te schaffen. Als je je tiener wel zelf dingen wilt laten kopen in de iTunes Store, maar toch een beetje controle over de inhoud wilt houden, tik dan onder Toegestaan materiaal op Leeftijdskeuring. Selecteer hier Nederland en kijk vervolgens bij Films. Je vindt hier een aantal opties. Standaard staan er vinkjes achter alle opties. Dit betekent dat films voor alle leeftijdscategorieën mogen worden gedownload.

 

© PXimport

In de iTunes Store kun je nu geen films downloaden die gemarkeerd zijn voor een publiek van 16 jaar of ouder.

Wil je inhoud voor mensen boven de 16 jaar blokkeren, haal dan de vinkjes achter 16 en 18 weg. Elke film in de iTunes Store wordt gekeurd en films met de categorie 16 en 18 zijn nu niet meer aan te schaffen of te downloaden. Eenzelfde soort beperking kun je met muziekbestanden doen, al is deze filtering in Nederland niet zo populair als in Amerika. Tik op Muziek, podcasts en iTunes U en zet de schuif achter Explicit uit. Dit betekent geen Wu Tang Clan of Lily Allen meer, de resultaten verschijnen wel in de iTunes Store, maar de koop-knop is grijs en deze muziek kan dus niet gedownload worden.

 

© PXimport

Helaas, Lily Allen is gelabeld als Explicit en kan niet worden gedownload.

Locatievoorzieningen

Sommige apps gebruiken de locatie van je iPad om je een betere gebruikerservaring te bieden. Zo is de navigatiefunctie in Google Maps vrij zinloos als je iPad niet weet waar je je bevindt. Maar andere apps kunnen juist de veiligheid van je kind in gevaar brengen, bijvoorbeeld als een chat-app de locatie van de iPad doorgeeft aan andere gebruikers. Tik op Locatievoorzieningen onder Privacy en zet een vinkje achter Sta wijzigingen niet toe om ervoor te zorgen dat nieuw geïnstalleerde apps geen locatievoorzieningen mogen gebruiken. Je moet dan wel even de schuif achter Locatievoorzieningen uitzetten.

Dit concept vind je bij veel meer opties onder het tabblad Privacy. Zo kun je door op Contacten te tikken en hier voor Sta wijzigingen niet toe ook bepalen dat nieuwe apps geen toegang hebben tot de contacten op je iPad. Loop alle onderdelen eens langs om te kijken wat je wel en niet wilt delen en met welke apps je dit wilt doen.

 

© PXimport

Onder Privacy kun je instellen of nieuwe apps toegang mogen krijgen tot verschillende onderdelen op je iPad.

Onder Sta wijzigingen toe in het menu Beperkingen zie je nog vier onderdelen. Tik op Accounts en zet deze optie op Sta wijzigingen niet toe om ervoor te zorgen dat je kind bijvoorbeeld geen nieuwe mailaccounts kan aanmaken. Ook kun je hier instellen dat je kind de volumebegrenzing niet kan wijzigen. Voor de kleintjes is het eveneens mogelijk om de toegang tot slechts één app te beperken. Tik onder Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid voor Begeleide toegang en zet de schuif aan. Geef een toegangscode in. Om de begeleide toegang te starten, tik je drie keer op de thuisknop. Als je de begeleide toegang wilt stoppen, tik je weer drie keer op de thuisknop en voer je de toegangscode in.

 

© PXimport

Alleen Skype en PayPal hebben nu toegang tot de contacten, nieuwe apps krijgen dit niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten